Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιαν-2018 08:15

  Σχέδιο πληρωμής σε 12 δόσεις όλων των φόρων φυσικών προσώπων

  Σχέδιο πληρωμής σε 12 δόσεις όλων των φόρων φυσικών προσώπων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:11

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Θεραπεία στη μάστιγα της συνεχούς αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το δημόσιο αναζητά το υπουργείο Οικονομικών.

  Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που καλούνται τους τελευταίους μήνες κάθε έτους να πληρώσουν πολλαπλές φορολογικές υποχρεώσεις λυγίζουν υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και είτε καταφεύγουν στις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης αλλά με κόστος είτε βρίσκονται αντιμέτωποι με το πιο σκληρό πρόσωπο της εφορίας, δηλαδή μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως είναι οι κατασχέσεις. 

  Το οικονομικό επιτελείο έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης να ολοκληρώσει έως το τέλος του τρέχοντος μήνα μια μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει στα δημόσια οικονομικά η παροχή της δυνατότητας σε όλα τα φυσικά πρόσωπα να πληρώνουν τους φόρους τους σε πολλές δόσεις με ηλεκτρονικά μέσα. Στην πράξη αυτό που προωθείται είναι στο εκκαθαριστικό σημείωμα κάθε φόρου να υπάρχει ειδική ένδειξη που θα πληροφορεί τον φορολογούμενο ότι έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει το φόρο σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις χωρίς επιβάρυνση, εφόσον όμως καταχωρήσει στην τράπεζά του πάγια εντολή χρέωσης τραπεζικού του λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας με επαρκές πιστωτικό όριο. Tις πληροφορίες του Capital.gr επιβεβαίωσε νωρίτερα και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

  Ειδικά για το πρώτο έτος εφαρμογής και προκειμένου να μην προκύψει τρύπα στα φορολογικά έσοδα με τον ετεροχρονισμό της πληρωμής φόρων θα μπορούσαν οι φορολογούμενοι να ξεκινήσουν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ από την αρχή του έτους και όταν εκκαθαριστούν οι φόροι να γίνει επανυπολογισμός των τελευταίων δόσεων του έτους.

  Η παροχή της παραπάνω δυνατότητας θα είναι προαιρετική, δηλαδή ο φορολογούμενος θα μπορεί να ακολουθήσει το υφιστάμενο ημερολόγιο πληρωμής φόρων, δηλαδή τις τρεις διμηνιαίες δόσεις για το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις μηνιαίες δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τον επόμενο μήνα της εκκαθάρισης έως το τέλος του έτους.

  Παράδειγμα

  Φορολογούμενος καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος ύψους 3.000 ευρώ σε τρεις μηνιαίες δόσεις των 1.000 ευρώ η καθεμιά, τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Καλείται επίσης να πληρώσει ΕΝΦΙΑ ύψους 1.200 ευρώ σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ η καθεμιά, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο. Δηλαδή από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο καλείται να πληρώσει συνολικούς φόρους 4.200 ευρώ  όπου κάθε μήνα θα πληρώνει στην καλύτερη περίπτωση 300 ευρώ (μόνο ΕΝΦΙΑ) και στη χειρότερη 1.300 ευρώ (ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος μαζί).

  Με την παροχή της δυνατότητας πληρωμής των φόρων σε 12 δόσεις ο φορολογούμενος θα μοιράσει το συνολικό φορολογικό βάρος δώδεκα δόσεων των 350 ευρώ η καθεμιά και έτσι θα ελαττώσει τον κίνδυνο να αφήσει κάποιες φορολογικές οφειλές απλήρωτες επειδή δεν μπορεί να πληρώσει μέσα σε έναν μήνα φορολογικές υποχρεώσεις 1.300 ευρώ.

  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος θα κάνει χρήση της δυνατότητας πληρωμής των φόρων του σε πολλές δόσεις με πάγια εντολή χρέωσης του τραπεζικού του λογαριασμού αλλά το υπόλοιπο του τραπεζικού του λογαριασμού δεν επαρκεί για την πληρωμή της δόσης τότε αυτή η διευκόλυνση θα χάνεται για τον φορολογούμενο και θα πρέπει να πληρωθεί όλο το ποσό. Υπενθυμίζεται ότι τη δυνατότητα πληρωμής όλων των φόρων σε έως 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα προσφέρουν ήδη οι τράπεζες μέσω των πιστωτικών καρτών ενώ η δυνατότητα πληρωμής των φόρων σε έως 12 δόσεις δίνεται μέσω της πάγιας ρύθμισης οφειλών, αλλά εντόκως με 8,76% ετησίως.

  Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνουν το μέτρο

  Kύκλοι του ΥΠΟΙΚ ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι το σχετικό μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι καθώς και ότι υπάρχει σχετική αναφορά στο κείμενο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ωστόσο σημειώνουν ότι δεν είναι κάτι άμεσο. Υποστηρίζουν ότι με τους θεσμούς έχει συζητηθεί το ζήτημα της παροχής της δυνατότητας πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 6 δόσεις χωρίς όμως οι θεσμοί να δείξουν γι΄ αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

  Πάντως αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η παροχή της σχετικής δυνατότητας προβλέπεται στο κείμενο του μνημονίου με την εκπόνηση σχετικής μελέτης που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. 

  Το υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε το εξής: 

  "Τα σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου για την πληρωμή φόρων σε 12 δόσεις  δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα". Ωστόσο, το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών στην ίδια ανακοίνωση ουσιαστικά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για μία τέτοια ρύθμιση αφού τονίζει: "Το υπουργείο Οικονομικών,  βέβαια, εξετάζει διαρκώς μέτρα και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην  είσπραξη των φόρων με τρόπο που να διασφαλίζεται και η οικονομική βιωσιμότητα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Πρόσφατο παράδειγμα η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών έως 50.000 ευρώ στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού".

  Διαβάστε ακόμη:

  *Αντωνοπούλου: Σε 12 δόσεις και ηλεκτρονικά η πληρωμή των φόρων

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ