Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Μαρ-2019 12:15

  Δεδομένη για την Κομισιόν η μείωση του αφορολόγητου

  Δεδομένη για την Κομισιόν η μείωση του αφορολόγητου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη 

  Αν κάποιος μπορεί να διαβάσει πίσω από τις γραμμές της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση εντοπίζει ξεκάθαρες ενδείξεις ότι το ψηφισμένο μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου ορίου συγκεντρώνει συντριπτικές πιθανότητες εφαρμογής. Σε αντίθεση με το ζήτημα της μείωσης των συντάξεων που ήταν επίσης ψηφισμένο αλλά δεν εφαρμόστηκε, το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου χαρακτηρίζεται εμμέσως πλην σαφώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό. Με άλλα λόγια η εφαρμογή του απαιτείται προκειμένου να γίνει η οικονομία πιο αποτελεσματική μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς της. Αντίθετα το ζήτημα της μείωσης των συντάξεων είχε χαρακτηριστεί από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών ως καθαρά δημοσιονομικό, σε αντίθεση με το ΔΝΤ που επίσης το θεωρούσε ως διαρθρωτικό. Η Κομισιόν, όμως, στο θέμα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου συμπλέει πλέον με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

  Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση η μείωση του αφορολόγητου ορίου μπορεί να χρηματοδοτήσει παρεμβάσεις για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών της εργασίας και των επιχειρήσεων. Στην πράξη αυτό σημαίνει μειώσεις στους συντελεστές της βασικής φορολογικής κλίμακας μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και πιο επιθετικές μειώσεις του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών που σήμερα βρίσκεται στο 28%. 

  Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, σύμφωνα με όσα έχουν ψηφιστεί, θα γίνει μέσω της περικοπής κατά 650 ευρώ της έκπτωσης φόρου που δικαιούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι. Συγκεκριμένα, η μείωση του φόρου με βάση την οποία προκύπτει το ύψος του αφορολόγητου εισοδήματος διαμορφώνεται ως εξής:

  - στα 1.250 ευρώ από 1.900 ευρώ σήμερα για μισθωτούς χωρίς προστατευόμενα τέκνα (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 8.636 σε 5.681 ευρώ)

  - στα 1.300 ευρώ από 1.950 ευρώ σήμερα για μισθωτούς με ένα προστατευόμενο τέκνο (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 8.863 σε 5.909 ευρώ)

  - στα 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ σήμερα για μισθωτούς με δύο προστατευόμενα τέκνα (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 9.090 σε 6.136 ευρώ)

  - στα 1.450 ευρώ από 2.100 ευρώ σήμερα για μισθωτούς με τρία τέκνα και άνω
  (έτσι το αφορολόγητο όριο μειώνεται από 9.545 σε 6.590 ευρώ).         
   
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ