Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Ιαν-2020 00:05

  Οι καταθέσεις πέθαναν, ζήτω τα αμοιβαία κεφάλαια

  Οι καταθέσεις πέθαναν, ζήτω τα αμοιβαία κεφάλαια
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Στην πιο δημοφιλή επένδυση παγκοσμίως έχουν αναδειχθεί τα αμοιβαία κεφάλαια, καθώς οι συνθήκες μηδενικών επιτοκίων στρέφουν αναγκαστικά τους καταθέτες στον δρόμο των επενδύσεων. Πάνω από 20 τρισ. δολάρια είναι αυτή τη στιγμή επενδεδυμένα σε αμοιβαία κεφάλαια και η στροφή στα Α/Κ παρουσιάζει αυξητική τάση και στην Ελλάδα. Σε έναν κόσμο που αλλάζει, τα αμοιβαία κεφάλαια μπορούν σήμερα να προσφέρουν στον επενδυτή λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του και στον κίνδυνο, που βάσει του επενδυτικού του προφίλ, επιθυμεί να αναλάβει, λέει στο Capital.gr, ο κ. Θεοφάνης Μυλωνάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Asset Management ΑΕΔΑΚ της Eurobank.

  - Κύριε Μυλωνά, οι οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζοντας το τοπίο των επενδύσεων. Οι πελάτες των τραπεζών δεν βλέπουν πια αποδόσεις στις καταθέσεις τους και αυτό το αποδίδουν σε πολιτική των εμπορικών τραπεζών…

  "Μα καλά, τα λεφτά αυτά τα χρειαζόταν η κόρη μου!  Έπαιρνε πάνω από 500 ευρώ τον χρόνο από τους τόκους στον καταθετικό της λογαριασμό. Αυτόν το μήνα τής μπήκαν τόκοι μόνο 10 ευρώ. Έχεις κάτι να προτείνεις;" Αυτή είναι μια καθημερινή συνομιλία, ολοένα και πιο κοινή πρόσφατα, που έχουν οι τράπεζες με τους πελάτες τους, οι οποίοι τοποθετούσαν τα χρήματά τους σε καταθέσεις αποβλέποντας σε ένα εισόδημα από τους τόκους. 

  Οι οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει σε παγκόσμιο επίπεδο και τώρα επηρεάζουν και τη χώρα μας. Στην Ευρώπη, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, το να έχεις πλέον χρήματα σε απλές καταθέσεις έχει αρχίσει να κοστίζει σημαντικά. Δεν είναι μόνο η κεντρική Ευρώπη αλλά και χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος όπου το περιβάλλον των μηδενικών επιτοκίων είναι πραγματικότητα. Στην Ελλάδα σταδιακά θα συμβεί το ίδιο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

  Η προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να τονώσουν την παγκόσμια οικονομία, τις οδήγησε στο να έχουν πολύ χαμηλά ή ακόμα και αρνητικά παρεμβατικά επιτόκια και συγχρόνως να επενδύουν οι ίδιες σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος προκειμένου να σταθεροποιήσουν και να τονώσουν τις αγορές. Με την επιστροφή στην κανονικότητα και η Ελλάδα οδηγείται στον ίδιο δρόμο. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και το ζητούμενο είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Αντίστοιχα οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση πια. Τα κόκκινα δάνεια ήταν μια "αρρώστια" και φαίνεται να έχει βρεθεί η "αγωγή" που χρειάζεται. Παράλληλα, η "τεχνητή παροχή οξυγόνου" ρευστότητας είναι πλέον παρελθόν".

  - Επομένως, μιλάμε πια για το τέλος των αποδόσεων από τις καταθέσεις και την αναγκαστική στροφή και του απλού επενδυτή στις επενδύσεις…

  Για να μπορέσει κάποιος σήμερα να έχει πιθανότητες για αποδόσεις στα χρήματά του πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο των επενδύσεων. Για τον απλό επενδυτή ο πιο εύκολος τρόπος να έχει πρόσβαση σε αυτές τις επενδύσεις είναι τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία συγκεντρώνουν κεφάλαια άνω των 20 τρισ. δολαρίων διεθνώς. Οδηγός των απλών επενδυτών στον δρόμο των επενδύσεων, είναι οι επαγγελματίες διαχειριστές χρήματος. Η δουλειά μας είναι να παρακολουθούμε τις αγορές και να διαχειριζόμαστε επενδύσεις για λογαριασμό άλλων. Οι επαγγελματίες διαχειριστές μας, μέσω ενός αμοιβαίου κεφαλαίου παρακολουθούν και διαχειρίζονται τις επενδύσεις των πελατών μας, φροντίζοντας όμως παράλληλα και για τη διασπορά ρίσκου που μπορούν να προσφέρουν οι επιλογές αυτές. "Όχι όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι". Άλλωστε, ανάλογα με το επενδυτικό μας προφίλ, μπορούμε να χτίσουμε μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που θα ταιριάζει στη κατάσταση και στις ανάγκες μας".

  - Πώς μπορεί, μέσω των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, ο μέχρι χθες απλός καταθέτης να γίνει επενδυτής; 

  Τα αμοιβαία κεφάλαια μπορούν να δώσουν πολύ συγκεκριμένες λύσεις καθώς το μίγμα μετοχικών, ομολογιακών, μικτών ή ακόμα και ειδικών/θεματικών αμοιβαίων κεφαλαίων μπορεί να είναι διαφορετικό κάθε φορά για κάθε επενδυτή. Η συμβολή των επαγγελματιών διαχειριστών χρήματος είναι να βοηθήσουν τον πελάτη να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη και το γενικότερο  περιβάλλον στο οποίο πραγματοποιείται η επένδυση.

  Για παράδειγμα, σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο του οικονομικού κύκλου στο οποίο η οικονομική ανάπτυξη έχει διάρκεια "ρεκόρ". Με έμφαση στη διαφοροποίηση, χαρτοφυλάκια τα οποία έχουν μεικτό χαρακτήρα και παγκόσμια έκθεση δίνουν στον επενδυτή την ευκαιρία να συμμετέχει στις παγκόσμιες αγορές κάθε τύπου, διατηρώντας όμως ένα μείγμα επενδύσεων το οποίο δύναται να εκμεταλλευτεί διάφορες ευκαιρίες και συνθήκες των αγορών, ανάλογα με το ρίσκο.

  Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα και μπορεί να δώσει λύσεις για αποδόσεις, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι αποδόσεις ελληνικών τίτλων σταθερού εισοδήματος, σε συγκριτικό επίπεδο παραμένουν υψηλές, τόσο σε κυβερνητικά όσο και σε εταιρικά ομόλογα.

  Βλέπουμε ότι η αγορά ελληνικών εταιρικών ομολόγων έχει επανακάμψει και μεγαλώνει συνεχώς. Ο συνδυασμός της βελτιωμένης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και του μεγέθους των επερχόμενων εκδόσεων για το 2020, ίσως και πάνω από 5 δισ. ευρώ, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον παράγοντα που θα κάνει τη διαφορά σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Συνεπώς, τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε εταιρικά ομόλογα ελληνικών εταιριών μπορούν να δώσουν την καλύτερη δυνατή πρόσβαση σε αυτή την αγορά, καθώς η επαγγελματική διαχείριση και η διασπορά κινδύνου που προσφέρουν είναι παρά πολύ σημαντικά για αυτού του είδους τις επενδύσεις.

  - Αναπτύσσονται νέες τάσεις στην αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων;

  Παράλληλα, με την οικονομία αλλάζει και η κοινωνία. Μεγάλη έμφαση στο παρόν και στο μέλλον δίνεται σε προϊόντα τα οποία λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους την παγκόσμια τάση του ESG (Environmental, Social and Governance). Αμοιβαία κεφάλαια, που λαμβάνουν υπόψη στην επενδυτική τους διαδικασία αυτούς τους παράγοντες, δηλαδή Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση, αναπτύσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς ανά τον κόσμο. Πρόκειται για μία τάση που κερδίζει συνεχώς έδαφος, την οποία ο Όμιλος της Eurobank έχει υιοθετήσει. Οι νέες γενιές επιζητούν όχι απλά την απόλυτη απόδοση σε μια επένδυση, αλλά και το αποτύπωμα αυτής στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων