Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Σεπ-2018 08:04

  Επιστροφή μέρους εισφοράς αλληλεγγύης στους δικαστικούς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Επιστροφή μέρους εισφοράς αλληλεγγύης στους δικαστικούς

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Σε αναδρομική επιστροφή εισφοράς αλληλεγγύης στους δικαστικούς λειτουργούς προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για εισφορά αλληλεγγύης η οποία επιβλήθηκε σε ποσά που εισέπραξαν οι δικαστικοί λειτουργοί κατά τα έτη 2013-2014 αλλά η σχετική φορολόγηση κρίθηκε ως παράνομη και αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

  Πιο συγκεκριμένα, στους δικαστικούς λειτουργούς καταβλήθηκαν κατά τα έτη 2013 και 2014 δόσεις από έκτακτη παροχή που είχε θεσμοθετηθεί το 2008 και αφορούσε στα έτη 2003 έως και 2007. Τα ποσά αυτά δηλώθηκαν από τους δικαστικούς λειτουργούς στις φορολογικές δηλώσεις 2014 και 2015 αντίστοιχα και υπολογίστηκαν μαζί με το υπόλοιπο εισόδημά τους για την βεβαίωση εισφοράς αλληλεγγύης.

  Ωστόσο, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε παράνομη η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στην έκτακτη παροχή καθώς ”ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο εισπράχθηκε, δεν πρόκειται,... για εισόδημα που προέκυψε, κατά την έννοια της διάταξης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, κατά το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο και βάση επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που προβλέπεται από αυτήν...".

  Με άλλα λόγια ανεξαρτήτως του έτους στο οποίο εισπράχθηκε η έκτακτη παροχή που δόθηκε στους δικαστικούς λειτουργούς και αφορούσε στα έτη 2003 έως 2007 δεν αποτελεί εισόδημα το οποίο βαρύνεται με εισφορά αλληλεγγύης.

  Για την επιστροφή των ποσών εισφοράς αλληλεγγύης που βεβαιώθηκαν στους δικαστικούς θα πρέπει, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε από την ΑΑΔΕ, να υποβληθούν έγγραφες τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στις ΔΟΥ το αργότερο μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2018.

  Θα πρέπει να διαγράψουν τα συμπληρωμένα ποσά που αφορούν στα συγκεκριμένα εισοδήματα από τους κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1 και να τα μεταφέρουν στους κωδικούς 657-658 της δήλωσης, τα ποσά των οποίων δεν προσμετρούνται στον υπολογισμό της εισφοράς. Αν οι τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις υποβληθούν μετά την παραπάνω προθεσμία τότε θα επιβληθεί πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης.

  Το αίτημα για την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης θα πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα βεβαιώνει ο δικαστικός λειτουργός ότι δεν έχει ασκηθεί ενδικοφανής ή δικαστική προσφυγή.

  Ως προς την αντιμετώπιση εκκρεμών υποθέσεων, η εγκύκλιο που εκδόθηκε ορίζει τα εξής:

  α) Αν έχει ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή που εκκρεμεί, η Δ.Ο.Υ. ακολουθεί την παραπάνω διαδικασία, εφόσον υποβληθεί από τον φορολογούμενο δήλωση παραίτησης από την ασκηθείσα ενδικοφανή προσφυγή.

  β) Αν έχει ασκηθεί εμπρόθεσμα δικαστική προσφυγή που εκκρεμεί, η Δ.Ο.Υ. επίσης ακολουθεί την παραπάνω διαδικασία, εφόσον ο φορολογούμενος προσκομίσει δήλωση παραίτησης από το δικόγραφο και από το δικαίωμα της εκκρεμούς δικαστικής προσφυγής του ως προς όλα τα κεφάλαια και αιτήματά της, η οποία κατατέθηκε στο δικαστήριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων