Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Δεκ-2020 00:48

  Ο Κίμων Αγγελίδης θέλει να φτιάξει τον πρώτο ελληνικό "Μονόκερo"

  Ο Κίμων Αγγελίδης θέλει να φτιάξει τον πρώτο ελληνικό "Μονόκερo"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνέντευξη στον Κώστα Κετσιετζή

  Στον κόσμο των startups, όταν αυτός βρισκόταν στα σπάργανα, το ενδεχόμενο να φτάσει κάποια απ’ αυτές τις επιχειρήσεις το 1 δισ. δολάρια σε αξία θεωρούνταν τόσο δύσκολο όσο το να συναντήσει κανείς έναν Μονόκερο. Από τότε, βέβαια, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και αρκετές startup πέτυχαν το όνειρο. Το όνομα όμως έμεινε. 

  Ο Κίμων Αγγελίδης έχει αποδείξει ότι τα πάει καλά με αυτά τα επιχειρηματικά "μυθικά πλάσματα”. Γεννημένος και μεγαλωμενος στην Καλιφόρνια, από Έλληνες γονείς ο κ. Αγγελίδης μετά από μια μακρά πορεία στην ανώτατη εκπαίδευση ως καθηγητής βιολογίας σε αμερικανικά πανεπιστήμια μπήκε στον επιχειρηματικό στίβο και ίδρυσε έξι εταιρείες, με πρώτη και πιο πετυχημένη την EosHealth, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Livongo και τον Ιούλιο του 2019 μπήκε στο Nasdaq, πραγματοποιώντας την πιο μεγάλη δημόσια εγγραφή εταιρείας του κλάδου της ψηφιακής υγείας, ύψους 3,4 δισ. δολαρίων. Τον περασμένο Οκτώβριο η Livongo εξαγοράστηκε από την Teladoc σε μια συμφωνία ύψους 18,5 δισ. δολαρίων.

  Όλα αυτά θα φάνταζαν ιδανικά για τη συνταξιοδότηση. Και όμως, ο κ. Αγγελίδης, σε ηλικία 69 ετών, ξεκινά το νέο του επιχειρηματικό εγχείρημα και μάλιστα από την Ελλάδα. Η νέα του εταιρεία "Fem Tec Health” ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες στη χώρα μας με σκοπό τη δημιουργία μιας παγκόσμιας πλατφόρμας προϊόντων υγείας και ευεξίας αποκλειστικά στοχευμένη στο γυναικείο φύλο. 

  Όπως και στα προηγούμενα επιχειρηματικά του εγχειρήματα ο στόχος είναι φιλόδοξος. Η Fem Tec Health να γίνει "Μονόκερος”, δηλαδή να ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια σε αποτίμηση, μέσα στον επόμενο χρόνο. Και όλα αυτά με την εταιρεία να παραμένει στη χώρα μας.

  Παράλληλα προχωρά στα επόμενα βήματα και ως επενδυτής έχοντας ιδρύσει το Venture Capital Fund Ithaca LifeScience Partners με αρχικά κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ που θα επενδύσει σε ελληνικές startup εταιρείες. 

  Σε μια συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στο Capital.gr ο κ. Αγγελίδης περιγράφει τους λόγους για τους οποίους επιμένει στην Ελλάδα, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και τα σχέδια του για το μέλλον.

  - Κύριε Αγγελίδη, είστε ένας από τους πρωτοπόρους στην ψηφιακή υγεία. Πιστεύετε ότι η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα; Οι αλλαγές θα διατηρηθούν και μετά από τον κορονοϊό; 

  Ξεκινήσαμε με τη σύζυγό μου φτιάχνοντας ένα one stop shop για τον διαβήτη. Αρχικά ήταν φυσικά κέντρα με πολλές ειδικότητες που χρειάζονται για διαβητικούς, από καρδιολόγους και ενδοκρινολόγους, έως και ειδικούς για τα πόδια. Οπότε σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί και μια αντίστοιχη ψηφιακή υπηρεσία μιας στάσης. Εκείνη την εποχή πολλές τράπεζες μετέφεραν τις υπηρεσίες τους ψηφιακά και συνειδητοποιήσαμε ότι ο τομέας της υγείας θα μπορούσε να λειτουργήσει και αυτός ψηφιακά σαν τον τραπεζικό κλάδο. 

  Είναι γεγονός πως και στον κλάδο της υγείας μπορούν να γίνουν πολλά διαδικτυακά. Φτάσαμε έτσι μετά από πολλά χρόνια στην εμφάνιση της πανδημίας. Τώρα αρκετός κόσμος δεν θέλει πραγματικά να επισκεφτεί τον ιατρό του, λόγω της COVID -19 και αυτό το γεγονός επιτάχυνε τις εξελίξεις στη ψηφιακή υγεία. Εξελίξεις που αναμέναμε μέσα σε 10 χρόνια έγιναν μέσα σε ένα μόλις έτος, λόγω της πανδημίας. Και αυτό αφορά κυρίως την υιοθέτηση των τεχνολογιών και των τεχνικών που ήδη έχουμε, αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν χρησιμοποιούσε. 

  Οπότε ναι, πιστεύω ότι η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις στην ψηφιακή υγεία. Και αυτή η νέα πραγματικότητα θα παραμείνει. Μάλιστα, εδώ στις ΗΠΑ όπως διάβασα πρόσφατα σε ένα άρθρο των New York Times πολλοί γιατροί κλείνουν τα γραφεία τους και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από το σπίτι και απομακρυσμένα. Όπως ακριβώς η ψηφιακή τραπεζική διευκόλυνε τη ζωή των ανθρώπων, έτσι θα γίνει και με τη ψηφιακή ιατρική. 

  - Ξεκινήσατε την πρώτη σας εταιρεία σε σχετικά μεγάλη ηλικία, τουλάχιστον για τα δεδομένα των startups. Τώρα προχωράτε και πάλι σε μια επιχείρηση. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε και γιατί συνεχίζετε; 

  Θέλετε μάλλον να πείτε ότι ξεκίνησα αρκετά μεγάλος. Και κοιτάξτε με τώρα, είμαι σχεδόν 70 ετών και ίδρυσα μια ακόμη εταιρεία. Δεν ξέρω γιατί πραγματικά ξεκίνησα την πρώτη μου επιχείρηση. Νομίζω ότι απλά είδα ένα πρόβλημα που χρειαζόταν λύση και θέλησα να την εφαρμόσω. Και ακόμη έχω αρκετή ενέργεια και αγάπη για αυτό που κάνω. Μου αρέσει πάρα πολύ να έχω δίπλα μου μια ομάδα νεαρών ανθρώπων που έχουν πάθος για αυτό που κάνουν. Έτσι λειτουργώ και σαν εκπαιδευτικός. Οπότε ναι, ξεκίνησα αργά, αλλά μου αρέσει να δημιουργώ κάτι από το τίποτα. Εξάλλου, η σύζυγος μου δουλεύει και αυτή ακόμη. Ποια είναι η εναλλακτική μου; Δεν παίζω γκολφ, ούτε έχω σκύλο για να τον πηγαίνω βόλτες. 

  - Ξεκινήσατε πρόσφατα την πορεία σας και ως επενδυτής. Τι είναι αυτό που ψάχνετε σε μια εταιρεία για να επενδύσετε; 

  Νομίζω ότι το βασικό είναι η εταιρεία να δραστηριοποιείται σε κάτι που μπορώ να καταλάβω. Έχω αυτοπεποίθηση για τις γνώσεις μου σε κλάδους όπως η επιστήμη, η υγεία και η βιοτεχνολογία, καθώς και το fintech. Αλλά, υπάρχουν τομείς που παρά την εμπειρία και τις γνώσεις μου ως επιστήμονας δεν μπορώ να τους καταλάβω. 

  Το δεύτερο βασικό κριτήριο είναι η ομάδα των ιδρυτών της επιχείρησης. Θέλω να βλέπω πάθος για αυτό που κάνουν. Για μένα προσωπικά ως παράδειγμα είναι σημαντικό οι ιδρυτές, που ζητούν χρηματοδότηση και επενδυτές, να μην δίνουν μισθούς στους εαυτούς τους. Να έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι και να ρισκάρουν. 

  Το τρίτο κριτήριο είναι η επιμονή. Και ξέρετε εμείς ως Έλληνες είμαστε γνωστοί για την επιμονή μας και αυτό είναι καλό. Το πρόβλημα πολλές φορές με την ελληνική επιχειρηματικότητα είναι ότι δυσκολεύεται να ξεφύγει από τον μικρόκοσμο της Ελλάδας ή το πολύ της Ευρώπης. Όμως οι αγορές είναι πολύ μεγαλύτερες από μια χώρα ή ακόμη και μια ήπειρο. Οπότε πρέπει αυτό που κάνουμε να έχει αντίκτυπο σε μεγαλύτερη κλίμακα. 

  - Μιλώντας για την Ελλάδα. Ξεκινήσατε τη νέα σας εταιρεία εδώ. Παράλληλα τον τελευταίο καιρό γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας. Μπορεί μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο; 

  Ξέρετε αυτό που μου προκαλούσε μεγάλη λύπη ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης να βλέπω μερικούς πολύ ταλαντούχους ανθρώπους να φεύγουν από την Ελλάδα και να πηγαίνουν αλλού. Σκέφτηκα λοιπόν γιατί να ξοδέψω τα χρήματα, τον χρόνο και τις προσπάθειες για τη νέα μου εταιρεία στη Sillicon Valley και όχι στην Ελλάδα, προκειμένου να διατηρήσουμε όλο αυτό το ταλέντο στη χώρα και να δημιουργήσουμε κάτι που να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες προσπάθειες.  

  Υποστηρίζω πραγματικά την προσπάθεια για να παραμείνουν οι νέοι στην Ελλάδα. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι πολύ καλά εκπαιδευμένοι, τα πανεπιστήμια μας είναι πολύ καλά. Όμως, οι νέοι χρειάζονται ευκαιρίες πέρα από το πτυχίο τους. Πρέπει να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη εμπλοκή στη δημιουργία ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. 

  Όμως αν δεν ήμουν Έλληνας και δεν ήμουν επίμονος δεν ξέρω αν θα έπαιρνα την ίδια απόφαση. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχω εδώ και χρόνια προσωπικό λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα, αλλά όταν προσπάθησα να ανοίξω έναν επαγγελματικό λογαριασμό για να μεταφέρω μισό εκατομμύριο δολάρια για επενδυτικό λόγο, δεν τα κατάφερνα για πολύ καιρό. Κανείς δεν δεχόταν τα χρήματά μου. Έπρεπε να πάω από τράπεζα σε τράπεζα. Αν δεν είσαι Έλληνας δεν μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία. Το δεύτερο θέμα είναι η φορολόγηση. Θέλω να πληρώσω καλούς μισθούς άλλα όταν έμαθα το πόσο αυτοί επιβαρύνονται με φόρους και εισφορές, ένιωσα ντροπή. 

  Δεν είναι εύκολο να ξεκινήσεις μια επιχείρηση στην Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν το κάνει ευκολότερο. Πρέπει να είσαι πολύ επίμονος για να το κάνεις αυτό και ένας ξένος επενδυτής δεν θα μπει εύκολα σε αυτή τη διαδικασία. Αλλά ακόμη και το να ξεκινήσεις μια startup εταιρεία δεν είναι εύκολο, θέλει πολύ χρόνο και χρήμα. Πρέπει να γίνει πιο εύκολο το περιβάλλον για τις startup, για αυτό πολλές εταιρείες ιδρύονται στο Λονδίνο, ενώ η λειτουργία τους είναι στην Ελλάδα. 

  - Ας μιλήσουμε λίγο για τα σχέδια στο μέλλον. Τι σχεδιάζετε για την Fem Tec Heath;  

  Δημιουργήσαμε μια εταιρεία στην Αθήνα. Έχουμε μια φανταστική ομάδα με πολύ ταλαντούχους ανθρώπους. Αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο ζήτημα, τη γυναικεία υγεία και να προσφέρουμε μια ολιστική λύση για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη γυναίκα. Από πριν την εποχή της εφηβείας μέχρι μετά την εμμηνόπαυση. Δεν θα ασχοληθούμε όμως μόνο με τα ζητήματα υγείας αλλά και γενικότερα με όσα έχουν να κάνουν με την ευεξία μιας γυναίκας. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιήσουμε συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης και δεδομένα για να σχεδιάσουμε προϊόντα και υπηρεσίες που ταιριάζουν στο τρόπο ζωής της σύγχρονης γυναίκας. 

  Θα δημιουργήσουμε μια ψηφιακή κλινική που θα εξυπηρετεί τις γυναίκες καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ για το οποίο είμαι ενθουσιασμένος. Ξεκινήσαμε λοιπόν την πλατφόρμα στην Ελλάδα και τώρα είμαστε στην διαδικασία εξαγοράς κάποιων εταιρειών που θα μπορέσουμε να εντάξουμε σε αυτή την πλατφόρμα. Πιθανότατα δεν θα είμαι εγώ ο CEO. Χρειαζόμαστε μια γυναίκα να αναλάβει τα ηνία. Κατανοώ την επιχείρηση και τα ζητήματα της υγείας αλλά δεν είμαι γυναίκα και αναζητούμε την κατάλληλη για αυτό τον ρόλο.  

  - Η εταιρεία λοιπόν ξεκίνησε από την Ελλάδα; 

  Ξεκινήσαμε από την ομάδα στην Ελλάδα. Έχουμε περίπου 14 άτομα και γρήγορα θα ξεπεράσουμε τα 25 με 30. Και έχουμε και μια ομάδα στις ΗΠΑ. 

  - Και πότε θα ξεπεράσετε το 1 δισ. δολάρια σε αποτίμηση;

  Σύντομα. 

  - Σύντομα; Δηλαδή είναι ζήτημα μηνών; 

  Ας πούμε μέσα σε έναν χρόνο. Ήδη κοιτάμε να προσθέσουμε στην πλατφόρμα εταιρείες που έχουν ετήσια έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο. 

  - Δίνετε μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση. Ως πρώην εκπαιδευτικός ο ίδιος πώς βλέπετε τη διαδικασία μάθησης εδώ στην Ελλάδα;

  Θα σας δώσω ένα παράδειγμα από τη δική μου οικογένεια. Ένας από τους γιους μου πήγε στο πανεπιστήμιο και σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Μετά σπούδασε στο London School of Economics και τώρα τελειώνει την ιατρική. Στην Ελλάδα σπουδάζει κάποιος ιατρική, φυσική ή μαθηματικά και αυτό κάνει στη ζωή του. Εκτός και αν κάνεις κάποιο μεταπτυχιακό, αν για παράδειγμα σπουδάσεις προγραμματισμό, τότε θα αντιμετωπίζεσαι όλη σου τη ζωή ως προγραμματιστής. 

  Πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να βλέπει τη μεγαλύτερη εικόνα. Μπορεί κάποιος να είναι προγραμματιστής λόγω εκπαίδευσης, αλλά να γνωρίζει το πώς λειτουργεί μια επιχείρηση, να καταλαβαίνει το πώς κατασκευάζεται ένα προϊόν, να κατανοεί όλες τις πτυχές μιας υπηρεσίας. Και αυτό θέλω από τους συνεργάτες μου. Και αν θέλετε αυτό είναι και ένα πρόβλημα κουλτούρας που υπάρχει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα. Έρχεται κάποιος και μου λέει είμαι μηχανικός λογισμικού. Δεν θέλω οι συνεργάτες μου να είναι απλά μηχανικοί λογισμικού, αλλά άτομα που είναι πρόθυμα να κάνουν και άλλα πράγματα, να μάθουν και άλλες δεξιότητες και εγώ είμαι κάτι παραπάνω από πρόθυμος να τους βοηθήσω. Ας το κάνουν, ας πειραματιστούν και ακόμη και αν κάνουν στην πορεία λάθη, το τελικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα θετικό. 

  Ξέρετε αυτός είναι και ο βασικός μου φόβος για την ελληνική startup κοινότητα. Ότι μπορούν απλά μερικές εταιρείες να πουν ότι εδώ στην Ελλάδα έχουμε καλούς μηχανικούς και προγραμματιστές, ας τους προτιμήσουμε από έναν Ινδό ή Ρουμάνο, για παράδειγμα. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη παγίδα στην οποία δεν θα πρέπει να πέσουμε. 

  - Πιστεύετε ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να γίνει προορισμός για επενδυτικά κεφάλαια; 

  Υπάρχουν αρκετά Ventures Capital Funds από τις ΗΠΑ που εξετάζουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. 

  - Όποτε χρειαζόμαστε περισσότερες ιστορίες επιτυχίας για να προσελκύσουμε κεφάλαια.

  Δεν είναι τόσο ξεκάθαρο στην Ελλάδα το πόσες εταιρείες στη Silicon Valley αποτυγχάνουν, συνήθως ακούμε μόνο για τις επιτυχίες. Οπότε δεν είναι απλά θέμα του πόσο συχνά υπάρχουν επιτυχίες αλλά και θέμα αριθμών. Το πιο ενοχλητικό είναι ότι υπάρχουν επιτυχημένοι Έλληνες που ξεκίνησαν τις εταιρείες τους στο Σαν Φρανσίσκο και στη Βοστώνη. Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα τους για να στήσουν την επιχείρησή τους αλλού. Εγώ κάνω το αντίθετο. Έρχομαι από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Και νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση. 

  - Ποιος ήταν ο βασικός λόγος που επιλέξατε την Ελλάδα; Εκτός από τον, αν θέλετε, συναισθηματικό λόγο, τι θα λέγατε σε κάποιον επενδυτή που δεν έχει δεσμούς με τη χώρα μας, για να επενδύσει εδώ; 

  Το κίνητρό μου δεν ήταν καθαρά οικονομικό. Απλά είπα ότι δεν θέλω αυτό το ταλέντο να φεύγει λόγω της κρίσης. Ήθελα να κάνω κάτι που θα προκαλέσει αλλαγή. Αυτός ήταν ο βασικός μου στόχος και πίστεψα ότι τα οικονομικά κίνητρα θα ακολουθήσουν. Θέλω να δημιουργήσω κάτι στην Ελλάδα, σε μια περίοδο κρίσης, που θα γίνει γνωστό στις ΗΠΑ. 

  Τώρα για άλλους επενδυτές. Είναι πολύ πολύ σημαντικό για τους έλληνες επενδυτές και ειδικά τα ventrue capitals να υποστηρίζουν τους επιχειρηματίες τους για να παραμένουν οι εταιρείες στην Ελλάδα. Δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Τότε οι ξένοι επενδυτές θα δουν μια σταθερότητα θα δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα, από επιχειρήσεις που όχι μόνο ξεκινούν από την Ελλάδα, αλλά μεγαλώνουν και επεκτείνονται από εδώ. 

  Αν ο αμερικανός επενδυτής δει ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια σταθερή βάση από Venture Capitals και startup εταιρείες δεν έχει κάποιο λόγο να μην επενδύσει. Έχουμε ταλέντο, καλές επιχειρηματικές ιδέες, τρομερή ποιότητα ζωής. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο. 

  Είμαστε σε καλό δρόμο. Αλλά δεν είμαστε ακόμη στο επιθυμητο επίπεδο. Όταν πήγαμε τη Livongo στο Πάλο Άλτο είπαμε ότι πάμε εκεί επειδή έχει "νεραϊδοσκονη”. Ξέρετε όπως τη "νεραϊδόσκονη” στον Πήτερ Παν που έκανε τα παιδιά να πετάνε. Χρειαζόμαστε περισσότερη "νεραϊδόσκονη” στην Ελλάδα και νομίζω ότι βοηθάμε σε αυτή την κατεύθυνση. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ