Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Μαϊ-2020 00:57

  G. Trovato (Airbnb): Δύσκολη η επόμενη μέρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

  G. Trovato (Airbnb): Δύσκολη η επόμενη μέρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνέντευξη στη Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Οι επιπτώσεις στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων από το ολικό πάγωμα κάθε τουριστικής δραστηριότητας λόγω του νέου κορονοϊού, αποτυπώνονται ήδη τόσο σε ευρύτερο επίπεδο όσο και στον ελληνικό χώρο, με την "επόμενη ημέρα" μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών να αποτελεί και για αυτό το κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας ένα δύσκολο "σταυρόλεξο".

  Η υπερπροσφορά ακινήτων και η πτώση της ζήτησης, κυρίως από ξένους τουρίστες που τα τελευταία χρόνια τροφοδοτούσαν την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχει οδηγήσει ιδιοκτήτες να αναζητούν άλλες διεξόδους. Πρόσφατη έρευνα έδειξε  πως διαμερίσματα ανακαινισμένα και επιπλωμένα, που προορίζονταν για βραχυχρόνια μίσθωση, διατίθενται πλέον προς μακροχρόνια ή πωλούνται.

  Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο σύνθετη. Ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει ζητήσει την προσωρινή αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας και τον περιορισμό τους σε αδειοδοτημένα από το Υπουργείο Τουρισμού καταλύματα. Όπως σημειώνουν οι ενώσεις ξενοδόχων, τα ακίνητα ιδιωτών που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, δηλαδή να αφορούν μονοκατοικίες τουλάχιστον 80 τ.μ. με ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση.

  Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την πλατφόρμα ερευνών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις AirDNA, καταγράφεται μείωση στις νέες κρατήσεις πάνω από 80% και μπαράζ ακυρώσεων σε κρατήσεις που είχαν γίνει, σε ποσοστό 90%.

  Πως αναμένεται να είναι η επόμενη φάση μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών; Θα μπορέσει η αγορά να ανακάμψει; Είναι ερωτήματα που έθεσε το Capital.gr στον Country Manager για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ιταλία της Airbnb, Giacomo Trovato. 

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbnb (Δεκέμβριος 2019) η ελληνική αγορά "μετρά" 118 χιλιάδες καταχωρήσεις στην εν λόγω πλατφόρμα, με τον αριθμό των πελατών που φιλοξενούνται να αγγίζουν τα 2,7 εκατομμύρια. Το 79% αφορά επισκέπτες από το εξωτερικό. Οι πέντε μεγαλύτερες αγορές για την Ελλάδα είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία. Επιπλέον, ο μέσος όρος διαμονής είναι  τέσσερις ημέρες. 

  - Η τουριστική αγορά έχει δεχθεί τεράστιο χτύπημα από την πανδημία. Μπορεί να ποσοτικοποιηθεί η ζημιά που έχει προκληθεί στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων; Ποιες είναι οι επιπτώσεις μέχρι στιγμής; 

  Η επιδημία όπως είναι γνωστό έχει επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και έχει προκαλέσει μεγάλες "παρενέργειες" στην αγορά, με άμεσο αντίκτυπο στον τομέα των ταξιδιών, του τουρισμού και πέραν αυτών. 

  Η παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία έχει σταματήσει. Οι αεροπορικές εταιρείες είναι καθηλωμένες και τα σύνορα είναι κλειστά. Οι περισσότεροι από εμάς - συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών μας - βρίσκονται σε lockdown. Τα ταξίδια, όπως το ξέραμε, είναι αδύνατα. 

  Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την έκταση του αντίκτυπου από το ξέσπασμα του κορονοϊού. Η ιστορία όμως δείχνει ότι όταν συμβαίνουν παγκόσμιες κρίσεις, η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει καταφέρει να ανακάμψει μακροπρόθεσμα.

  Στο επίκεντρο της πολιτικής μας, αυτή τη στιγμή, έχει τεθεί το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα τις αγορές μας, τους οικοδεσπότες, τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινότητες που δραστηριοποιούμαστε και επηρεάζονται από αυτήν την παγκόσμια πρόκληση για την υγεία.

  Τι προβλέπετε να γίνει με τις τιμές των μισθώσεων το επόμενο διάστημα; Θα μειωθούν; Θα ανέβουν;

  Σύμφωνα με μοντέλο της Airbnb, οι οικοδεσπότες είναι αυτοί που καθορίζουν τη διαθεσιμότητα των καταχωρήσεων, πόσο χρεώνουν, συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του χώρου, όπως και την πολιτική ακύρωσης. 

  Γνωρίζουμε ότι οι οικοδεσπότες μας κινούνται με βάση τις οικονομικές τάσεις που δημιουργούνται μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις, αλλά οι οικοδεσπότες θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ευέλικτους όρους, εκπτώσεις για την έγκαιρη κράτηση (early booking), εκπτώσεις της τελευταίας στιγμής και ειδικές προσφορές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Έτσι, θα υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία, ώστε οι πιθανοί επισκέπτες να προχωρήσουν στην κράτηση.

  - Έχει αλλάξει η πολιτική ακυρώσεων;

  Και σε αυτή την περίπτωση, οι οικοδεσπότες καθορίζουν τις πολιτικές ακύρωσης που ισχύουν για τις κρατήσεις. Οι όροι και οι προϋποθέσεις ορίζουν επίσης πως μπορεί να ισχύσει κάποια ευνοϊκή πολιτική, επιτρέποντας και στα δύο μέρη να ακυρώσουν χωρίς κυρώσεις. 

  Η πολιτική μας για την έκτακτη συνθήκη του COVID-19 ισχύει επί του παρόντος για κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως και πριν από τις 14 Μαρτίου 2020 για check-in έως τις 31 Μαΐου. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να εξετάζουμε τις επίσημες οδηγίες από κυβερνήσεις και οργανισμούς δημόσιας υγείας.

  - Ποιές άλλες ενέργειες βρίσκονται στο "τραπέζι" όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσετε στην αγορά ακινήτων;

  Καθώς η πανδημία του COVID-19 οδηγεί σε αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η κοινότητα της Airbnb έχει μετατοπιστεί στο να καλύψει νέες ανάγκες για διαμονή μεγαλύτερης διάρκειας. Το 80% των οικοδεσποτών δέχονται πλέον μακροπρόθεσμες διαμονές και περίπου οι μισές από τις ενεργές καταχωρίσεις της Airbnb παρέχουν τώρα εκπτώσεις για διαμονή ενός μήνα ή και για περισσότερο. 

  Εκτός από τις μισθώσεις μεγαλύτερης διάρκειας, βλέπουμε επίσης να αυξάνεται το μερίδιο των επισκεπτών της Airbnb που κάνουν κράτηση σε τοπικό επίπεδο, για όλα τα είδη διαμονής, ακόμη και επειδή χρειάζονται επιπλέον χώρο για τις οικογένειές τους ή ένα ήσυχο μέρος για να εργαστούν. Συνολικά, από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τώρα, η μέση απόσταση από τις τοποθεσίες μόνιμης διαμονής των επισκεπτών και τις τοποθεσίες όπου ταξιδεύουν έχει μειωθεί κατά 20%.

  - Στα τέλη Μαρτίου ανακοινώσατε πως προχωράτε στη διάθεση 250 εκατ. δολαρίων για να αντισταθμιστούν οι απώλειες που έχουν οικοδεσπότες και οι φιλοξενούμενοι. Η βοήθεια αυτή επιτρέπει στους οικοδεσπότες να λάβουν το 25% του ποσού που λαμβάνουν κανονικά σε περίπτωση ακύρωσης κράτησης. Θα υπάρξει συνέχεια; Θα ομαλοποιηθεί η αγορά;

  Εργαστήκαμε σκληρά για να βρούμε λύσεις που θα μειώσουν τον αντίκτυπο στην κοινότητά μας. Στις 30 Μαρτίου ανακοινώσαμε αρκετές βασικές πρωτοβουλίες και πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων 250 εκατ. δολαρίων για να βοηθήσουμε τους οικοδεσπότες που επηρεάζονται από τις ακυρώσεις που σχετίζονται με το COVID-19. 

  Αν και είναι σαφές ότι η επιδημία του κορονοϊού θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την τουριστική βιομηχανία, πιστεύουμε ότι τα ταξίδια θα ανακάμψουν μακροπρόθεσμα. Είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο ανθεκτικές βιομηχανίες στον κόσμο. Δεσμευόμαστε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε όλους τους ενδιαφερόμενους σε αυτό το μοναδικό επιχειρηματικό μοντέλο.

  - Πως θα διασφαλιστεί η υγεία των ιδιοκτητών ακινήτων και των φιλοξενουμένων;

  Προς το παρόν συνεχίζουμε μια παγκόσμια πρωτοβουλία που αφορά στην παροχή ασφαλής στέγασης στους επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

  Στην Ελλάδα μετράμε πλέον πάνω από 500 διαθέσιμα σημεία διαμονής. Συνεργαζόμαστε επίσης με τον Ελληνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Οι οικοδεσπότες που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτό το πρόγραμμα πρέπει να συμμορφώνονται με αυστηρά πρότυπα. Όσον αφορά τα μελλοντικά ταξίδια, έχουμε συγκεντρώσει κατευθυντήριες γραμμές που βασίζονται σε πληροφορίες και προτάσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και σχεδιάζουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες.

  Vicly.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ