Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Σεπ-2020 00:20

  Duarte Libano Monteiro (Ebury): Βullish για το ευρώ - ο "πόνος" για την τουρκική λίρα θα συνεχιστεί

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Για την πορεία των διεθνών μετοχών καθώς και της αγοράς συναλλάγματος μίλησε σε συνέντευξή του στο Capital.gr ο Duarte Libano Monteiro, Country Manager για Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα της Ebury, εταιρείας εξειδικευμένης στις διεθνείς πληρωμές. Όπως σημείωσε, παρά τα διαλείμματα για… διόρθωση που έχουν σημειωθεί στα διεθνή χρηματιστήρια, εκτιμά πως τα καλό κλίμα στις αγορές θα συνεχιστεί εάν δεν υπάρξουν νέα εθνικά lockdowns στις μεγάλες οικονομίες. Παράλληλα, δηλώνει bullish για το ευρώ, προβλέπει συμφωνία την τελευταία στιγμή στις εμπορικές διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit και εκτιμά ότι ο "πόνος" για την τουρκική λίρα θα συνεχιστεί για αρκετούς ακόμα μήνες…

  - Οι διεθνείς αγορές έχουν σημειώσει ισχυρό ράλι από τα χαμηλά του Μάρτιου παρά τον σοβαρό αντίκτυπο που είχε η πανδημία στην οικονομία, με πολλές χώρες να καταγράφουν ιστορικά επίπεδα ύφεσης στο β’ εξάμηνο. Γιατί οι αγορές δεν "ακούν" την οικονομία και… τραβούν τη δική τους πορεία; Υπάρχει ενδεχόμενο ισχυρού sell-off το επόμενο διάστημα ή θα συνεχιστεί το ράλι;

  Από την κορυφή της ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία, η παγκόσμια οικονομία, στο σύνολό της, ανέκαμψε με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό, τι περίμενε η πλειονότητα της αγοράς. Τα μακροοικονομικά δεδομένα εξέπληξαν θετικά σε μεγάλο βαθμό, εν μέρει λόγω του τεράστιου όγκου τόσο των νομισματικών όσο και των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης που εφαρμόστηκαν στις οικονομίες παγκοσμίως από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις.

  Αυτή η πολύ πιο έντονη από την αναμενόμενη ανάκαμψη, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να πλημμυρίσουν τις αγορές με άφθονη ρευστότητα, ενίσχυσαν το κλίμα και προκάλεσαν την απότομη ανατροπή στην διάθεση για ρίσκο των επενδυτών από τα βάθη του πανικού της αγοράς.

  Έτσι, όσο η έξαρση των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί σε κάποιες περιοχές του κόσμου παραμένει περιορισμένη και αποφεύγονται τα εθνικά lockdowns στις μεγάλες οικονομίες, αναμένουμε πως αυτή η βελτίωση του κλίματος της αγοράς θα συνεχιστεί.

  - Παρά τις αναφορές ότι η ΕΚΤ έχει αρχίσει να ανησυχεί για την άνοδο του ευρώ, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει στόχο για τη συναλλαγματική ισοτιμία. Αναμένετε λοιπόν ότι το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου θα συνεχιστεί;

  Παραμένουμε bullish στο ευρώ έναντι του δολαρίου μακροπρόθεσμα. Τα μαζικά μέτρα στήριξης και τόνωσης από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις τοπικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για εμάς σημαίνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψει έντονα από την ύφεση που προκαλείται από τον COVID.

  Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη πολιτικών διατήρησης των θέσεων εργασίας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι διαμάχες στο Κογκρέσο σχετικά με την επέκταση του πρόσθετου προγράμματος ασφαλιστικών παροχών στους ανέργους, θα εμποδίσουν την ανάκαμψη της αμερικάνικη οικονομίας, κατά την άποψή μας.

  Η προφανής έλλειψη ανησυχίας της ΕΚΤ τόσο για το ισχυρότερο ευρώ όσο και για τον αδύναμο πληθωρισμό κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση σε αυτό το ράλι του ευρώ.

  - Παραμένοντας στο θέμα της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα άφησε την πολιτική της αμετάβλητη κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αλλά προειδοποίησε ότι παρακολουθεί στενά την αγορά συναλλάγματος λόγω της επίδρασής της στον πληθωρισμό. Μπορούμε να αναμένουμε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής και ποιοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε μία νέα μείωση των επιτοκίων;

  Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα είναι εξαιρετικά απίθανη. Δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας  για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων και η αποτελεσματικότητα μίας τέτοια πολιτικής αυτή τη στιγμή θα ήταν πιθανότατα ελάχιστη.

  Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι η τράπεζα θα διατηρήσει τις επιλογές της ανοιχτές για να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων πανδημίας PEPP πέρα από τα μέσα του επόμενου έτους, ιδίως σε περίπτωση που ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ συνεχίσει να κινείται χαμηλότερα τους επόμενους μήνες. Μετά και τη συνεδρίαση τη ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, πιστεύουμε πως μία νέα αύξηση του μεγέθους PEPP δεν είναι "στα χαρτιά" στον άμεσο ορίζοντα, πιθανότατα όχι μέχρι κάποιο σημείο στις αρχές του 2021.

  - Η στερλίνα είδε το τελευταίο διάστημα νέες ισχυρές πιέσεις, ενώ οι προσδοκίες της αγοράς για μη συμφωνία στις εμπορικές διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν αυξηθεί. Κατά την άποψή σας, η αδυναμία της στερλίνας θα συνεχιστεί;

  Οι πρόσθετες απώλειες για τη στερλίνα βραχυπρόθεσμα είναι απολύτως πιθανές καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου που όρισε ο ίδιος Μπόρις Τζόνσον για την επίτευξη πλήρους εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ.

  Ωστόσο, παραμένουμε σιωπηλά αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το εμπόριο πριν από το τέλος του έτους και έτσι θα αποφευχθεί το χειρότερο "no deal" σενάριο - ακόμη και αν απαιτηθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ τον Νοέμβριο.

  Παραμένει προς το συμφέρον και των δύο μερών να επιτευχθεί μια συμφωνία, αν και οι συνομιλίες αναπόφευκτα θα καταλήξουν σε deal την τελευταία στιγμή. Η άρση της αβεβαιότητας γύρω από ένα no deal αποτέλεσμα των συνομιλιών θα ήταν καλή είδηση για τη στερλίνα μακροπρόθεσμα.

  - Η τουρκική λίρα έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις από τον Ιούλιο, έχοντας σημειώσει βουτιά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Η αδυναμία του τουρκικού νομίσματος θα συνεχιστεί και ποιοι παράγοντες προκαλούν αυτή τη μαζική φυγή των επενδυτών;

  Η τουρκική λίρα θα συνεχίσει και τους επόμενους μήνες να αποτελεί ένα από τα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών. Ενώ οι Αρχές της Τουρκίας έχουν μέχρι στιγμής επιτύχει σε κάποιο βαθμό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, τα θεμελιώδη μεγέθη της Τουρκίας είναι αδύναμα αφήνοντας τη λίρα ευάλωτη σε περαιτέρω ρευστοποιήσεις.

  Τα πολύ χαμηλά επίπεδα συναλλαγματικών διαθεσίμων, ένα αρκετά μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και τα υψηλά επίπεδα εξωτερικού χρέους, τα περισσότερα εκ των οποίων εκφράζονται σε ξένα νομίσματα, αποτελούν από τα μεγαλύτερα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας ασκώντας ισχυρές πιέσεις στο νόμισμα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ