Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαϊ-2020 07:35

  Κορονοϊός: Η εμπιστοσύνη είναι πιθανό να επιστρέψει πιο γρήγορα στην Ελλάδα από αλλού

  Κορονοϊός: Η εμπιστοσύνη είναι πιθανό να επιστρέψει πιο γρήγορα στην Ελλάδα από αλλού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Ο χειρισμός της πανδημίας από την Ελλάδα και η διατήρηση του ποσοστού θνησιμότητας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει πραγματικά από κάθε άποψη εντυπωσιάσει και προκαλέσει θαυμασμό σε όλο τον κόσμο.

  Για αυτόν τον λόγο, η εμπιστοσύνη είναι πιθανό να επιστρέψει πιο γρήγορα στην Ελλάδα από ότι αλλού, επιτρέποντας τη χαλάρωση των περιορισμών και την επιστροφή σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς. Όλα αυτά θα επηρέαζαν θετικά την οικονομική ανάκαμψη και θα μπορούσαν να διατηρήσουν την ύφεση το 2020 σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα από ότι περιμένουμε σήμερα.

  Τα παραπάνω αναφέρει στο Capital.gr, ο κ. Peter Sanfey, Deputy Director for Country Economics & Policy της EBRD, με αφορμή τις χθεσινές προβλέψεις της EBRD για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στην ανάπτυξη των οικονομιών στις οποίες επενδύει στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Για την Ελλάδα, η EBRD προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ 6% το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και πιθανή ανάκαμψη 6% το 2021.

  Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έχει επενδύσει στην Ελλάδα 3,5 δισ. ευρώ από το 2015 και όπως αναφέρει στο Capital.gr ο οικονομολόγος της, Peter Sanfey, η Ελλάδα παραμένει  μεταξύ των κορυφαίων χωρών επενδύσεων για την EBRD. Τα επενδυτικά σχέδια της Τράπεζας για το 2020 επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στις ελληνικές εταιρείες για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

  Κύριε Sanfey, στην Έκθεση της EBRD (Regional Economic Prospects, Covid-19: From Shock to Recovery) που δημοσιεύτηκε χθες, προβλέπετε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 6% φέτος και θα ενισχυθεί κατά 6% το 2021 και επισημαίνετε ότι τα ρίσκα για αυτό το σενάριο είναι σημαντικά. Ουσιαστικά μιλάτε για μια χαμένη χρονιά το 2020 και έχετε επιφυλάξεις για το αν οι φετινές απώλειες θα καλυφθούν το 2021. Πού στηρίζονται οι επιφυλάξεις αυτές και ποια είναι τα σημαντικά ρίσκα στο σενάριο που προβλέπει η EBRD για το ελληνικό ΑΕΠ το 2020 και 2021;

  Η πρόβλεψη του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ μίας χώρας δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση ούτε καν στις καλύτερες περιόδους, και είναι ιδιαίτερα δύσκολη τώρα δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της τρέχουσας πανδημίας.

  Οι επιφυλάξεις μας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 βασίζονται κυρίως στην πιθανότητα ότι ο ιός θα επιμείνει και θα εκδηλωθεί ξανά αργότερα μέσα στο έτος, απαιτώντας παρατεταμένες καραντίνες εντός και εκτός Ευρώπης και εμποδίζοντας οποιασδήποτε ανάκαμψη σε βασικούς τομείς όπως ο τουρισμός. Σε αυτό το σενάριο, η ύφεση το 2020 θα ήταν πολύ χειρότερη από ότι προβλέπουμε σήμερα και η ανάκαμψη το 2021 θα είναι πολύ πιο αργή.

  Από πού θα μπορούσε να έρθει η θετική έκπληξη για την Ελλάδα; Προσμετράτε στις προβλέψεις σας το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει πολύ καλύτεροι χειρισμοί για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας;

  Ο χειρισμός της πανδημίας από την Ελλάδα και η διατήρηση του ποσοστού θνησιμότητας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει πραγματικά από κάθε άποψη εντυπωσιάσει και προκαλέσει θαυμασμό σε όλο τον κόσμο.

  Για αυτόν τον λόγο, η εμπιστοσύνη είναι πιθανό να επιστρέψει πιο γρήγορα στην Ελλάδα από ότι αλλού, επιτρέποντας τη χαλάρωση των περιορισμών και την επιστροφή σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς. Όλα αυτά θα επηρέαζαν θετικά την οικονομική ανάκαμψη και θα μπορούσαν να διατηρήσουν την ύφεση το 2020 σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα από ότι περιμένουμε σήμερα.

  Προβλέπετε ίδιο ποσοστό ύφεσης το 2020 για Ελλάδα και Κύπρο, αλλά μικρότερη ανάκαμψη (5% αντί 6%) για την Κύπρο το 2021. Ποιος είναι ο λόγος;

  Οι προβλέψεις μας είναι πολύ παρόμοιες και για τις δύο χώρες, αντικατοπτρίζοντας το γεγονός ότι και οι δύο είναι οικονομικά προσανατολισμένες προς τις υπηρεσίες και εξαρτώνται πολύ από τον τουρισμό.

  Η ελαφρώς ισχυρότερη ανάκαμψη που προβλέπεται για την Ελλάδα το επόμενο έτος αντικατοπτρίζει την μη ικανοποιηθείσα ζήτηση και τις προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μετά από πολλά χρόνια κρίσης, ενώ η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη εδώ και αρκετά χρόνια μετά τη δική της οικονομική κρίση.

  H ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες μέσω των οποίων προσδοκά ότι μέχρι το φθινόπωρο μπορεί να διοχετευθεί ρευστότητα έως και 15 δισ. ευρώ στην πραγματική Οικονομία. Πρόκειται για ρευστότητα που θα προέλθει είτε μέσω κρατικών δανείων και μεταβιβάσεων είτε από τραπεζικό δανεισμό, επιδοτούμενο ή εγγυημένο από το Δημόσιο. Στο προσκήνιο βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεδομένης της εμπειρίας της EBRD, τι θα κρίνει την επιτυχία των παρεμβάσεων υπέρ της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Και το ρωτώ αυτό υπό το πρίσμα και του τραπεζικού τομέα. Οι ανάγκες ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να ελαστικοποιήσουν τα κριτήρια του δανεισμού τους;

  Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας. Είναι σαφές ότι η πανδημία έχει κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα για όλες τις επιχειρήσεις, αλλά η εμπειρία μας λέει ότι όταν οι βιώσιμες επιχειρήσεις υποστηρίζονται σε δύσκολους καιρούς, αυτό μπορεί να αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Ελπίζουμε ότι οι τράπεζες θα το λάβουν αυτό υπόψη όταν αποφασίζουν σχετικά με τη στήριξη των ΜμΕ στο τρέχον περιβάλλον.

  Ποιες ανακατατάξεις θα φέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η κρίση του Covid-19; Μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία αναδιάρθρωσης για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πώς πρέπει αυτές να αλλάξουν για την επόμενη μέρα της κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο;

  Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιος θα είναι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία, αλλά είναι πιθανό να προκύψουν ορισμένες τάσεις. Για παράδειγμα, περισσότερη ψηφιοποίηση και ηλεκτρονικό εμπόριο και ίσως αποφυγή μαζικού τουρισμού, προτίμηση για τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού. Όποιες και αν είναι οι νέες τάσεις, θα είναι σημαντικό για τις ελληνικές ΜμΕ να είναι ευέλικτες και έτοιμες να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

  Από το 2015 μέχρι σήμερα, η EBRD έχει επενδύσει πάνω από 3,2 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 50 έργα στην ελληνική οικονομία. Πρόκειται για έργα σε διάφορους τομείς όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τουρισμό, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, τράπεζες και ακίνητα. Ποια είναι η τύχη επενδύσεων που εξετάζατε για το 2020; Θα μπορούσατε να επενδύσετε απευθείας και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν προοπτικές;

  Ναι, πράγματι, είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε υποστηρίξει την ελληνική οικονομία με σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα ήταν πάντα μεταξύ των κορυφαίων χωρών επενδύσεων για την EBRD. Τα επενδυτικά μας σχέδια για το 2020 επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στις ελληνικές εταιρείες για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

  Μέσα στα πλαίσια του νέου μας πακέτου στήριξης ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρέχουμε χρηματοδότηση για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών ρευστότητας και κεφαλαίου κίνησης των υπαρχόντων πελατών μας σε όλες τις χώρες στις οποίες επενδύουμε, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Είμαστε επίσης έτοιμοι να παρέχουμε υποστήριξη αξίας 21 δισεκατομμυρίων ευρώ και για νέους πελάτες μέχρι το τέλος του 2021 για όλες τις χώρες μας, επίσης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

  Μέσω του συμβουλευτικού μας προγράμματος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υποστηρίζουμε ΜμΕ από διάφορους τομείς στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, παρέχοντας συμβουλευτική υποστήριξη με προτεραιότητα στις ανάγκες των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον Covid-19. Όσον αφορά τις άμεσες επενδύσεις, πρέπει να πούμε ότι πρόσφατα επενδύσαμε στον Παπουτσάνη, μια επιχείρηση που είχε προηγουμένως λάβει υποστήριξη μέσω του συμβουλευτικού μας προγράμματος.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ