Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Σεπ-2019 18:10

  Το κρυφό στοίχημα πίσω από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

  Το κρυφό στοίχημα πίσω από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη
   
  Δυο ήταν τα καλά νέα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα τελευταία 24ωρα. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ προκάλεσε μια σημαντική μείωση του φορολογικού βάρους ενώ και οι τιμές των ακινήτων έχουν ακολουθήσει έντονα ανοδική πορεία. Ο συνδυασμός αυτός δίνει και πάλι αξία στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών.

  "Το ακίνητο,  από ένα δυσβάστακτο βάρος που ήταν κατά τα χρόνια της κρίσης, αποκτά και πάλι αξία που σημαίνει ότι αξίζει να πληρώνεις φόρο για να το διατηρείς", λέει στο Capital.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. "Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι ένας επιπλέον λόγος προς την παραπάνω κατεύθυνση και είναι λογικό να περιμένουμε μια αύξηση της εισπραξιμότητάς του". 

  Το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων διαμορφώνεται στην περιοχή του 75% με μικρές διακυμάνσεις τα τελευταία 6 χρόνια που έχει εφαρμοστεί ο φόρος. Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι αυτή η εισπραξιμότητα να αυξηθεί στο 80% ή ακόμη υψηλότερα.

  Ας δούμε τι σημαίνει αυτό σε αριθμούς. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ αποφασίστηκε να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 22%. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε τις τελευταίες ημέρες στην έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του φόρου και προέκυψε συνολική βεβαίωση ύψους 2,54 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι κατά 575 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι τυπικά και το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης. Ωστόσο, ουσιαστικά, το δημοσιονομικό κόστος μπορεί να είναι μικρότερο στην περίπτωση που βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του φόρου. Αν η εισπραξιμότητα διατηρηθεί στο 75% αυτό σημαίνει ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από τον ΕΝΦΙΑ περίπου 1,9 δισ. ευρώ. Αν όμως η εισπραξιμότητα, όπως προσδοκά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αυξηθεί στο 80% τότε θα εισπραχθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ. Έτσι το δημοσιονομικό κόστος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μπορεί να περιοριστεί από τα 575 στα 475 εκατομμύρια ευρώ ή και χαμηλότερα.

  Εφόσον επαληθευτεί αυτό το θετικό σενάριο η κυβέρνηση θα μπορέσει να υποστηρίξει πιο σθεναρά και πειστικά την υλοποίηση του σχεδίου για συνολική μείωση του φορολογικού βάρους στην οικονομία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων