Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Νοε-2018 20:40

  Κατασχέσεις και ρυθμίσεις τα "ατού" του προϋπολογισμού

  Κατασχέσεις και ρυθμίσεις τα "ατού" του προϋπολογισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Ένα ποσό που προσεγγίζει το 1,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι φέτος για φόρους προηγούμενων ετών. Έτσι, όχι μόνο πληρώνουν τους τωρινούς τσουχτερούς φόρους, αλλά και έχουν βαριά υπόλοιπα από την υπερφορολόγηση του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.

  Οι φόροι των προηγούμενων ετών αναδεικνύονται και στο μεγάλο "ατού" της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς αν δεν υπήρχαν ή ήταν λιγότεροι, τότε δεν θα πιανόταν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και το ελληνικό πρόγραμμα θα είχε ουσιαστικά εκτροχιαστεί.

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2018:

  -τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών διαμορφώθηκαν στα 1,514 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί κατά τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, καταγράφεται υπέρβαση ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ.

  -τα έσοδα από έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών διαμορφώθηκαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε 996 εκατομμύρια ευρώ καταγράφοντας υπέρβαση σε σχέση με τον στόχο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος κατά 185 εκατομμύρια. Μάλιστα, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα τα έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 186 εκατομμύρια ευρώ.

  -τα συνολικά έσοδα από φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών διαμορφώνονται στο εννεάμηνο στα 2,51 δισ. ευρώ ή 1,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών πηγαίνουν πολύ καλά κατά τα τελευταία τουλάχιστον δυο χρόνια καθώς οι φορολογούμενοι, λόγω της εξοντωτικής υπερφορολόγησης, αδυνατούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα και καταφεύγουν, στην καλύτερη περίπτωση σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης, και στη χειρότερη υφίστανται κατασχέσεις και άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

  Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εσόδων από φόρους προηγούμενων ετών έχει παίξει και η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων η οποία είχε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Υπολογίζεται ότι έχουν δηλωθεί οικειοθελώς από τους φορολογούμενους περίπου 10 δισ. ευρώ και τα προσδοκώμενα έσοδα ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων