Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 05-Μαϊ-2019 08:08

  Απόφαση ανάσα της ΔΕΔ για τα μερίσματα εξωτερικού

  Απόφαση ανάσα της ΔΕΔ για τα μερίσματα εξωτερικού
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Τον Ιανουάριο εκδόθηκε διευκρινιστική εγκύκλιος που διευθετούσε το ζήτημα στη βάση της λογικής και της χρηστής φορολογικής διοίκησης ενώ πλέον και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών δικαιώνει πλέον φορολογούμενους στους οποίους επιβλήθηκε άδικα πρόσθετος φόρος. Για το ζήτημα της φορολόγησης στην Ελλάδα μερισμάτων που λαμβάνουν εγχώριοι φορολογικοί κάτοικοι στο εξωτερικό ο λόγος οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια έχουν ταλαιπωρηθεί και επιβαρυνθεί άδικα από ερμηνείες της φορολογικής νομοθεσίας που ήταν σε βάρος τους και σε όφελος των κρατικών ταμείων.

  Πιο συγκεκριμένα, υπήρχε για χρόνια διένεξη των φορολογούμενων με τις φορολογικές αρχές για το αν πρέπει να συμψηφίζεται στην Ελλάδα ο φόρος εισοδήματος που καταβλήθηκε σε χώρα του εξωτερικού με την οποία η χώρα μας είχε σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης. Οι ελληνικές φορολογικές αρχές υποστήριζαν ότι ο εταιρικός φόρος που καταβάλλει ένα νομικό πρόσωπο και ουσιαστικά οι μέτοχοί του στην χώρα που εδρεύει το νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να συμψηφιστεί με τον φόρο μερισμάτων φυσικών προσώπων που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο με τις εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στην Κύπρο καθώς οι μέτοχοι τους αναγκάζονταν να πληρώνουν φόρο στην Ελλάδα για τα μερίσματα που λάμβαναν στην Κύπρο χωρίς όμως να τους συμψηφίζεται ο εταιρικός φόρος που είχε καταβληθεί στην Κύπρο.

  Το ζήτημα λύθηκε μετά από δικαστικές νίκες φορολογούμενων και τελικά την έκδοση ειδικής εγκυκλίου στις αρχές του τρέχοντος έτους. Ο εταιρικός φόρος που έχει καταβληθεί στην χώρα που εδρεύει το νομικό πρόσωπο στο οποίο συμμετέχουν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας συμψηφίζεται με τον φόρο μερισμάτων των μετόχων που επιβάλει η Ελλάδα στους φορολογικούς της κατοίκους. Μάλιστα, πρόσφατα, στη βάση του περιεχομένου της εγκυκλίου φορολογούμενος δικαιώθηκε, όπως αναφέρθηκε, από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ και του διεγράφησαν επιπλέον φόροι που του είχαν βεβαιωθεί.

  Στην προκειμένη περίπτωση φορολογικός κάτοικος Ελλάδας ήταν μέτοχος στη επιχείρηση με έδρα την Κύπρο. Από την επιχείρηση εισέπραξε για τη χρήση 2016 μέρισμα προ φόρου ύψους 69.867 ευρώ. Για το ποσό αυτό καταβλήθηκε εταιρικός φόρος στην Κύπρο που υπολογίζεται με συντελεστή 12,5% δηλαδή 8.733,38 ευρώ. Η αρμόδια εφορία στην Ελλάδα που έλαβε τη δήλωση του φορολογούμενου προχώρησε την επιβολή φόρου μερίσματος 15% επί του ποσού του μερίσματος χωρίς να συμψηφίσει τον κυπριακό εταιρικό φόρο.

  Ωστόσο, ο φορολογούμενος προσέφυγε στη ΔΕΔ η οποία και τον δικαίωσε επικαλούμενη την εγκύκλιο Ε.2018/2019 που εκδόθηκε τον Ιανουάριο. Τελικά το ποσό των 8.733 ευρώ αφαιρέθηκε από τον φόρο μερίσματος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο ο εταιρικός φόρος που καταβλήθηκε στην Κύπρο συμψηφίζεται με τον φόρο μερισμάτων που καταβάλλεται στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος μερισμάτων στην Ελλάδα ήταν 15% έως τη χρήση 2018 και από τη φετινή χρήση έχει μειωθεί στο 10%.

  Διαβάστε στη στήλη "σχετικά αρχεία" την απόφαση της ΔΕΔ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  ΑΠΟΦΑΣΗ (30 KB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων