Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Δεκ-2019 15:26

  ΥΠΟΙΚ: Έτσι υπολογίζεται το εισόδημα από παραχώρηση εταιρικού ΙΧ

  ΥΠΟΙΚ: Έτσι υπολογίζεται το εισόδημα από παραχώρηση εταιρικού ΙΧ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη σημαντική διευκρίνιση προς όλους τους φορολογούμενους ότι η νέα κλίμακα υπολογισμού του εισοδήματος από την παραχώρηση εταιρικών ΙΧ λειτουργεί προοδευτικά, δηλαδή με συντελεστή ανά κλιμάκιο αξίας κάνει το υπουργείο Οικονομικών.

  Η διευκρίνιση γίνεται καθώς έχει υπάρξει παρανόηση σε πολλούς οι οποίοι υπολογίζουν την αξία με τον προηγούμενο τρόπο, δηλαδή με συντελεστή επί του συνόλου της αξίας.

  Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο "Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο", το οποίο ψηφίστηκε την 6/12/2019 περιλαμβάνεται διάταξη (άρθρο 4), με την οποία αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης των παροχών σε είδος, με τη μορφή του εταιρικού οχήματος.

  Ειδικότερα, η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος σε έναν εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε διάστημα εντός του  φορολογικού έτους, υπολογίζεται  με βάση την σχετική κλίμακα, ως ποσοστό επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος. Αυτό σημαίνει ότι πλέον, ο υπολογισμός της αξίας της παραχώρησης του οχήματος, γίνεται "κλιμακωτά" με την εφαρμογή του σχετικού συντελεστή στο τμήμα της ΛΤΠΦ του οχήματος που εμπίπτει στο σχετικό "κλιμάκιο", εν αντιθέσει με το υφιστάμενο σύστημα, όπου το σύνολο της αξίας του οχήματος υπάγεται σε έναν και μόνο συντελεστή.

  Τέλος, για την καλύτερη κατανόηση του νέου τρόπου υπολογισμού της αξίας  παραχώρησης ενός οχήματος, παραθέτουμε το ακόλουθο παράδειγμα:

  Παραχωρείται όχημα με ΛΤΠΦ 17.100 ευρώ σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο της επιχείρησης. Το όχημα αυτό έχει αποκτηθεί ως καινούριο από την επιχείρηση, προ ενός έτους  και άρα η αξία από την παραχώρησή του, δεν υπόκειται σε μείωση λόγω παλαιότητας. Με βάση τον  παλαιό τρόπο υπολογισμού, η αξία της παραχώρησης για τον εργαζόμενο ανέρχεται σε:
   

  ΛΤΠΦ (σε ευρώ)

  Συντελεστής Υπολογισμού

  Αξία Παραχώρησης (σε ευρώ)

  17.100,00

  14%

  2.394,00

   

  Με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού, η αξία της παραχώρησης για τον εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο, για το ίδιο όχημα ανέρχεται σε:

   

  ΛΤΠΦ (σε ευρώ)

  Συντελεστής Υπολογισμού

  Αξία Παραχώρησης (σε ευρώ)

  14.000,00

  4%

  560,00

  3.000,00

  20%

  600,00

  100,00

  33%

  33,00

  17.100,00

   

  1.193,00

   

  Συνεπώς, από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης την 1/1/2020 και με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού, η αξία της παραχώρησης για τον εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο, γίνεται πλέον "κλιμακωτά" και οδηγεί σε χαμηλότερη επιβάρυνσή του για το ίδιο όχημα. 

  Επιπλέον, εφόσον το όχημα αυτό, παραχωρείται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και έχει ΛΤΠΦ έως 17.000 ευρώ, δεν υπολογίζεται η αξία της παραχώρησής του, ως εισόδημα για τον εργαζόμενο.
   
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ