Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουλ-2019 17:54

  Άμεση μείωση του ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο στο 13%

  Άμεση μείωση του ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο στο 13%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την άμεση μείωση του ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο στο 13% από 24% (με τελικό στόχο το 11%) θα προωθήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, όπως προβλέπεται στο κυβερνητικό σχεδιασμό.

  Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως στην Κροατία και την Ελλάδα εφαρμόζονται οι υψηλότεροι συντελεστές (13%) ΦΠΑ για τη διαμονή στα τουριστικά καταλύματα, ωστόσο στην Ελλάδα η επιβάρυνση για τις λοιπές υπηρεσίες, όπως η εστίαση, ανερχόταν μέχρι πρότινος σε ποσοστό 24%, ενώ στην Κροατία σε 5% - 13%.

  Στις προτεραιότητες του νέου υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη υπάρχει και η επανεξέταση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα. Πέρυσι το "χαράτσι" στη διαμονή που θέσπισε η προηγούμενη Κυβέρνηση και επιβαρύνει τους πελάτες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια έφερε στα κρατικά ταμεία τα διπλά από τα προβλεπόμενα έσοδα, δηλαδή 134,9 εκατ. από 74 εκατ. που είχαν προβλεφθεί αρχικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι ξενοδόχοι εδώ και μήνες ζητούσαν την επανεξέταση του μέτρου, χωρίς ανταπόκριση.

  Στις προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνεται ακόμη η επιτάχυνση όλων των ώριμων επενδυτικών σχεδίων σε τουριστικές μονάδες, η παροχή κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων όπως η αύξηση του συντελεστή δόμησης σε κοινόχρηστους χώρους, ο εκσυγχρονισμός δομής και λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. για την αποτελεσματική προώθηση του τουρισμού. Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την τουριστική προβολή και την ενίσχυση του "brand name" της χώρας, η συστηματική ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (τουρισμός υγείας, συνεδριακός τουρισμός, τουρισμός πόλεων, πολιτιστικός τουρισμός κ.α.) και η προσέλκυση συνταξιούχων από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου (silver economy).

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ