Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Μαρ-2019 08:06

  Νέα βήματα προς την e-εφορία

  Νέα βήματα προς την e-εφορία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Σε νέες κινήσεις προς την κατεύθυνση της πλήρους ηλεκτρονικοποίησης των συναλλαγών των φορολογούμενων με τη φορολογική διοίκηση, προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι παρεμβάσεις εκτείνονται σε διάφορα πεδία και στοχεύουν στο να μειώσουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη φυσικών επισκέψεων των φορολογούμενων στις εφορίες αλλά και να επιταχύνουν τις επιστροφές φόρων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

  Ειδικότερα, οι επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις στους κινητήρες σταθερής θέσης, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα που ανέρχεται στα 125 ευρώ ανά χιλιόλιτρο θα γίνονται με νέα ηλεκτρονική διαδικασία. 

  Με αποφάσεις που της ΑΑΔΕ, καθιερώνεται μία νέα διαδικασία επιστροφής ΕΦΚ, όπου η αίτηση και τα συνημμένα δικαιολογητικά υποβάλλονται στα αρμόδια τελωνεία ηλεκτρονικά, μέσω νέας εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος στο ICISnet, χωρίς να απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία του συναλλασσόμενου στο τελωνείο.

  Η καταβολή του ποσού επιστροφής  Ε.Φ.Κ., στους δικαιούχους  θα γίνεται με την απ’ ευθείας πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών δηλώνοντας τον αριθμό λογαριασμού τους IBAN για την κατάθεση του ποσού επιστροφής, αντικαθιστώντας μια χρονοβόρα και αναχρονιστική  διαδικασία που προέβλεπε την έκδοση χειρόγραφων επιταγών της Τράπεζας της Ελλάδος.  Η επικοινωνία μεταξύ των τελωνείων έκδοσης της απόφασης επιστροφής και ελέγχου θα γίνεται ηλεκτρονικά, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό το συνολικό περιβάλλον του ελέγχου.

  Παράλληλα από την ΑΑΔΕ προωθούνται τα εξής:

  - η αναβάθμιση του ιστότοπου της ΑΑΔΕ προκειμένου να αποστέλλει στους εγγεγραμμένους χρήστες alerts για την έκδοση εγκυκλίων και γενικά ειδήσεων. Οι φορολογούμενοι θα βλέπουν τις οθόνες των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών ειδοποιήσεις για κάθε νέο που αφορά στη φορολογία από την ΑΑΔΕ

  - η αναβάθμιση της προσωποποιημένης πληροφόρησης του taxisnet για να περιληφθούν και οι επιστροφές φόρων και όχι μόνο οι οφειλές. Σήμερα στη σχετική εφαρμογή εμφανίζονται μόνο οι φορολογικές οφειλές, ενώ θα μπορούν οι φορολογούμενοι να δουν και τις επιστροφές και να κάνουν καλύτερη διαχείριση της ταμειακής σχέσης τους με την εφορία

  - η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση της φορολογίας Κεφαλαίου (δηλώσεις φόρου μεταβίβασης κλπ). Σήμερα όλες οι συναλλαγές στη φορολογία Κεφαλαίου διενεργούνται χειρόγραφα και απαιτείται η φυσική επίσκεψη του φορολογούμενου ή του συμβολαιογράφου στο αρμόδιο τμήμα της εφορίας. Με βάση το έργο που προωθείται από την ΑΑΔΕ όχι μόνο να ηλεκτρονικοποιηθεί η διαδικασία για την κάθε είδους μεταβίβαση κεφαλαίου (π.χ. ακινήτων) αλλά και θα απλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Στόχος είναι το 85% των συναλλαγών μεταβίβασης ακινήτων να γίνεται ηλεκτρονικά ως το τέλος του έτους

  - η διασύνδεση των υπηρεσιών Μητρώου με την υπόλοιπη δημόσια διοίκηση. Η εφορία θα διασυνδεθεί με τον υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να λαμβάνει πληροφόρηση για μεταβολές στην οικογενειακή κατάστασης (γάμοι, διαζύγια κλπ) καθώς και για την αλλαγή δημοσίων εγγράφων των φορολογούμενων (π.χ. αριθμός αστυνομικής ταυτότητας κλπ)

  - η ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων απόδοσης κάθε είδους παρακρατούμενων φόρων. Για παράδειγμα, θα γίνεται ηλεκτρονικά η υποβολή της περιοδικής δήλωσης απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών, της παρακράτησης φόρου από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας

  Στο μέτωπο των φορολογικών δηλώσεων, στόχος της ΑΑΔΕ είναι η σχετική εφαρμογή να ανοίξει εντός του Μαρτίου και η υποβολή των δηλώσεων να ολοκληρωθεί χωρίς παρατάσεις έως το τέλος Ιουνίου ενώ για τον ΕΝΦΙΑ ο στόχος είναι να έχει εκκαθαριστεί φέτος έως το τέλος Ιουλίου. Ο αριθμός των φορολογούμενων που δήλωσαν ότι επιθυμούν να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση από τον ή την σύζυγό τους ανήλθε τελικά σε περίπου 22.500.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020