Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Νοε-2019 00:05

  Στις αναδιαρθρώσεις ελληνικών επιχειρήσεων μπαίνει η ρουμανική CITR

  Στις αναδιαρθρώσεις ελληνικών επιχειρήσεων μπαίνει η ρουμανική CITR
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι διαδικασίες για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα έχουν μπει σε επιταχυνόμενη τροχιά. Ωστόσο, στο επίκεντρο βρίσκεται η μεταφορά των δανείων αυτών εκτός των ισολογισμών των τραπεζών και ουδείς ασχολείται με την πραγματική εξυγίανση των επιχειρήσεων που έχουν τον μη εξυπηρετούμενο δανεισμό. Στον κρίσιμο αυτό τομέα σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά, η CITR, ηγέτιδα εταιρία στην αγορά του insolvency στη Ρουμανία, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν αυτή τη στιγμή τους υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ η Ρουμανία έχει λύσει το πρόβλημα των NPLs, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Capital.gr μιλούν ο Bogdan Olteanu, Εμπορικός Διευθυντής της CITR και η Irina Mișca, Director της CITR στην Κύπρο.

  Συνέντευξη στη Νένα Μαλλιάρα

  -Ποια είναι η παρουσία της CITR στην αγορά της Ρουμανίας και ποια είναι η κατάσταση των NPLs στη χώρα;

  "Η CITR είναι ο ηγέτης στην αγορά του insolvency στη Ρουμανία από το 2008 και με την πάροδο των ετών έχει επεκταθεί στη χώρα έχοντας αυτή τη στιγμή ένα δίκτυο με 10 υποκαταστήματα. Περισσότεροι από 160 ειδικοί απαρτίζουν την ομάδα μας και εργάζονται σε διεπιστημονικές ομάδες αποτελούμενες από επαγγελματίες στο insolvency (αφερεγγυότητα), δικηγόρους, οικονομολόγους, οικονομικούς αναλυτές, ειδικούς στο μάρκετινγκ και στις πωλήσεις. Η CITR έχει διοχετεύσει  επιτυχώς 400 εκατομμύρια ευρώ σε πιστωτές τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ  μόνο την προηγούμενη χρονιά διέθεσε 100 εκατομμύρια. 
  Σχετικά με την κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη ρουμανική αγορά, αυτή τη χρονιά, οι ρυθμοί τους έχουν μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, ενώ τον Ιούλιο το ποσοστό έφτασε στο 4,64%, μείωση 20% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2014. Τα τελευταία 4 χρόνια, οι ρυθμοί των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν μειωθεί περισσότερο από 4 φορές, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη πλευρά, η Εθνική Τράπεζα της Ρουμανίας προβλέπει μείωση των ρυθμών αποπληρωμής στα επιχειρηματικά δάνεια από 2,9% σε 4,1% μέσα στην επόμενη περίοδο. Για την ενδυνάμωση των εταιρειών, οι επιχειρηματίες πρέπει να εστιάσουν στην αύξηση των κεφαλαίων τους και να έχουν μία πιο επιφυλακτική διαχείριση των οικονομικών", αναφέρει ο Bogdan Olteanu, Εμπορικός Διευθυντής της CITR.

  Ο κ. Bogdan Olteanu

  -Πώς προσεγγίζει η CITR τις αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων; Ποια είναι τα προβλήματα που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος κλάδος στη Ρουμανία; Μετά τις αναδιαρθρώσεις, έχετε διαπιστώσει εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων;

  "Η CITR πάντα είχε μια εποικοδομητική σχέση με τους πιστωτές, λειτουργώντας ως  αντικειμενικός διαμεσολαβητής μεταξύ των επιχειρηματικών στόχων του πιστωτή και του οφειλέτη. Από τότε που ιδρύσαμε την εταιρεία μας, πριν από 20 χρόνια, η CITR βοηθά αδιάλειπτα την υγεία των επιχειρήσεων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, σώζοντας τα βασικά τους κεφάλαια. Οι αναδιαρθρωμένες εταιρείες είναι πιο πιθανό να πληρώσουν τα δάνειά τους και να γίνουν μακροχρόνιοι εταίροι των τραπεζών.", λέει ο κ. Olteanu.   

  -Ποια είναι η εμπειρία σας από την αγορά της Κύπρου; Η χώρα παρουσιάζει τον υψηλότερο, μετά την Ελλάδα, δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πώς συμβάλλει η CITR στην εξυγίανση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στην Κύπρο; Εφαρμόζετε διαφορετικά μοντέλα διαχείρισης των NPLs σε σχέση με την αγορά της Ρουμανίας; 

  "Η CITR χρησιμοποιεί καινοτόμους μηχανισμούς και εξατομικευμένες λύσεις για να μεγιστοποιήσει την αξία των κεφαλαίων των πιστωτών, και έτσι αυξάνει τους ρυθμούς ανάκτησης των απαιτήσεων και μειώνει την αναλογία των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Χρησιμοποιεί το ίδιο επιχειρηματικό μοντέλο, δουλεύει με διεπιστημονικές ομάδες και στις δύο χώρες. Ωστόσο, δεν χρησιμοποιεί τα ίδια εργαλεία και στις δύο χώρες.

  Εφαρμόζει μεθόδους insolvency στη Ρουμανία για περισσότερα από 20 χρόνια και έχει βιώσει από πρώτο χέρι όλες τις αλλαγές που αντιμετώπισε το επάγγελμα. Σήμερα, οι επαγγελματίες του insolvency έχουν έναν πολύ καλά ορισμένο ρόλο στη Ρουμανία και αυτό θεωρείται ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαδικασία της ανάκαμψης.    

  Στην Κύπρο το επάγγελμα αυτό είναι καινούργιο, καθώς εντάχθηκε μόλις το 2015. Το καταστατικό του δεν είναι πολύ καλά ορισμένο ακόμη, ένας επαγγελματίας του insolvency δεν έχει τις βάσεις για να εφαρμόσει πολλές ενέργειες, και γι’ αυτό το λόγο δεν αποτελεί ακόμη σημείο κλειδί στη διαδικασία ανάκαμψης. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό έλλειμμα της αγοράς της Κύπρου, το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, αν το νομικό ή το δικαστικό σύστημα είχε εξειδικευμένους δικαστές και ειδικά δικαστήρια για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Η κατάσχεση, θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση του οφειλέτη κατά τη διαδικασία ανάκαμψης, εδώ όμως αποτελεί το βασικό εργαλείο για τους οφειλέτες που έχουν εξασφαλίσεις. Είναι μία διαδικασία που εμπλέκει πολλoύς φορείς, όπως κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και δικαστικούς, αλλά χρειάζεται χρόνο. Στη Ρουμανία έχει ξεκινήσει νωρίτερα οπότε είναι λογικό να είναι ένα βήμα μπροστά", επισημαίνει η Irina Mișca, Director της CITR στην Κύπρο.

  Misca
  Η κ. Irina Mișca

  -Πώς βλέπετε την ελληνική αγορά NPLs; Εξετάζετε το ενδεχόμενο δραστηριοποίησής σας στην Ελλάδα και αν ναι με ποιο σκεπτικό και ποιες προσδοκίες;

  "Στην Ελλάδα η εστίαση πρέπει να μετατοπιστεί από τη μακροοικονομία στη μικροοικονομία κατά τη διαδικασία ανάκαμψης: όλες οι δραστηριότητες σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται στο επίπεδο των ιδιοκτητών. Η αγορά είναι ακόμη απασχολημένη με τις πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη μεταφορά από τον έναν ιδιοκτήτη στον άλλον (τράπεζες – διαχειριστές). Ωστόσο, τουλάχιστον από εξωτερική σκοπιά, κανείς δε φαίνεται να ασχολείται με το ποιος ουσιαστικά θα τρέξει τη διαδικασία ανάκαμψης, σε κάθε υπόθεση ξεχωριστά.

  "Για την προσέλκυση νέων πελατών στην Ελλάδα, όπως επίσης και για τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας των υπαρχόντων επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, οι εταιρείες θα πρέπει να είναι πεπεισμένες πως υπάρχει ένα ισχυρό σύστημα insolvency για την επίλυση τυχόν διαφορών που μπορεί να προκύψουν μεταξύ τρίτων ή άλλων επιχειρήσεων. Η Ελλάδα εφαρμόζει πολλούς αποτελεσματικούς κανόνες insolvency αλλά η αποτελεσματικότητα ολόκληρου του συστήματος επηρεάζεται από την ποιότητα των επαγγελματιών σε θέματα insolvency", εκτιμά η κυρία  Mișca.  

  Όπως προσθέτει, οι επαγγελματίες του insolvency παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη βοήθεια των χωρών όσον αφορά τη διατήρηση της καλής φήμης, ως καλού προορισμού για επενδύσεις. Επίσης βοηθούν τις χώρες: σώζοντας εταιρείες και θέσεις εργασίας, δίνοντας αέρα εμπιστοσύνης στο εμπόριο και στο δανεισμό με την επιστροφή των χρημάτων στους πιστωτές σε περίπτωση insolvency, διερευνώντας και επιλύοντας απάτες και βοηθώντας μεμονωμένα άτομα που είναι χρεωμένα να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

  "Τα πράγματα θα αλλάξουν σύντομα, το επάγγελμα θα ενταχθεί και φυσικά σκεφτόμαστε να φέρουμε τις γνώσεις μας και την εμπειρία μας στην Ελλάδα", αναφέρει.  
   
  -Τι αναμένετε για την αγορά των NPLs της ΝΑ Ευρώπης το 2020; Πόσο hot είναι για τους επενδυτές και σε ποιες κατηγορίες ενεργητικού; 

  "Δεν υπάρχει κάποιο μοτίβο στην εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπάρχουν χώρες που έχουν σχεδόν τελειώσει με την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως η Ρουμανία για παράδειγμα, υπάρχουν όμως και χώρες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.

  Στην αγορά της Κύπρου για το 2020 περιμένουμε την ολοκλήρωση μεγάλων συναλλαγών από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης, ενώ για παράδειγμα στην Ελλάδα και την Ουκρανία η δραστηριότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην αγορά είναι έτοιμη να ξεκινήσει και πιστεύουμε πως θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για την ολοκλήρωση των κύριων συναλλαγών. Σίγουρα Ελλάδα και Ουκρανία είναι το επίκεντρο σχετικά με αυτό το ζήτημα", καταλήγουν τα στελέχη της CITR.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων