Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Σεπ-2018 16:30

  Ο ΕΝΦΙΑ "κατάπιε" τις επιστροφές φόρου

  Ο ΕΝΦΙΑ "κατάπιε" τις επιστροφές φόρου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Μάταια περιμένουν την επιστροφή φόρου περίπου μισό εκατομμύριο φορολογούμενοι. Ο λόγος; Οι μαζικοί συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

  Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ ανέμενε τη βεβαίωση του φετινού ΕΝΦΙΑ προκειμένου να προχωρήσει σε συμψηφισμούς, όπως προβλέπεται άλλωστε από την φορολογική νομοθεσία. Οι συμψηφισμοί αφορούν κατά κύριο λόγο:

  - φορολογούμενους οι οποίοι μετά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έλαβαν πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου (εκκαθαριστικό) με πιστωτικό αποτέλεσμα, δηλαδή επιστροφή φόρου

  - φορολογούμενους οι οποίοι έχουν, από λάθος στο παρελθόν, πληρώσει περισσότερο φόρο από αυτόν που πραγματικά τους αναλογεί. Πρόκειται για τις λεγόμενες "υπερεισπράξεις”, όπως τις χαρακτηρίζει η εφορία. Χαρακτηριστική περίπτωση υπερεισπράξεων είναι οι πληρωμές που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι χωρίς να έχουν πληροφορηθεί ότι η εφορία έχει ήδη, λόγω συμψηφισμών, προχωρήσει σε διαγραφές δόσεων του ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, στελέχη της ΑΑΔΕ εφιστούν την προσοχή και φέτος στους φορολογούμενους για την περίπτωση να έχει γίνει συμψηφισμός των οφειλών τους και να μην το γνωρίζουν. Για το λόγο αυτό, πριν ξεκινήσει η πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ, η πρώτη δόση του οποίου θα πρέπει να πληρωθεί το αργότερο έως την ερχόμενη Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να πληροφορηθούν το ακριβές ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν. Αυτό γίνεται ως εξής:

  - με τη χρήση των προσωπικών κωδικών τους θα πρέπει να εισέλθουν στο taxisnet μέσω του δικτυακού τόπου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr)

  - αφού εισέλθουν στην εφαρμογή θα πρέπει να κάνουν την επιλογή "ο λογαριασμός μου”

  - στη συνέχεια θα πρέπει να κάνουν την επιλογή "εφαρμογές”

  - το επόμενο βήμα είναι να κάνουν την επιλογή "στοιχεία οφειλών”.

  Στη συνέχεια θα εμφανιστεί αναλυτικός πίνακας των οφειλών τους, όπως ο ΕΝΦΙΑ και οι δόσεις του με τα ποσά και τις καταληκτικές ημερομηνίες που πρέπει αυτά να εξοφληθούν. 

  Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προχωρούν στις πληρωμές των φορολογικών τους οφειλών προκειμένου να μην γίνονται λάθη. Οι πληρωμές γίνονται αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος με την Ταυτότητα Οφειλής, έναν μακροσκελή αριθμό που τα πρώτα εννέα ψηφία του είναι ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του φορολογούμενου. Οι πληρωμές γίνονται και απευθείας στο taxisnet με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

  Παράδειγμα συμψηφισμού

  Φορολογούμενος μετά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δικαιούται ποσό επιστροφής φόρου εισοδήματος ύψους 1.200 ευρώ. Τού βεβαιώθηκε, όμως, ΕΝΦΙΑ ύψους 1.500 ευρώ. Επειδή ο ΕΝΦΙΑ πληρώνεται σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τον συμψηφισμό που έγινε θα διαγραφούν οι πρώτες τέσσερις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και έτσι θα πληρώσει μόνο την τελευταία, δηλαδή 300 ευρώ έως το τέλος Ιανουαρίου 2019.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων