Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Φεβ-2019 09:33

  Σε κλοιό ελέγχου από την εφορία τα ακίνητα

  Σε κλοιό ελέγχου από την εφορία τα ακίνητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Ανεβάζει στροφές με το καλημέρα του 2019 η φορολογική διοίκηση στο ελεγκτικό πεδίο. Με στόχο την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού για τα φορολογικά έσοδα από τα οποία εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό η υλοποίηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αρχίσει να εκδίδει σειρά αποφάσεων για το σχεδιασμό και τη στόχευση των φορολογικών ελέγχων που θα πραγματοποιήσουν οι υπηρεσίες της. Ψηλά στη λίστα των ελεγκτικών προτεραιοτήτων βρίσκονται οι υποθέσεις ακινήτων.

  Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλής, από τις υποθέσεις που θα ελεγχθούν εντός του 2019, το 70% θα αφορά υποθέσεις της τελευταίας 5ετίας. Ειδικά για αυτές τις υποθέσεις στο 25% η πρώτη ελεγκτική επαλήθευση θα αφορά το αν υπέβαλαν φορολογική δήλωση, ως όφειλαν, την τελευταία 5ετία.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ θα προβλέπεται συνολικά η διενέργεια τουλάχιστον 200.000 φορολογικά και τελωνειακών ελέγχων  από τους οποίους ξεχωρίζουν:

  -τουλάχιστον 1.000 έλεγχοι σε υποθέσεις κατοικιών που εκμισθώνονται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιου διαμοιρασμού. Οι έλεγχοι θα γίνουν κατά κύριο λόγο με τη μέθοδο της "προσποίησης του πελάτη" προκειμένου να εντοπισθεί ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής του εκμισθούμενου ακινήτου. Στη συνέχεια θα διαπιστωθεί αν ο φορολογούμενος έχει τηρήσει τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία, όπως είναι η εγγραφή στο σχετικό μητρώο και η υποβολή των δηλώσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης

  -τουλάχιστον 3.000 ελέγχων σε κάθε είδους μεταβίβαση ακινήτων. Οι ελεγκτές θα ανοίξουν φακέλους (κυριολεκτικά διότι ακόμη οι μεταβιβάσεις ακινήτων γίνονται χειρόγραφα) μεταβίβασης ακινήτων προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα. Σε αυτά περιλαμβάνεται η επαλήθευσης της αντικειμενικής αξίας στην οποία μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα, η καταβολή του προβλεπόμενου φόρου, η τήρηση της υποχρέωσης έκδοσης πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ για την μεταβίβαση κα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ