Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Οκτ-2018 07:57

  Τα ψιλά γράμματα των φόρων του προσχεδίου του Προϋπολογισμού

  Τα ψιλά γράμματα των φόρων του προσχεδίου του Προϋπολογισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το φορολογικό σκέλος του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού. Τόσο για τις παραδοξότητες όσο και για τις ομολογίες του οικονομικού επιτελείου αναφορικά με την πραγματική επίπτωση των παρεμβάσεων στις τσέπες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ας δούμε τα στοιχεία και τις παρεμβάσεις αναλυτικά:

  -το σύνολο των φορολογικών εσόδων προβλέπεται ότι θα αυξηθεί το 2019 κατά 263 εκατ. ευρώ καθώς από 51,225 δισ. ευρώ φέτος αναμένεται να διαμορφωθούν στα τα 51,388  το 2019. από 51.225 φέτος. Η αύξηση αυτή, παρά το γεγονός ότι η οικονομία προβλέπεται να μεγεθυνθεί το 2019 κατά 2,5%, δεν θα προκύψει από την ανάπτυξη. Θα προκύψει, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, από την προτιθέμενη κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων αφού προκαλείται αύξηση των φορολογικών εσόδων από τον φόρο εισοδήματος των συνταξιούχων.

  -τα έσοδα από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, λόγω της προβλεπόμενης μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, θα διαμορφωθούν το 2019 στα 2.768 από 3,063 δισ. ευρώ, δηλαδή θα μειωθούν κατά 295 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή αν και φαντάζει σημαντική, στην πράξη δεν είναι. Θα διοχετευθεί σχεδόν αποκλειστικά σε όσους φορολογούμενους έχουν συνολική αντικειμενική αξία περιουσίας έως περίπου 100.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι σε αυτό το μέγεθος ακίνητης περιουσίας ο συνήθως βεβαιούμενος ΕΝΦΙΑ είναι έως 100 ή 150 ευρώ, η μείωση που υπόσχεται η κυβέρνηση περιορίζεται σε μερικά ευρώ αλλά για πολλούς φορολογούμενους στους οποίους δεν θα κάνει την εισοδηματική διαφορά. Αντίθετα η μείωση του ΕΝΦΙΑ στην μεσαία ιδιοκτησία που στην ουσία στηρίζει και την οικονομία μέσω της οικοδομικής δραστηριότητας θα εξακολουθήσει να υπερφορολογείται

  -οι επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνονται στο πακέτο των ελαφρύνσεων του νέου προϋπολογισμού, δεν πρόκειται να δουν τον φορολογικό τους λογαριασμό το 2019 να μειώνεται ούτε ευρώ. Η κυβέρνηση ομολογεί μέσω του προσχεδίου του προϋπολογισμού ότι η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 28% και του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 15% στο 10% δεν θα ελαφρύνει το επιχειρείν το 2019. Ο λόγος είναι απλά ότι η ελάφρυνση θα φανεί από το 2020 όταν οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους για τη χρήση 2019.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων