Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Αυγ-2018 12:15

  Ξεκίνησε ο υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ξεκίνησε ο υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Με μια μικρή δόση... αγωνίας περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών την έκδοση των φετινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ. Από αυτήν θα κριθεί αν οι αρχικοί υπολογισμοί και ανακοινώσεις που είχαν κάνει για την επίδραση των νέων αντικειμενικών αξιών πάνω στον ΕΝΦΙΑ ήταν σωστοί. 

  Από την αρχή της εβδομάδας οι ειδικοί της πληροφορικής ξεκίνησαν να υπολογίζουν τον φόρο και να εκδίδουν ηλεκτρονικά εκκαθαριστικά με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες αλλά και τις αλλαγές που έγιναν στον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ οι οποίες είχαν σαν στόχο να ακυρώσουν τις επιβαρύνσεις για τις λαϊκές περιοχές αλλά και τους κατέχοντας χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία.

  Το όλο εγχείρημα της εκκαθάρισης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Κυριακή 27 Αυγούστου και στη συνέχεια, εντός της επόμενης εβδομάδας θα γίνει σταδιακά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στην ατομική μερίδα που διαθέτει κάθε φορολογούμενος στο taxisnet. Ο φόρος θα εξοφληθεί και φέτος σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την πέμπτη και τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2019.

  Οι αλλαγές που έγιναν στον φετινό ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής: 

  - Θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης που ανακοινώθηκαν στα μέσα Ιουνίου.

  - Διευρύνθηκε το άνω όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ.

  - Διευρύνθηκε το όριο του τρίτου κλιμακίου από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ.

  - Αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο για τον συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.

  Από τον συνδυασμό των παραπάνω αλλαγών προβλέπονται τα εξής:

  - το 15% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 950.000 ιδιοκτήτες θα δουν αυξήσεις από μερικά ευρώ έως και μερικές εκατοντάδες ευρώ. Αυξήσεις θα δουν κυρίως φορολογούμενοι που έχουν ακίνητα σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές καθώς και σε περιοχές κοντά σε υποδομές, όπως είναι οι επεκτάσεις του μετρό της Αθήνας

  - το 67% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 4,25 εκατ. ιδιοκτήτες, δεν θα δουν καμία μεταβολή στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος

  - το 18% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 1,15 εκατ. ιδιοκτήτες θα δουν μειώσεις. Πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας αλλά και σε πολύ ακριβές περιοχές (π.χ. Α ζώνη Εκάλης, Α’ ζώνη Μυκόνου).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων