Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Νοε-2018 10:13

  Οι μισθώσεις Airbnb στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ

  Οι μισθώσεις Airbnb στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Τέσσερις ημέρες απομένουν στους ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb προκειμένου να εκπληρώσουν σημαντικές τυπικές φορολογικές τους υποχρεώσεις. Έως την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει να εγγραφούν μέσω taxisnet στο σχετικό μητρώο ενώ θα πρέπει να δηλώσουν και όλες τις βραχυχρόνιες εκμισθώσεις της περιόδου Ιανουαρίου - Αυγούστου 2018. 

  Η δημιουργία των σχετικών βάσεων δεδομένων από τη φορολογική διοίκηση είναι μια από τις κινήσεις για την παρακολούθηση και τον εντοπισμό του εισοδήματος που αποκτάται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία περισσότεροι από 30.000 ιδιοκτήτες ασχολούνται με τις σχετικές μισθώσεις ενώ ήδη περίπου 20.000 έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο. Με δεδομένο ότι το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις φορολογείται κανονικά ως εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων, ο κλοιός της εφορίας έχει αρχίσει να σφίγγει γύρω από τους ιδιοκτήτες που ενεργοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο. Το εισόδημα από Airbnb έως 12.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 15%, το τμήμα του εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 με συντελεστή 35% και το τμήμα του εισοδήματος από 35.001 και άνω φορολογείται με συντελεστή 45%. Εφόσον, ο φορολογούμενος έχει και εισόδημα από άλλα ακίνητα (κανονικές μισθώσεις) τότε το συνολικό εισόδημα από ακίνητα προστίθεται και φορολογείται με την προηγούμενη κλίμακα.

  Για να εντοπίζει το εισόδημα από Airbnb και εφόσον αυτό δεν έχει δηλωθεί προκειμένου να επιβάλει φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις η φορολογική διοίκηση έχει κάνει τα εξής:

  - βρίσκεται σε συνεργασία με τις ιντερνετικές πλατφόρμες διαμοιρασμού προκειμένου να λάβει τα στοιχεία των ακινήτων που εκμισθώνονται. Τα στοιχεία δεν έχουν δοθεί ακόμη αλλά βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ανάρτηση στο σχετικό δικτυακό τόπο του μοναδικού αριθμού που λαμβάνει κάθε εκμισθούμενο ακίνητο κατά την εγγραφή του στο μητρώο. Για τα ακίνητα που δεν εγγράφονται οι σχετικοί κωδικοί θα γίνονται προσπάθειες εντοπισμού τους και εντοπισμού των ιδιοκτητών τους

  - έχει ήδη λάβει τα στοιχεία πληρωμών των ιδιοκτητών Airbnb μέσω αλλοδαπών συστημάτων πληρωμών. Τα στοιχεία πληρωμών που έχουν ληφθεί αφορούν τρία έτη (2015-2016-2017) και συνολικά ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν βάση διασταύρωσης προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν τα σχετικά ποσά τα έχουν δηλώσει στις φορολογικές τους δηλώσεις

  - έχει στήσει μηχανισμό ερευνών και ελέγχου για τον εντοπισμό φορολογούμενων που εκμισθώνουν ακίνητα μέσω Airbnb. Οι ελεγκτές εντοπίζουν μέσω της πλατφόρμας το εκμισθούμενο ακίνητο και τη διεύθυνσή του, ταυτοποιούν τον ιδιοκτήτη και ελέγχουν αν έχει δηλώσει εισοδήματα από ακίνητα Airbnb. Εφόσον δεν έχει δηλώσει ειδοποιείται τηλεφωνικά πως έχει εντοπισθεί και ότι θα κινηθεί εναντίον του έλεγχος. Οι δυο στους τρεις ιδιοκτήτες που ειδοποιούνται με αυτόν τον τρόπο προχωρούν στην υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης, δηλώνοντας εισόδημα από ακίνητα και καταβάλλουν πρόσθετο φόρο εισοδήματος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ