Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Φεβ-2013 16:45

  Χ. Θεοχάρης σε εφόρους: Άμεσα μηνύσεις σε όσους χρωστούν

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Την άμεση υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης από τις εφορίες προς τις δικαστικές αρχές για όσους φορολογούμενους χρωστούν ποσά άνω των 5.000 ευρώ για περισσότερο από τέσσερις μήνες, ζητά με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών. 

  Από την εγκύκλιο, που υπογράφεται από το νέο γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη, προκύπτει ότι σε πολλές εφορίες παρατηρείται καθυστέρηση αναφορικά με την αποστολή των σχετικών αιτήσεων ποινικής δίωξης. Αντί να αποσταλούν οι σχετικές αιτήσεις αμέσως μετά τη συμπλήρωση του τετραμήνου από την λήξη της προθεσμίας πληρωμής του χρέους, οι αιτήσεις αποστέλλονται στο όριο της παραγραφής, δηλαδή λίγο πριν την εκπνοή της πενταετίας.

  Ειδικότερα, στην εγκύκλιο ορίζεται ότι εφόσον συντρέχουν δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις η υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης προς τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, θα πρέπει να γίνεται άμεσα. Οι δυο προϋποθέσεις είναι: 

  - Το ποσό που είναι ληξιπρόθεσμο συμπεριλαμβανομένων κάθε είδους τόκων και προσαυξήσεων να ξεπερνά τις 5.000 ευρώ και δεύτερον 

  - Να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής του χρέους. 

  Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι η υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης δεν επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εφόρου αλλά αντίθετα εντάσσεται στις ενέργειες που πρέπει να κάνει άμεσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. 

  Σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία ασκείται ποινική δίωξη για χρέος άνω των 5.000 ευρώ που έχει κηρυχτεί ληξιπρόθεσμο για πάνω από 4 μήνες και ο φορολογούμενος παραπέμπεται στο αυτόφωρο. Ωστόσο, με εγκύκλιο των εισαγγελικών αρχών έχει οριστεί ότι ένταλμα σύλληψης εκδίδεται μόνο στις περιπτώσεις που το χρέος ξεπερνά τις 150.000 από κάθε είδους φόρο ή τις 75.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για ΦΠΑ ‘η άλλο παρακρατούμενο φόρο.


  *Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ