Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Δεκ-2019 00:55

  Ψήφος εμπιστοσύνης της EBRD για την Ελλάδα, μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές

  Ψήφος εμπιστοσύνης της EBRD για την Ελλάδα, μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνέντευξη στη Νένα Μαλλιάρα

  "H Ελλάδα έχει όλα τα συστατικά για να γίνει μια επιτυχημένη οικονομία. Δεν πιστεύω ότι η αισιοδοξία που παρατηρούμε πρόσφατα είναι υπερβολική, ιδίως εφόσον συνεχιστεί η θετική πορεία των μεταρρυθμίσεων", λέει στο Capital.gr, η νέα επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο, Andreea Moraru. 

  Η Ελλάδα ήταν από τις κορυφαίες χώρες της ΕBRD το 2018 και το 2019 από πλευράς επενδύσεων. 

  Η EBRD έχει επενδύσει πάνω από 3 δισ. ευρώ σε περίπου 52 έργα στην ελληνική οικονομία και στην παρούσα φάση επεξεργάζεται τη νέα της στρατηγική για την Ελλάδα, η οποία θα ξεκινήσει στα μέσα του 2020 και θα καλύψει την περίοδο έως το 2025. Ο τραπεζικός τομέας, τα εταιρικά ομόλογα και η ενέργεια είναι τομείς στους οποίους η Τράπεζα θα διαδραματίσει βασικό ρόλο, ενώ θα δραστηριοποιηθεί επίσης στους τομείς του τουρισμού και των ακινήτων. "Είμαι σίγουρη ότι ακόμα περισσότεροι επενδυτές θα αρχίσουν να βλέπουν ξανά την Ελλάδα ως έναν ελκυστικό τόπο για τις επενδυτικές τους δραστηριότητές τους και αν  η χώρα κατορθώσει να βελτιώσει περαιτέρω τις διαδικασίες που μειώνουν τη γραφειοκρατία, θα προσελκύσει ακόμη περισσότερους Έλληνες και ξένους επενδυτές. Στην ΕBRD μας ενθαρρύνει πολύ η ετοιμότητα των ελληνικών αρχών να καταστήσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα πιο φιλικό προς τους επενδυτές", λέει η κυρία Moraru. 

  - Κυρία Moraru, ποια είναι η φιλοδοξία σας αναλαμβάνοντας νέα επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα; 

  Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ως επικεφαλής της Τράπεζας στη χώρα. Η στήριξη του ιδιωτικού τομέα της χώρας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της περιφερειακής ολοκλήρωσης της τοπικής οικονομίας αποτελεί μια συναρπαστική ευκαιρία για μένα.

  Η Ελλάδα είναι μια αγορά που γνωρίζω πολύ καλά, δεδομένου ότι πριν αναλάβω τα νέα μου καθήκοντα ως επικεφαλής της ΕBRD στην Ελλάδα και την Κύπρο, εργαζόμουν στο τμήμα στήριξης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ΕBRD, το οποίο εργάζεται πολύ στην Ελλάδα. 

  Βρίσκομαι στην Αθήνα για λιγότερο από δύο μήνες και αισθάνομαι ήδη σαν το σπίτι μου.

  Η ομάδα εδώ είναι μία από τις καλύτερες που έχουμε στην ΕBRD. Είναι επίσης η νεότερη κατά μέσο όρο ηλικίας ομάδα της Τράπεζας! Η συνεργασία με νέους ταλαντούχους ανθρώπους με κάνει πολύ περήφανη και με ενθαρρύνει να κάνω περισσότερα.

  Συνολικά, έχουμε επενδύσει πάνω από 3 δις. ευρώ σε περίπου 52 έργα στην ελληνική οικονομία μέχρι στιγμής. Μέσα στο 2019, επενδύσαμε 370 εκατ. ευρώ σε περίπου 15 έργα. Αυτές οι επενδύσεις περιελάμβαναν έργα σε διάφορους τομείς από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ακίνητα και τον τουρισμό, μέχρι τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

  Αξιοσημείωτες επενδύσεις του τρέχοντος έτους περιλαμβάνουν συμμετοχές σε εκδόσεις ομολόγων (για παράδειγμα του Μυτιληναίου, της Terna Ενεργειακής, του OTE και της Aegean Airlines), επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων (συνεισφορά 55 εκατ. ευρώ στην επένδυση της Invel στην Pangaea -νυν Prodea- και 50 εκατ. ευρώ για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Pangaea) και 10 εκατ. στην Piraeus Factoring στο πλαίσιο του Προγράμματος Διευκόλυνσης Εμπορίου (TFP).

  Με τις επενδύσεις και την υποστήριξή της στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, η ΕBRD έχει αποδείξει την ικανότητά της να ανταποκρίνεται γρήγορα στις οικονομικές απαιτήσεις της χώρας. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση της περιφερειακής ολοκλήρωσης της τοπικής οικονομίας.

  - Πώς αξιολογείτε τις επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα και την αλλαγή κλίματος που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες μετά την αλλαγή κυβέρνησης; Ποια πραγματικά δεδομένα στηρίζουν βάσιμα την αισιοδοξία που αποτυπώνεται στην κατακόρυφη πτώση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου και σε ποιο βαθμό η αισιοδοξία αυτή είναι υπερβολική; 

  Είμαι πολύ χαρούμενη που το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί και είμαι σίγουρη ότι ακόμα περισσότεροι επενδυτές θα αρχίσουν να βλέπουν ξανά τη χώρα ως έναν ελκυστικό τόπο για τις επενδυτικές τους δραστηριότητες. 

  Δεν πιστεύω ότι η αισιοδοξία που παρατηρούμε πρόσφατα είναι υπερβολική, ιδίως εφόσον συνεχιστεί η θετική πορεία των μεταρρυθμίσεων. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα έχει όλα τα συστατικά για να γίνει μια επιτυχημένη οικονομία.

  Ωστόσο, θεωρώ ότι η χώρα μπορεί και πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα για να διορθώσει τις τρέχουσες αδυναμίες της και να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

  Η δημιουργία ενός πιο ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι σημαντική για περαιτέρω ανάκαμψη και ανάπτυξη. Η ΕBRD θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση της περιφερειακής ολοκλήρωσης της τοπικής οικονομίας.

  Διεθνείς οργανισμοί όπως η ΕBRD μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, καθώς η δέσμευσή μας προς τη χώρα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά και ενθαρρύνει και άλλους επενδυτές να εξετάσουν προσεκτικά τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα.

  - Σε ποιους τομείς θα επενδύσει η EBRD στην Ελλάδα;

  Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε τη νέα μας στρατηγική για την Ελλάδα, η οποία θα ξεκινήσει στα μέσα του 2020 και θα καλύψει την περίοδο έως το 2025, θέτοντας τα θεμέλια για τις μελλοντικές μας επενδύσεις.

  Ο τραπεζικός τομέας, τα εταιρικά ομόλογα και η ενέργεια αποτελούν παραδοσιακά τομείς που μας ενδιαφέρουν πολύ και πιστεύουμε ότι μπορούμε να διαδραματίσουμε βασικό ρόλο. Για το 2020, αναμένω ότι η ΕBRD θα επικεντρωθεί σε αυτούς τους τομείς, αν και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως για παράδειγμα τα ακίνητα και ο τουρισμός.

  Η Ελλάδα ήταν από τις κορυφαίες χώρες της ΕBRD το 2018 και το 2019 από πλευράς επενδύσεων και είμαστε σίγουροι ότι το 2020 θα είναι επίσης ένα καλό έτος για την Τράπεζα στην Ελλάδα.

  - Ποια είναι η άποψή σας για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα; Τι περιμένετε να δείτε από την ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο αυτό, δεδομένου ότι έχει θέσει ως προτεραιότητά της τη διαμόρφωση ενός κλίματος φιλικού προς το επιχειρείν; 

  Στην ΕBRD μας ενθαρρύνει πολύ η ετοιμότητα των ελληνικών αρχών να καταστήσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα πιο φιλικό προς τους επενδυτές. Όταν πριν από λίγους μήνες ο Πρόεδρος της ΕBRD Suma Chakrabarti επισκέφθηκε τη χώρα, είχαμε κάποιες πολύ καλές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ό,τι λέτε κι εσείς: η διαμόρφωση ενός κλίματος φιλικού προς το επιχειρείν αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

  Συζητήσαμε επίσης την υποστήριξη της ΕBRD για τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε πιο στενά με τις ελληνικές αρχές για να επιτύχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

  Οι πρόσφατες παρεμβάσεις έχουν σίγουρα βοηθήσει, αλλά θα έλεγα ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν. Εάν για παράδειγμα η χώρα κατορθώσει να βελτιώσει περαιτέρω τις διαδικασίες που μειώνουν τη γραφειοκρατία, είμαι σίγουρη ότι θα προσελκύσει ακόμη περισσότερους Έλληνες και ξένους επενδυτές.

  Ένα ελκυστικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι σημαντικό για περαιτέρω ανάκαμψη και ανάπτυξη, οπότε η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένας ευκολότερος τόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας.

  - Ποια είναι τα σχέδια της EBRD για την υποστήριξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Τι σηματοδοτεί το άνοιγμα γραφείου της EBRD και στη Θεσσαλονίκη; Σε τι συνίσταται το νέο πρόγραμμα SME Pre listing Support Programme της EBRD;

  Είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε υποστηρίξει με συμβουλευτικές υπηρεσίες περίπου 60 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, και ακόμα περισσότερες ΜμΕ μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων που διοργανώνουμε συχνά σε όλη τη χώρα.

  Το νέο μας γραφείο στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα. Η ομάδα μας στη Θεσσαλονίκη θα εργαστεί κυρίως για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή, βασιζόμενη στην επιτυχία του προγράμματος Συμβουλευτικής για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της EBRD, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Κόμβου Επενδυτικών Συμβουλών και από το ελληνικό κράτος.

  Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, γιατί τα δύο τρίτα των ΜμΕ που υποστηρίζουμε επί του παρόντος έχουν τη βάση τους εκτός Αθήνας και το ένα τρίτο των αιτήσεων που λαμβάνουμε προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα.

  Θέλουμε να προσεγγίσουμε περισσότερες μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και να τις βοηθήσουμε να αναπτυχθούν με συμβουλευτικές υπηρεσίες, ευκαιρίες δικτύωσης και εκπαιδευτικά σεμινάρια. 

  Επιπλέον, το πρόγραμμα SME Pre-listing Support της EBRD που ξεκίνησε το 2019 βοηθά τις ελληνικές ΜμΕ να προετοιμαστούν για την άντληση κεφαλαίων μέσω της τοπικής κεφαλαιαγοράς. Το πρόγραμμα αυτό προσφέρεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με στόχο την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της αγοράς εταιρικών ομολόγων και μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ως εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης. 

  Οι ΜμΕ που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα θα επωφεληθούν από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας και συμβουλών, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες τους για χρηματοδότηση από την κεφαλαιαγορά. Το Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης προσπάθειες για τη βελτίωση των προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης, δημοσιονομικής διαχείρισης και υποβολής εκθέσεων. Επιπλέον, θα συνεργαστούμε με ειδικούς που θα ενισχύσουν την ικανότητα των ΜμΕ να αναπτύξουν στοχευμένες εκστρατείες μάρκετινγκ για την προσέλκυση επενδυτών.

  - Ποια είναι η εικόνα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες συγκρίσιμες αγορές στις οποίες έχει παρουσία η EBRD; Ποιες διαφορές, ποιες ανάγκες και ποια δυνατά σημεία εντοπίζετε στις ελληνικές ΜμΕ; Ποιο είναι το κλειδί που θα τις ενισχύσει στον διεθνή ανταγωνισμό;

  Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας σχεδόν 6 από τις 10 θέσεις εργασίας στη χώρα. Διαθέτουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για να καταστούν πολύ επιτυχημένες, να προσελκύσουν επενδύσεις και να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν να εξάγουν σε νέες αγορές σε όλο τον κόσμο.

  Εμείς, στην ΕBRD, μπορούμε να τις βοηθήσουμε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να επεκταθούν, εστιάζοντας στις ανάγκες τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα δεδομένου ότι η χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε τις ΜμΕ.

  Οι ελληνικές ΜμΕ έχουν αποδειχθεί πολύ ανθεκτικές, ακόμα και εν μέσω της κρίσης, κατά την οποία παρατηρήσαμε ότι ορισμένες μικρές επιχειρήσεις κατάφεραν ακόμα και να αναπτυχθούν. Η κατάσταση αυτή στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη. Είδαμε Έλληνες επιχειρηματίες να αναζητούν λύσεις για να ξεπεράσουν την κρίση, μία από τις οποίες ήταν να γίνουν πιο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικοί διεθνώς. Και αυτό είναι φανερό στο πρόγραμμά μας όπου οι συμβουλευτικές υπηρεσίες με τη μεγαλύτερη ζήτηση αφορούν τη στρατηγική πωλήσεων και εξαγωγών. Το ελληνικό κράτος είναι ένας από τους χορηγούς του προγράμματός μας και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη των ΜμΕ σε αυτόν τον τομέα.

  Η ΕBRD λειτουργεί σε περισσότερες από 30 χώρες σε τρεις ηπείρους, έχοντας υποστηρίξει έως σήμερα περίπου 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από μελισσοκομεία στο Αζερμπαϊτζάν μέχρι κασμίρ στη Μογγολία, κλιματιστικά στην Αίγυπτο, οινοποιεία στη Γεωργία ή οικολογικό τουρισμό στο Μαυροβούνιο, το δίκτυο των συμβούλων μας διαθέτει πολλές δεξιότητες. Ξέρουμε τι να κάνουμε και πώς να το κάνουμε.

  Ένα κοινό χαρακτηριστικό που έχουμε παρατηρήσει μεταξύ ΜμΕ στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες είναι ότι η πλειονότητα είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι οικογενειακές και 2ης ή 3ης γενιάς. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ελληνικές ΜμΕ είναι μικρότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ. Απασχολούν κατά μέσο όρο 2,4 άτομα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 3,9.

  - Η EBRD έχει συμμετοχές και στις ελληνικές τράπεζες. Πώς αξιολογείτε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και από τις ίδιες και από την ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση των κόκκινων δανείων και πού θεωρείτε ότι πρέπει να στοχεύσει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος; 

  Έχουμε υποστηρίξει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα με πολλούς τρόπους μέχρι στιγμής. Το ένα τρίτο των συνολικών επενδύσεων μας στη χώρα είναι σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

  Το πρώτο μας έργο στη χώρα το 2015 και ένα από τα μεγαλύτερά μας έως τώρα, ήταν η στήριξη της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με 250 εκατ. ευρώ (65 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, 65 εκατ. ευρώ στην Eurobank, 50 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και 70 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς).

  Η EBRD έχει επίσης βοηθήσει τις τράπεζες στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και για το σκοπό αυτό έχουμε διαθέσει χρηματοδότηση για την απόκτηση δύο χαρτοφυλακίων συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς). Και οι δύο συναλλαγές ήταν μέρος του πλαισίου επίλυσης NPL ύψους 300 εκατ. ευρώ που ξεκινήσαμε το 2017 για να στηρίξουμε τις προσπάθειες για την επίλυση της συνεχιζόμενης πρόκλησης υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πολλές από τις χώρες μας.

  Τα υψηλά επίπεδα κόκκινων δανείων αποτελούν ένα συστημικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας και η επιτυχής μείωσή τους αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς την εξυγίανση  των ισολογισμών των τραπεζών, τη μείωση ρίσκων και ως εκ τούτου, την απελευθέρωση κεφαλαίων για νέο δανεισμό, υποστηρίζοντας έτσι την ελληνική οικονομία. Πιστεύω ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη σημειώσει πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα.

  Επιπλέον, μεταξύ άλλων, συμμετείχαμε με επιτυχία και στην έκδοση καλυμμένων ομολογιών από την Alpha Bank (με 40 εκατ. ευρώ) και από την Εθνική Τράπεζα (με 30 εκατ. ευρώ) και υποστηρίξαμε την Piraeus Factoring με 10 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Διευκόλυνσης Εμπορίου της EBRD (TFP).
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ