Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Ιαν-2019 10:09

  Μειώνεται ο φόρος σε μερίσματα από 11 χώρες

  Μειώνεται ο φόρος σε μερίσματα από 11 χώρες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Πολύ μικρό ή ενδεχομένως και μηδενικό φόρο θα καταβάλλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για μερίσματα που εισπράττουν από εταιρείες με έδρα σε 11 χώρες του εξωτερικού.

  Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή για τη φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων που προέρχονται από μερίσματα αλλοδαπής, κατ’ εφαρμογή των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ της Ελλάδας και 11 κρατών.

  Μέχρι σήμερα, η αποφυγή διπλής φορολογίας για τα μερίσματα αλλοδαπής και την αντίστοιχη πίστωση του φόρου αλλοδαπής  ίσχυε μόνο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, σύμφωνα με εγκύκλιο του 2016 που είχε παρουσιάσει πρώτο το Capital.gr.

  Πλέον, με την εγκύκλιο Πιτσιλή διευρύνεται το καθεστώς αποφυγής διπλής φορολογίας για μερίσματα σε ακόμη 10 χώρες, δηλαδή σε Αλβανία, Αρμενία, Γεωργία, Εσθονία, Αγγλία, Κίνα Λετονία, Ουζμπεκιστάν, Λιθουανία και Σλοβενία. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν φοροτεχνικοί, διευκρινίζεται σειρά σημείων που δημιουργούσε τριβές, μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικής διοίκησης, οδηγώντας πολλές υποθέσεις ακόμη και στη δικαιοσύνη.

  Τι αλλάζει

  Όπως εξηγεί ο Νίκος Σιακαντάρης Managing Partner της εταιρείας UnityFour, σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας (ΣΑΔΦ) και σε περίπτωση που πρόκειται για τακτικό μέρισμα, το κράτος κατοικίας του μετόχου επιτρέπεται να φορολογεί μερίσματα που προκύπτουν στο άλλο κράτος. 

  Με βάση λοιπόν, αυτό η Ελλάδα φορολογεί τα μερίσματα που προέρχονται από την αλλοδαπή με ποσοστό 15%. Ωστόσο, η Ελλάδα οφείλει να πιστώνει έναντι του δικού της φόρου επί των μερισμάτων αυτών τον παρακρατηθέντα φόρο που καταβλήθηκε στο κράτος στο οποίο προκύπτουν τα μερίσματα, βάσει του συντελεστή που καθορίζεται στις σχετικές διατάξεις της οικείας σύμβασης αναφορικά με τη φορολογία μερισμάτων.  

  Πλέον με την νέα εγκύκλιο, ο Έλληνας δικαιούχος των μερισμάτων έχει το δικαίωμα να πιστώνει έναντι του ελληνικού φόρου όχι μόνο τον παρακρατηθέντα φόρο μερισμάτων αλλοδαπής, αλλά και τον αλλοδαπό εταιρικό φόρο που αναλογεί στα διανεμόμενα αυτά μερίσματα.

  Για παράδειγμα, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, έστω ότι εταιρεία με έδρα σε μία από τις 11 χώρες, έχει κέρδη προ φόρων 100.000 ευρώ και καταβάλλει φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων με συντελεστή 12%, ποσού 12.000 ευρώ.

  Στην εταιρεία συμμετέχουν 3 μέτοχοι, με ποσοστά 20%, 30% και 50%, ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος, αντίστοιχα.

  Τα κέρδη προς διανομή είναι 88.000 ευρώ (100.000 – 12.000), τα οποία διανέμονται χωρίς να παρακρατηθεί φόρος από αυτά και κατανέμονται στους μετόχους ως εξής:

  Α': 17.600 ευρώ (88.000 x 20%), ποσό το οποίο θα αναγραφεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1).

  B’: 26.400 ευρώ (88.000 x 30%), ποσό το οποίο θα αναγραφεί στo Ε1.

  Γ': 44.000 ευρώ (88.000 x 50%), ποσό το οποίο θα αναγραφεί στo Ε1.

  Τα ποσά φόρου που θα αναγραφούν στο Ε1, είναι η αναλογία του κάθε μετόχου στο φόρο εισοδήματος του νομικού προσώπου, δηλαδή:

  Α': 2.400 ευρώ (12.000 x 20%)

  Β': 3.600 ευρώ (12.000 x 30%)

  Γ': 6.000 ευρώ (12.000 x 50%)

  Έτσι λοιπόν στο παράδειγμα αυτό θα πιστωθούν ολόκληρα τα ποσά των φόρων που θα αναγραφούν, διότι είναι χαμηλότερα από αυτά που αναλογούν για τα εισοδήματα αυτά στην Ελλάδα.

  Εντέλει, μετά από την πίστωση του εταιρικού φόρου που αντιστοιχεί σε κάθε μέτοχο, θα υπολογιστεί επιπλέον ποσό για καταβολή κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων των φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2018, με βάση την ελληνική νομοθεσία (φόρος 15% επί μερισμάτων), ως εξής:

  Α': 240 ευρώ (17.600 x 15% = 2.640 ευρώ - 2.400 ευρώ)

  Β': 360 ευρώ (26.400 x 15% = 3.960 ευρώ - 3.600 ευρώ)

  Γ': 600 ευρώ (44.000 x 15% = 6.600 ευρώ - 6.000 ευρώ)

  "Μετά το συμψηφισμό του εταιρικού φόρου επί των αναλογούντων διανεμομένων μερισμάτων και του παρακρατούμενου φόρου επί των μερισμάτων στην αλλοδαπή, με τον αναλογούντα φόρο επί των μερισμάτων στην Ελλάδα, ο επενδυτής ενδέχεται να μην καταβάλει επιπλέον φόρο στην Ελλάδα ή εν  πάση περιπτώσει ο φόρος να είναι πολύ μικρός. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος ερμηνεύει αποτελεσματικά το ιδιαίτερα δυσνόητο θέμα των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας και ξεκαθαρίζει το τοπίο των υποθέσεων επενδυτών με δηλωθέντα μερίσματα από το  εξωτερικό που λίμναζαν στις ΔΟΥ. 

  Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ενδιαφέρον θα είχε η χώρα μας να διερευνούσε την δυνατότητα ενδεχομένως τροποποιήσεων και των υπολοίπων ΣΑΔΦ, ούτως ώστε και αυτές να συμπεριλάβουν την δυνατότητα πίστωσης του αλλοδαπού εταιρικού φόρου επί των διανεμηθέντων μερισμάτων” εξηγεί ο κ. Σιακαντάρης.  

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων