Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Μαρ-2017 07:38

  Τέσσερις παρεμβάσεις για την "καθημερινή" φοροδιαφυγή

  Τέσσερις παρεμβάσεις για την "καθημερινή" φοροδιαφυγή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Σχέδιο για την καταπολέμηση της… καθημερινής φοροδιαφυγής θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να διασφαλιστούν τα φορολογικά έσοδα και να επαληθευτούν οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος.

  Με μια σειρά από παρεμβάσεις θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί ένα μείγμα παρακολούθησης αλλά και πίεσης της αγοράς προκειμένου να εκδίδονται αποδείξεις, να αποδίδεται ο αναλογούν ΦΠΑ και να καταγράφονται και φορολογούνται εισοδήματα.

  Χθες ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλής αποκάλυψε μιλώντας σε φορολογική ημερίδα ότι έρχονται αλλαγές στην ποινή της προσωρινής αναστολής λειτουργίας για τις επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται 48ωρη υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας στις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει περισσότερες από 10 αποδείξεις ή αποδείξεις αξίας άνω των 500 ευρώ.

  Ο κ. Πιτσιλής είπε ότι οι έλεγχοι και οι ποινές προσωρινής αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και το 2017 αλλά, επειδή το 2016 διαπιστώθηκαν "παράθυρα" καταστρατήγησης από επιχειρήσεις που πιάστηκαν να φοροδιαφεύγουν, το νομοθετικό πλαίσιο θα αλλάξει, στην κατεύθυνση της ενοποίησης και εξορθολογισμού των επιμέρους διαδικασιών επιβολής κυρώσεων και του χρόνου επιβολής τους. "Είναι κάτι πάνω στο οποίο έχουμε δουλέψει εντατικά μαζί με το υπουργείο Οικονομικών και πιστεύω ότι έχουμε καταλήξει στις αναγκαίες αλλαγές" είπε χαρακτηριστικά.

  Η δεύτερη παρέμβαση που έρχεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι η υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικών πληρωμών POS στους επαγγελματίες 15 κλάδων οι οποίοι εμφανίζουν υψηλά ποσοστά φορολογικής παραβατικότητας (ιατρικές υπηρεσίες, νομικές υπηρεσίες, εστίαση κα). Η σχετική υπουργική απόφαση είναι ουσιαστικά έτοιμη και απομένουν μερικές τεχνικές λεπτομέρειες για το ποιος θα ελέγχει την εφαρμογή της σχετικής υποχρέωσης. Η απόφαση θα προβλέπει ότι τα POS θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκατασταθούν το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου.

  Η τρίτη παρέμβαση αφορά στην εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για την έκδοση αποδείξεων. Στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2017 που βρίσκεται σε φάση οριστικοποίησης θα προβλέπεται η διενέργεια χιλιάδων προσωρινών φορολογικών ελέγχων στην αγορά με ειδικό προγραμματισμό για τις περιόδους εορτών και καλοκαιρινών μηνών.

  Η τέταρτη παρέμβαση αφορά στη διασύνδεση των συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS με τις ταμειακές μηχανές και το taxis. Με δεδομένο ότι η πληρωμή με πλαστικό χρήμα δημιουργεί πίεση προς τους επαγγελματίες αλλά δεν εξασφαλίζει την έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή αναπτύσσεται ειδικό λογισμικό προκειμένου να μπορεί να γίνει γρήγορα και με ευκολία ο εντοπισμός συναλλαγών με POS για τις οποίες δεν εκδόθηκε απόδειξη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ