Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Νοε-2018 16:00

  Τα "SOS" και τα μυστικά των κληρώσεων για τις αποδείξεις

  Τα "SOS" και τα μυστικά των κληρώσεων για τις αποδείξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Κάθε μήνα τον τελευταίο χρόνο χίλιοι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως της καλής ή κακής σχέσης που έχουν με την Εφορία, κερδίζουν χίλια ευρώ αφορολόγητα και ακατάσχετα. Πρόκειται για τους τυχερούς της κλήρωσης αποδείξεων, της λεγόμενης και φορολοταρίας. Από πέρυσι που ξεκίνησε, περισσότεροι από 18.000 τυχεροί έχουν κερδίσει, μπαλώνοντας "τρύπες" στους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς. Για να κερδίσει, όμως, κάποιος θα πρέπει να γνωρίζει μερικές πολύ κρίσιμες πληροφορίες. Για παράδειγμα, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει δηλώσει τον τραπεζικό του λογαριασμό στο Τaxisnet, διότι διαφορετικά το έπαθλο χάνεται. Οι λαχνοί συγκεντρώνονται με τη χρήση τραπεζικών μέσω πληρωμών στις συναλλαγές των φορολογούμενων, όπως είναι οι πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούν την κάρτα, τόσο περισσότερους λαχνούς συγκεντρώνουν.

  Παράδειγμα

  Φορολογούμενος πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα 1.200 ευρώ συναλλαγές με κάρτα. Συγκέντρωσε 466 λαχνούς. Φορολογούμενος που πραγματοποίησε με κάρτα συναλλαγές 2.000 ευρώ συγκέντρωσε 716 λαχνούς. Η κλήρωση γίνεται ηλεκτρονικά με αλγόριθμο.

  Ερωτήσεις - απαντήσεις

  1. Ποιος φορέας είναι αρμόδιος για τη διενέργεια των κληρώσεων;

  Αρμόδιος φορέας για τη διενέργεια των δημοσίων κληρώσεων είναι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε συνεργασία με ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα.

  2. Ποιοι συμμετέχουν στις κληρώσεις;

  Στις δημόσιες κληρώσεις έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.

  3. Με ποιον τρόπο συμμετέχω στο Πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων της ΑΑΔΕ;

  Για να διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας σε οποιαδήποτε από τις δημόσιες κληρώσεις του προγράμματος, πρέπει απλώς να έχετε πραγματοποιήσει (και να έχει εκκαθαριστεί) έστω και μία συναλλαγή με τη χρήση κάρτας ή με άλλο ηλεκτρονικό μέσο κατά τον προηγούμενο μήνα ή άλλη χρονική περίοδο την οποία αφορά η κλήρωση.

  4. Πώς γνωστοποιώ τις ηλεκτρονικές μου συναλλαγές για να συμμετάσχω στην κλήρωση;

  Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι. Η ΔΗΛΕΔ συγκεντρώνει τα στοιχεία των εκκαθαρισμένων συναλλαγών του εκάστοτε προηγούμενου μήνα, που αποστέλλονται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του εκάστοτε επόμενου μήνα και τα μετατρέπει σε λαχνούς.

  5. Πώς προσδιορίζεται το πλήθος των λαχνών μου που συμμετέχουν στην κλήρωση;

  Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των συναλλαγών του μήνα τον οποίο αφορά η κλήρωση, ως εξής:

  - Για συνολικό άθροισμα μέχρι εκατό (100) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.

  - Για τα επόμενα τετρακόσια (400) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από εκατόν ένα (101) ευρώ μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ.

  - Για τα επόμενα πεντακόσια (500) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα (501) ευρώ μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.

  - Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από χίλια ένα (1.001) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τέσσερα (4) ευρώ.

  Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο.

  6. Πώς ενημερώνομαι για τους λαχνούς που εξασφάλισα σε κάθε κλήρωση;

  Επισκέπτεσθε τη σχετική εφαρμογή (Πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων) στον δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, με χρήση των προσωπικών κωδικών σας πρόσβασης στο Taxisnet.

  7. Πόσοι λαχνοί κληρώνονται ανά κλήρωση;

  Σε κάθε κλήρωση αναδεικνύονται χίλιοι (1.000) τυχεροί λαχνοί και χίλιοι (1.000) αναπληρωματικοί που αριθμούνται σε 1ο, 2ο έως 1.000ό.

  8. Πόσοι από τους λαχνούς μου μπορούν να κερδίσουν σε κάθε κλήρωση;

  Σε περίπτωση που περιλαμβάνονται στους λαχνούς σας περισσότεροι από έναν τυχεροί λαχνοί, δικαιούστε το έπαθλο μόνο μία φορά για κάθε κλήρωση. Οι υπόλοιποι τυχεροί λαχνοί στην περίπτωση αυτή αντικαθίστανται από τον 1ο, τον 2ο κ.ο.κ. από τους αναπληρωματικούς λαχνούς.

  9. Ποιο είναι το έπαθλο της κλήρωσης;

  Οι τυχεροί του Προγράμματος Δημοσίων Κληρώσεων επιβραβεύονται με χρηματικά ή σε είδος έπαθλα. Στην περίπτωση των χρηματικών επάθλων, κάθε δικαιούχος κερδίζει χίλια (1.000) ευρώ.

  10. Πώς ενημερώνομαι για τα αποτελέσματα της κλήρωσης;

  Οι τυχεροί λαχνοί ανά κλήρωση αναρτώνται σε ιστοσελίδα στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr). Σε περίπτωση που κάποιος από τους λαχνούς σας περιλαμβάνεται στους τυχερούς, θα ενημερωθείτε μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό σας στο Taxisnet.

  11. Πώς θα δηλώσω τον τραπεζικό μου λογαριασμό;

  Σε περίπτωση που κερδίσετε για πρώτη φορά ή κερδίσετε και δεν έχετε δηλώσει σε κάποια προγενέστερη κλήρωση τραπεζικό λογαριασμό, θα σας δοθεί προθεσμία τριών (3) μηνών από την αποστολή του προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό σας στο Taxisnet, προκειμένου να δηλώσετε τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμείτε να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο. Στον λογαριασμό απαιτείται να εμφανίζεστε ως ο μόνος ή ο πρώτος δικαιούχος.

  Η δήλωση του λογαριασμού γίνεται στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του Taxisnet.

  Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός εντός της ως άνω προθεσμίας, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κ.ο.κ. αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης.

  12. Πώς παραλαμβάνω το έπαθλο σε περίπτωση που περιλαμβάνομαι στους τυχερούς;

  Το χρηματικό έπαθλο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσετε για τον σκοπό αυτό στο περιβάλλον Taxisnet και στον οποίο απαιτείται να εμφανίζεστε ως ο μόνος ή ο πρώτος δικαιούχος.

  Σε περίπτωση επάθλου σε είδος, αυτό θα αποσταλεί στη φορολογική σας κατοικία ή θα σας παραδοθεί ιδιοχείρως, έπειτα από σχετική συνεννόηση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ