Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Ιουν-2023 00:05

  Τζ.Κουδούνης: Διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα - Τι κοιτάζει η Calamos Investments

  Τζον Κουδούνης: Ενδιαφέρον από το εξωτερικό για επενδύσεις στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επενδύσεις στην Ελλάδα -και ειδικότερα στους κλάδους του τουρισμού και του real estate- εξετάζει ο ομογενής επιχειρηματίας και επικεφαλής της Calamos Investments, Τζον Κουδούνης, ενώ, παράλληλα προωθεί τα Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds, σε συνεργασία με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr, στο περιθώριο του διαγωνισμού καινοτομίας Venture Fair -μιας πρωτοβουλίας του The Hellenic Initiative (THI) για την ενίσχυση ελληνικών καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων.

  Το ΤΗΙ είναι ένας παγκόσμιος, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος ενώνει τους Έλληνες της διασποράς και τους φιλέλληνες προκειμένου να επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας μέσω προγραμμάτων τα οποία εστιάζουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, στην καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ίδρυσή του, το 2015, το Venture Fair έχει προσφέρει σε 72 συνολικά startups ευκαιρίες δικτύωσης με σημαντικούς φορείς του ελληνικού και διεθνούς οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, εξατομικευμένη υποστήριξη και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και χρηματικά έπαθλα. 

  Παράλληλα, ο κ. Κουδούνης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που υπάρχει από Έλληνες της Διασποράς για επενδύσεις στην Ελλάδα, στους τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, στην σημαντική βελτίωση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στο προφίλ της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, αλλά και σε αυτά που πρέπει ακόμη να αλλάξουν. 

  Συνέντευξη στην Ελευθερία Πιπεροπούλου

  - Υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για επενδύσεις στην Ελλάδα; Ποιοι τομείς είναι οι πιο ελκυστικοί; 

  Σίγουρα υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό και από τη Διασπορά, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο τουρισμός είναι σίγουρα ένας τομέας που πάντα εμφάνιζε ενδιαφέρον. Βλέπουμε τον τουρισμό στην Ελλάδα να ανεβαίνει ξανά μετά την πανδημία και να ανέρχεται σε νέα ρεκόρ. Όμως, δεν βλέπουμε μόνο ανθρώπους να έρχονται στην Ελλάδα σαν τουρίστες, αλλά βλέπουμε ανθρώπους να έρχονται και να αγοράζουν ακίνητα, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. 

  Υπάρχει μια αίσθηση μεγαλύτερης σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στις πολιτικές της. Αυτή την εμπιστοσύνη την έχουμε δει και από άλλες εταιρείες, εκτός του κλάδου των ταξιδιών. Την βλέπουμε στη φαρμακευτική βιομηχανία, με δεσμεύσεις από την Pfizer, την βλέπουμε από τη βιομηχανία cloud, όπου μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft και η Apple επενδύουν όλες στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι τεράστιο, δεν το είχαμε δει ξανά στο παρελθόν. 

  - Καταλαβαίνω, λοιπόν, ότι κάποια πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια, αλλά πού αλλού πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης; 

  Σίγουρα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και ένας τομέας που χρειάζεται αλλαγές είναι το δικαστικό σύστημα που αποτελούσε πάντα ένα ζήτημα στην Ελλάδα, όπου, δυστυχώς, μερικές φορές τα πράγματα κινούνται πάρα πολύ αργά σε αυτό το κομμάτι. Αυτός είναι, λοιπόν, ένας τομέας που χρειάζεται κάποια βελτίωση, αν και αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί εν μία νυκτί. 

  Επίσης, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ, αν και μειούμενος, βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα, όπως και ο πληθωρισμός. Οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει επίσης να αυξηθούν, όπως για παράδειγμα στον χώρο της εκπαίδευσης. Στις ΗΠΑ, όπου βλέπεις πόλεις να τα έχουν πάει καλά, υπάρχουν πάντα καλά πανεπιστήμια που συνδέονται με αυτό, είτε είναι η Νέα Υόρκη με το NYU και το Columbia, είτε είναι το Σικάγο με το Northwestern University, είτε το Σαν Φρανσίσκο με το Berkeley και το Stanford. Όλα αυτά τα πραγματικά σπουδαία ιδρύματα βοηθούν αυτές τις πόλεις να ανθίσουν. Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, αν και πολύ ισχυρό, δεν είναι αρκετά "διεθνές” και οι ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Στην Ελλάδα τα μαθήματα διδάσκονται στα ελληνικά. Έτσι, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να υπάρξουν πολλοί διεθνείς φοιτητές που θα μπορούσαν να έρθουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, μένοντας και ξοδεύοντας χρήματα στη χώρα και βοηθώντας έτσι στην πρόοδό της.

  - Ποια η γνώμη σας για τους νέους Έλληνες επιχειρηματίες και το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας;

  Υπάρχει τεράστιο ταλέντο στην Ελλάδα. Πραγματοποιούμε το Venture Fair εδώ και επτά χρόνια και αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν να κάνουν σπουδαία πράγματα, να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να τονώνουν την ελληνική οικονομία. Οι Έλληνες έχουν από τη φύση τους ένα εκπληκτικό επιχειρηματικό πνεύμα και μας δίνει μεγάλη χαρά να μπορούμε να αναγνωρίσουμε ορισμένες από αυτές τις εταιρείες. Και δεν είναι τόσο το χρηματικό έπαθλο που έχει σημασία όσο η αναγνώριση και αυτό είναι κάτι που πιστεύω πως θα κάνει κι άλλους να θέλουν να συμμετάσχουν.

  - Πιστεύετε ότι το ελληνικό κράτος έχει αξιοποιήσει τη δύναμη της ελληνικής Διασποράς και τι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει;

  Το THI ξεκίνησε όταν πρώην πρωθυπουργοί της χώρας ζήτησαν από κάποιους από εμάς να έρθουμε και να κάνουμε προτάσεις και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, ειδικά πριν από δέκα χρόνια που τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα από ό,τι είναι τώρα. Ο σημερινός πρωθυπουργός έχει προβεί σε κινήσεις που ευνοούν τις επενδύσεις. Νομίζω ότι κάνει εξαιρετική δουλειά και πιστεύω ότι μερικά από τα πράγματα που έχει κάνει θα βοηθήσουν περαιτέρω στο να φέρουν τη Διασπορά στην Ελλάδα.

  - Αναζητά η Calamos Investments επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα;

  Στο παρελθόν, έχουμε κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα στην Ελλάδα, τόσο ως Calamos Investments όσο και ιδιωτικά -εγώ και ο κ. Calamos. Αυτήν τη στιγμή λανσάρουμε σε συνεργασία με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο τα Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds -μια δέσμη κεφαλαίων ESG (σ.σ: η συμφωνία είχε γίνει γνωστή τον περασμένο Φεβρουάριο). Πιστεύω ότι θα είναι κάτι που η Ελλάδα θα αγκαλιάσει πραγματικά και βλέπουμε ήδη μεγάλο ενδιαφέρον. 

  Συνεχίζουμε, επίσης, να εξετάζουμε διαφορετικές επενδύσεις όσον αφορά τον τουρισμό και το real estate.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ