Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Σεπ-2019 00:05

  Φοροαπόψεις 12/9/2019

  Φοροαπόψεις 12/9/2019
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανάδειξη και σχολιασμός επίκαιρων φορολογικών, εργατικών, ασφαλιστικών & οικονομικών θεμάτων

  * Δικαιούχοι Εισοδήματος από Αirbnb: 

  Δικαιούχοι του εισοδήματος από τη βραχυχρόνια μίσθωση "Ακινήτου" στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού δύνανται να είναι τα πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα επί του "Ακινήτου" (πλήρης κυριότητα και επικαρπία), καθώς και οι τυχόν υπεκμισθωτές αυτού. Αν κάποιος, λοιπόν, έχει ψιλή κυριότητα επί του ακινήτου δεν θεωρείται δικαιούχος. Ειδικότερα, στην περίπτωση συνιδιοκτησίας ενός ακινήτου, οι συνιδιοκτήτες αποκτούν το ως άνω εισόδημα με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του "Ακινήτου", εκτός της περίπτωσης που έχουν εκμισθώσει τα ποσοστά ιδιοκτησίας τους επί του "Ακινήτου" στον "Διαχειριστή" - συνιδιοκτήτη και παράλληλα του έχουν παραχωρήσει το δικαίωμα υπεκμίσθωσης για βραχυχρόνιες μισθώσεις, οπότε αυτός καθίσταται εξ' ολοκλήρου δικαιούχος του εισοδήματος που αποκτάται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού (βλ. και Ε 2141/2019 "Διευκρινίσεις για ζητήματα που άπτονται των βραχυχρόνιων μισθώσεων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού").

  * Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: 

  Όπως είναι γνωστό, ήδη από το τέλος του 2018 έχει τεθεί σε ισχύ το νέο νομοθετικό καθεστώς για τη νομιμοποίηση εσόδων. Στις αυστηρές υποχρεώσεις που θέτει ο νόμος ειδικά για τους λογιστές έχουμε αναφερθεί αναλυτικότατα σε προηγούμενη αρθρογραφία μας (βλ. "Πώς συνδέεται το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με τη φοροδιαφυγή και ποιες οι υποχρεώσεις του λογιστή").

  Ήδη οι κυβερνητικές αρχές έχουν αρχίσει να προβαίνουν σε υλοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και μία από αυτές είναι και η δημιουργία του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων.

  Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθ. 67343 ΕΞ 2019 (ΦΕΚ B’ 2443/20-06-2019) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ορίσθηκε για κάθε είδους νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα η υποχρέωση τήρησης μητρώου πραγματικών δικαιούχων, το οποίο συνδέεται με το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

  Ειδικότερα στο μητρώο καταχωρούνται πλήρη στοιχεία του νομικού προσώπου και του νομίμου εκπροσώπου του, αλλά και για κάθε Μέλος Δ.Σ., διευθύνοντα σύμβουλο, εντεταλμένο σύμβουλο, διοικητή, γενικό δ/ντή, δ/ντή, άλλο πρόσωπο εντεταλμένο είτε άμεσα από το νόμο είτε από ιδιωτική βούληση είτε με δικαστική απόφαση στη διοίκηση, διαχείριση ή εκπροσώπηση της εταιρείας, εταίρος και μέτοχος.

  Η προθεσμία καταχώρησης στοιχείων ορίζεται ανά κατηγορία νομικού προσώπου.

  Για τα περισσότερα νομικά πρόσωπα πάντως (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ) η προθεσμία λήγει στις 29.11.2019, ενώ για τις ΙΚΕ είναι έως 1.11.2019. 

  * Συμβάσεις leasing και αποσβέσεις:

  Σε περίπτωση σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης, όπου δεν μεταβιβάζεται η κυριότητα του περιουσιακού στοιχείου στον μισθωτή και η διάρκειά της είναι μικρότερη του χρόνου απόσβεσης του παγίου, το τυχόν αναπόσβεστο υπόλοιπό της κατά τον χρόνο λήξη της σύμβασης θα μεταφέρεται σωρευτικά στα φορολογικά αποτελέσματα του φορολογικού έτους λήξης της μίσθωσης.

  Για παράδειγμα, έστω σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών διάρκειας 3 ετών ο οποίος κατά τον χρόνο λήξης της μίσθωσης επιστέφεται στον εκμισθωτή. Δεδομένου ότι ο συντελεστής απόσβεσης του παγίου με βάση τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 24 του Ν.4172/2013 είναι 20% (5 έτη), το αναπόσβεστο υπόλοιπο των δύο (2) εναπομενόντων ετών μεταφέρεται σωρευτικά στα φορολογικά αποτελέσματα του φορολογικού έτους λήξης της μίσθωσης (βλ. Εγκ. Α.Α.Δ.Ε./Ε.2080/16.5.2019 "Απόσβεση σε χρηματοδοτικές μισθώσεις").

  Η επιστημονική ομάδα της ΑΡΤΙΟΝ
  Με την καθοδήγηση του κυρίου Γεώργιου Δαλιάνη

  Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ARTION Α.Ε. (Πουρνάρα 9 Μαρούσι | +30 210 6009062 |  www.artion.gr).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων