Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Φεβ-2019 18:24

  Νέο Ε1: Ξεχωριστό εκκαθαριστικό για κάθε σύζυγο υποχρεωτικά

  Νέο Ε1: Ξεχωριστό εκκαθαριστικό για κάθε σύζυγο υποχρεωτικά
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:50

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Η απόφαση για τη νέα μορφή και το περιεχόμενο της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και περιλαμβάνει μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

  Για τους φορολογούμενους που υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση, δηλαδή τα έγγαμα ζευγάρια, θα εκδίδεται από φέτος υποχρεωτικά ξεχωριστό εκκαθαριστικό και ο κάθε σύζυγος θα καταβάλει το φόρο ή θα εισπράττει την επιστροφή του χωρίς να γίνονται συμψηφισμοί.

  Ειδικότερα, σε περίπτωση που οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των συζύγων υποβάλλονται ως κοινές, δεν απαιτείται καμία επιπλέον ενέργεια από τους συζύγους. 

  Σε αυτή την περίπτωση διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

  Oι σύζυγοι ωστόσο δύνανται να υποβάλουν χωριστή δήλωση, κατά τα οριζόμενα στην περ. β' της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013, με την διαδικασία που περιγράφεται στην Α. 1017/2019 απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ (Β’ 63).

  Στο νέο έντυπο δεν υπάρχουν άλλες ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με  πέρυσι, πέραν των διαγραφών κάποιων κωδικών, λόγω κατάργησης ορισμένων φορολογικών διατάξεων.

  Η υπογραφή της σχετικής απόφασης έγινε φέτος νωρίς, φέρνοντας πιο κοντά και το άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των φετινών δηλώσεων. Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ είναι η σχετική εφαρμογή να ανοίξει ακόμη και στα μέσα Μαρτίου. Στην απόφαση δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στο ημερολόγιο πληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος και ο φόρος θα  πληρωθεί όπως και πέρυσι, δηλαδή σε 3 μηνιαίες δόσεις τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. 

  Δείτε την απόφαση και το έντυπο στη δεξιά στήλη Σχετικά Αρχεία 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  E1 (851 KB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων