Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Μαρ-2020 08:32

  Γιατί η EBRD θα μείνει ενεργή στην Ελλάδα ως το 2025

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Γκίτση

  Την ανάγκη να υιοθετηθεί μια συνεπής και συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με συστηματικό τρόπο, επισημαίνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr ο αντιπρόεδρος της EBRD Alain Pilloux, επρόκειτο να είναι ομιλητής στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το οποίο ωστόσο αναβλήθηκε λόγω του κοροναϊού.

  Αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως "αυτό αποτελεί έναν συστημικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας και η επιτυχής μείωσή τους αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς τον καθαρισμό των ισολογισμών των τραπεζών, τη μείωση των κινδύνων και, ως εκ τούτου, την απελευθέρωση κεφαλαίων για νέο δανεισμό, υποστηρίζοντας έτσι την ελληνική οικονομία"."

  Ο κ. Pilloux, ο οποίος επρόκειτο να μιλήσει στο Delphi Forum, που ανεβλήθη λόγω του κορωνοϊού, αναλύει τις μεγάλες προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, μεταξύ των οποίων είναι και η κλιματική αλλαγή.

  Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης στροφής της στην "πράσινη” οικονομία η Τράπεζα έχει μέχρι σήμερα υπογράψει πάνω από 34 δισ. ευρώ σε πράσινες επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να μειώσουν ετησίως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πάνω από 102 εκατ. τόνους, αναφέρει ο ίδιος.

  Μιλώντας για την Ελλάδα επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ τη φετινή χρονιά η Τράπεζα θα επικεντρωθεί εκτός από τις ΑΠΕ, στον τομέα των ακινήτων, στον τουρισμό αλλά και στην περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού τομέα προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, σημειώνει. Τονίζει δε πως ο κύριος στόχος της EBRD είναι να "ξεκλειδώσει" την πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα σε μέσα χρηματοδότησης.

  Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως ο κοροναϊός μπορεί να αποτελέσει αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ανάκαμψη. Ασπάζεστε αυτή την ανησυχία;

  Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης και εξετάζουμε με τους πελάτες μας τον πιθανό αντίκτυπο των τρεχουσών συνθηκών. Πρόκειται για μια ιστορία σε εξέλιξη και κάθε σχόλιο μπορεί γρήγορα και εύκολα να ξεπεραστεί από τα γεγονότα. Ωστόσο, είναι κρίσιμο να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση, να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα και να παραμείνουμε ψύχραιμοι και λογικοί στις εκτιμήσεις μας.

  Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία;

  Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία. Οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις, η αδύναμη ζήτηση σε μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, η ύφεση ή μέτρια ανάκαμψη σε βασικές αναδυόμενες αγορές όπως η Τουρκία, η Ινδία κι η Βραζιλία, το μεγάλο χρέος και η αυξανόμενη αβεβαιότητα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

  Όσον αφορά τις περιφέρειες της EBRD, οι τελευταίες προβλέψεις μας τον περασμένο Νοέμβριο έδειχναν ανάπτυξη 2,9% για το 2020 για τις 38 οικονομίες στις οποίες επενδύουμε επί του παρόντος στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

  Ο ρυθμός ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών της EBRD επιβραδύνεται λόγω της εξασθένησης των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών και των πιέσεων από την επιβράδυνση της αύξησης των εμπορικών εντάσεων στην ευρωζώνη και την Κίνα, τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας και της συρρίκνωσης της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

  Επίσης, η κλιματική αλλαγή θεωρείται ολοένα και περισσότερο σημαντικός κίνδυνος. Αυτό ήταν το σαφές μήνυμα από το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Davos. Σύμφωνα με την έκθεση του WEF "Global Risks Report 2020", η κλιματική αλλαγή είναι πιο έντονη και ταχύτερη από ό, τι αναμενόταν και πρέπει όλοι να λάβουμε υπόψη τον κίνδυνο αυτό και να δράσουμε.

  Η EBRD φιλοξένησε πρόσφατα μία ημερίδα σχετικά με το πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά επίσης,  και το πώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, το οποίο και αποτελεί και θετικά νέα.

  Πιστεύετε ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να είναι ο επόμενος "μαύρος κύκνος" για την παγκόσμια οικονομία;

  Η κλιματική αλλαγή είναι σίγουρα ένας μεγάλος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία γενικά, αλλά και για τις περιφέρειες της EBRD ειδικότερα. Οι χώρες μας είναι βαθιά εξαρτημένες από τον άνθρακα (σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με τον μέσο όρο της ΕΕ) και ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το περιβάλλον αυτών των χωρών, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους, του νερού, του αέρα και της βιοποικιλότητας, μπορεί να πληγεί σημαντικά, δημιουργώντας έτσι κίνδυνο για την υγεία και την ζωή των πολιτών.

  Μέσω της στρατηγικής μας για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία υποστηρίζουμε τις χώρες στις οποίες επενδύουμε να γίνουν πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και να χτίσουν βιώσιμες οικονομίες. Μέχρι σήμερα έχουμε υπογράψει πάνω από 34 δις ευρώ σε πράσινες επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να μειώσουν ετησίως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πάνω από 102 εκατ. τόνους. Μόνο πέρυσι, η Τράπεζα υπερέβη ακόμη και τις δικές τις δεσμεύσεις και αφιέρωσε το 46% των συνολικών της επενδύσεων- ύψους 10,3 δις ευρώ σε "πράσινα" έργα.

  Στην Ελλάδα, βλέπουμε πολλές ευκαιρίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υποστηρίζουμε την πράσινη μετάβαση της χώρας.

  Στην Ελλάδα, βοηθάτε τις εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Πόσα χρήματα επενδύσατε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια και πόσα θα επενδύσετε στο μέλλον;

  Συνολικά, έχουμε επενδύσει πάνω από 3,2 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 50 έργα στην ελληνική οικονομία από το 2015. Αυτές οι επενδύσεις περιλαμβάνουν έργα σε διάφορους τομείς όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και τον τομέα των ακινήτων.

  Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε συμφωνίες σε διάφορους τομείς, όπως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον αγροτικό αλλά και τον τραπεζικό τομέα. Για το 2020, αναμένω ότι θα επικεντρωθούμε στην ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον τομέα των ακινήτων, τον τουρισμό αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού τομέα προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, αν και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Δεν θέτουμε συγκεκριμένους στόχους, αλλά προσπαθούμε να στηρίξουμε τον ιδιωτικό τομέα της χώρας όπου και όποτε μάς χρειάζεται.

  Επίσης, επί του παρόντος, επεξεργαζόμαστε τη νέα στρατηγική μας για την Ελλάδα, η οποία θα ξεκινήσει φέτος και θα καλύψει την περίοδο έως το 2025.

  Ποια είναι η πρότασή σας προς τις ελληνικές τράπεζες για την επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων;

  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει πολλά μέτρα με στόχο τη μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και πιστεύω ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος με την υποστήριξη των ελληνικών αρχών. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 20% και οι τράπεζες έχουν επίσης θέσει φιλόδοξους στόχους για τα επόμενα χρόνια.

  Πρέπει όμως να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να υιοθετήσουν μια συνεπή και συντονισμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων με συστηματικό τρόπο.

  Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό αποτελεί έναν συστημικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας και η επιτυχής μείωσή τους αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς τον καθαρισμό των ισολογισμών των τραπεζών, τη μείωση των κινδύνων και, ως εκ τούτου, την απελευθέρωση κεφαλαίων για νέο δανεισμό, υποστηρίζοντας έτσι την ελληνική οικονομία.

  Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη των στόχων τους, καθώς και εκείνων της ΕΚΤ. Η χώρα χρειάζεται επίσης ισχυρό νομικό πλαίσιο και δικαστικές διαδικασίες, οι οποίες επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προσφέροντας ταυτόχρονα την απαραίτητη προστασία για τους δανειολήπτες.

  Η EBRD έχει υποστηρίξει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα με πολλούς τρόπους μέχρι στιγμής. Το ένα τρίτο των συνολικών μας επενδύσεων στη χώρα είναι σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Βοηθήσαμε δύο από τις συστημικές τράπεζες της χώρας στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, παρέχοντας χρηματοδότηση για την απόκτηση δύο χαρτοφυλακίων (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς). Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις τράπεζες μαζί με άλλους έμπειρους επενδυτές.

  Η EBRD είχε ανακοινώσει το 2015 ότι θα επενδύσει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση, μέχρι το τέλος του 2020, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των ελληνικών αρχών για στήριξη των μεταρρυθμίσεων. Όμως τον Δεκέμβριο του 2018, αποφασίσθηκε να παραταθεί η παρουσία της στη χώρα μέχρι το 2025. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη για την οικονομική ανάκαμψη της;

  Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν παράταση του έργου μας στη χώρα και πέρυσι οι μέτοχοι της EBRD συμφώνησαν να το παρατείνουμε έως το 2025. Το αίτημα αυτό ήταν απόρροια της αναγνώρισης της συμβολής μας στην πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη της χώρας αλλά και του προσδοκώμενου οφέλους από περαιτέρω δέσμευση της Τράπεζας.

  Η χώρα έχει ήδη επιτύχει μια πολύ θετική πορεία, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις. Οι πληγές από την οικονομική κρίση που έπληξε τόσο έντονα τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα δεν έχουν ακόμη επουλωθεί. Η παράταση θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα του και να ενισχύουμε την περιφερειακή ολοκλήρωση της τοπικής οικονομίας.

  Η Τσεχική Δημοκρατία είναι το μοναδικό μέλος που έχει "αποφοιτήσει" από την EBRD. Πότε βλέπετε αυτό να συμβαίνει με την Ελλάδα;

  Αυτό είναι διαφορετικό. Η Τσεχία - ή ακριβέστερα: η Τσεχοσλοβακία - ήταν μία από τις χώρες για τις οποίες ιδρύθηκε αρχικά η EBRD (πρώην κομμουνιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης). Αλλά όπως λέει και το ρητό: όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει. Η Τσεχία κατάφερε επιτυχώς να "αποφοιτήσει" από την EBRD. Επιπλέον, το επιτυχές επιχειρηματικό μοντέλο της EBRD συνέβαλε στην σταδιακή επέκταση μας σε άλλες περιοχές.

  Στην Ελλάδα, η EBRD ήρθε με προσωρινή εντολή και το έργο μας θα λήξει το 2025. Η Ελλάδα δείχνει ήδη σημάδια ανάκαμψης από την κρίση. Από την αρχή, η παρουσία μας στην Ελλάδα προοριζόταν να είναι προσωρινή για να ενισχύσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και να συμβάλει στην ανάκαμψη της χώρας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε συμβάλλει σε αυτή τη θετική πορεία.

  Ποιος είναι ο βασικός στόχος που έχετε θέσει για τη φετινή χρονιά και γιατί είναι τόσο σημαντικός;

  Η νέα στρατηγική μας για την Ελλάδα που έχω ήδη αναφέρει, θα θέσει τους νέους στόχους και τις προτεραιότητές μας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αλλά θα έλεγα ότι γενικά, ο κύριος στόχος μας είναι να "ξεκλειδώσουμε" την πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα σε μέσα χρηματοδότησης και να βοηθήσουμε όπου και όποτε μπορούμε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ