Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Ιαν-2019 08:05

  Σχέδιο περισσότερων δόσεων για ΕΝΦΙΑ - εισόδημα

  Σχέδιο περισσότερων δόσεων για ΕΝΦΙΑ - εισόδημα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Σενάρια για αύξηση του αριθμού των δόσεων και αλλαγή του ημερολογίου πληρωμής δυο βασικών φόρων έχει βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών. Αναζητώντας τρόπους να αυξηθεί η εμπρόθεσμη εισπραξιμότητα των δυο φόρων η οποία βρίσκεται στα επίπεδα του 75% (δηλαδή ένα στα τέσσερα ευρώ φόρου δεν εισπράττεται στην ώρα του) εξετάζει παρεμβάσεις που θα κατατείνουν σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος τις προθεσμίες πληρωμής τους.

  Το επιχείρημα πίσω από τις προτάσεις και τα σενάρια που εξετάζονται για αλλαγές στο ημερολόγιο των φόρων είναι ότι η συγκέντρωση φορολογικών οφειλών μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να μην καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και έτσι να συσσωρεύονται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούλιο έως και τον Ιανουάριο του επόμενου έτους οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πολύ σημαντικές και βαριές φορολογικές υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα:

  -ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων πληρώνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.

  -ο ΕΝΦΙΑ πληρώνεται σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο του επόμενου έτους

  -τα τέλη κυκλοφορίας εξοφλούνται έως το τέλος κάθε έτους 

  Αυτές οι φορολογικές υποχρεώσεις συμπίπτουν για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους και με την πληρωμή και δόσεων για παλιότερες ρυθμισμένες οφειλές. Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες κάθε έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται με ρυθμό περίπου 500 έως 800 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

  Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν:

  -την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε έξι μηνιαίες δόσεις αντί των τριών διμηνιαίων που προβλέπονται σήμερα. Έτσι ο φόρος εισοδήματος θα εξοφλείται από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο. Υπάρχει και δεύτερο σενάριο που προβλέπει την έναρξη πληρωμής του φόρου νωρίτερα, δηλαδή από τον Ιούνιο ή και τον Μάιο

  -την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε δέκα μηνιαίες δόσεις αντί για τις έξι που ισχύει σήμερα. Έτσι, η έναρξη πληρωμής του φόρου θα μπορεί να γίνει από τον Μάρτιο κάθε έτους. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων