Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Ιαν-2019 09:49

  Μπλόκο του ΣτΕ σε περιπτώσεις επιβολής τέλους επιτηδεύματος

  Μπλόκο του ΣτΕ σε περιπτώσεις επιβολής τέλους επιτηδεύματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλοκάρει τη φορολογική διοίκηση σε ό,τι αφορά στην επιβολή τέλους επιτηδεύματος μετά την παρέλευση 5ετίας από την έναρξη επαγγέλματος. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία οι ελεύθεροι επαγγελματίες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ κατά τα πρώτα 5 έτη από την έναρξη του επαγγέλματός τους.

  Ωστόσο σημειώθηκαν περιπτώσεις όπου φορολογούμενοι κλήθηκαν και πλήρωσαν τέλος επιτηδεύματος όταν άλλαξαν επάγγελμα καθώς και όταν διέκοψαν και άρχισαν εκ νέου το ίδιο επάγγελμα πριν την παρέλευσης της 5ετίας. Σύμφωνα με όσα αποφάσισε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο:

  - δεν επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος για την πρώτη 5ετία άσκησης επαγγέλματος εφόσον ο φορολογούμενος είχε ασκήσει παλαιότερα άλλο επάγγελμα το οποίο έχει διακόψει. Στην πράξη ένας φορολογούμενος είχε ασκήσει το επάγγελμα του συμβούλου στο παρελθόν για 5 έτη και είχε λάβει απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος. Διέκοψε το αρχικό του επάγγελμα και πραγματοποίησε έναρξη εργασιών ως δικηγόρος. Πλέον δικαιούται απαλλαγή για τα πρώτα 5 έτη άσκησης του επαγγέλματος της δικηγορίας

  - δεν επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος για αθροιστικό χρόνο 5ετίας άσκησης επαγγέλματος. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος είχε κάνει έναρξη εργασιών για ένα επάγγελμα και το άσκησε για δυο έτη λαμβάνοντας απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος. Στη συνέχεια προχώρησε σε διακοπή εργασιών. Μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος προχώρησε σε εκ νέου έναρξη εργασιών για το ίδιο επάγγελμα. Δικαιούται απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για άλλα τρία έτη, δηλαδή αθροιστικά για τα πρώτα 5 έτη άσκησης επαγγέλματος.

  Ενώ η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή των παραπάνω εφεξής, είναι θολό το τι θα γίνει με όσους επαγγελματίες έχουν ήδη πληρώσει τέλος επιτηδεύματος και υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες. Όλα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο των οδηγιών που θα δώσει η φορολογική διοίκηση στις υπηρεσίες της.

  Σπύρος Δημητρέλης 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων