Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Νοε-2019 16:07

  Με βελτιώσεις και προσθήκες κατατίθεται το φορολογικό

  Με βελτιώσεις και προσθήκες κατατίθεται το φορολογικό
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Με σημαντικές βελτιώσεις και προσθήκες πρόκειται να κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Πρόκειται για "θετικές εκπλήξεις", όπως τις χαρακτήρισε πρόσφατα κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, οι οποίες έρχονται να απαντήσουν στην γόνιμη κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση επί του περιεχομένου του φορολογικού νομοσχεδίου.

  Η κριτική αφορούσε σειρά ζητημάτων που, μεταξύ άλλων, έχουν να κάνουν με την στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και τη διευκόλυνση των φορολογούμενων. Αναλυτικά το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έχει αποφασίσει να συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο τις εξής αλλαγές:

  - την φορολόγηση αυτοτελώς των δικαιωμάτων μετοχών που παρέχουν οι επιχειρήσεις στα στελέχη τους. Με το σημερινό καθεστώς, τα λεγόμενα stock options φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις φθάνοντας ακόμη και στο συντελεστή 45%

  - την αφαίρεση της δαπάνης διατροφής συζύγου και παιδιών από το εισόδημα που θα αποτελεί τη βάση υπολογισμού της ελάχιστης υποχρεωτικής δαπάνης 30% με πλαστικό χρήμα. Σημειώνεται ότι το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει από το 2020 να δαπανούν με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον το 30% του πραγματικού εισοδήματός τους από το οποίο θα έχει αφαιρεθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Σε περίπτωση που δαπανούν λιγότερο, τότε θα τους επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22% επί του ποσού δαπάνης που τους λείπει.

  - το οικονομικό επιτελείο εξέτασε την επέκταση του χρόνου συμψηφισμού των ζημιών από τα 5 στα 10 έτη. Ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πηγές δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να θεσπιστεί. Πρόκειται για παρέμβαση που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση προεκλογικά αλλά δεν έχει συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Το ζήτημα έχει αναδείξει το Capital.gr με σειρά δημοσιευμάτων του, καθώς η συγκεκριμένη παρέμβαση θα είναι αρωγός στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να ανακάμψουν μετά από την πολυετή κρίση κατά τη διάρκεια της οποίας συσσώρευσαν ζημιές

  Το αργότερο έως το τέλος του μήνα το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων