Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Μαϊ-2019 09:00

  Θέλουμε να φέρουμε κάτι "σπάνιο" στις σπάνιες παθήσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η σουηδική βιοφαρμακευτική εταιρεία Sobi, με χαρτοφυλάκιο για τις σπάνιες παθήσεις, ήρθε στην Ελλάδα πριν δύο χρόνια. Διάστημα αρκετό για να γίνουν αντιληπτές τόσο οι προκλήσεις, όσο και οι δυνατότητες του χώρου. Ο Nicola Zancan, Country Manager σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα μιλά για την εμπειρία μέχρι τώρα, σχολιάζει το επιχειρηματικό περιβάλλον και δίνει το στίγμα για τα μελλοντικά σχέδια.

  Συνέντευξη στις Βίκυ Κουρλιμπίνη και Ελένη Δασκαλάκη

  - Έχετε συμπληρώσει δύο χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. Ποια είναι η εμπειρία σας μέχρι τώρα;

  Θα πρέπει να το δούμε από δύο απόψεις, και από την επιχειρηματική, και από την προσωπική. Εγώ έρχομαι από την Ιταλία, δουλεύω για μια σουηδική εταιρεία, που ήρθε και στην Ελλάδα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα "πανευρωπαϊκό" πρότζεκτ, αν μπορώ να το πω έτσι. Αυτό ήταν και είναι μια πολύ ωραία εμπειρία και σίγουρα σημαντική. Έπρεπε να ξεκινήσουμε κάτι εντελώς από την αρχή, σε μια διαφορετική χώρα, και αυτό σημαίνει πως έπρεπε να κοιτάξουμε διάφορα πράγματα. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά φυσικά και διαφορές, και αυτό από μόνο του είναι επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον. Για μένα πάντως ήταν εύκολο να προσαρμοστώ στο περιβάλλον, χωρίς να μιλάω τη γλώσσα.

  Αν και θεωρώ πως οι εργαζόμενοι έχουν υψηλό επίπεδο κατάρτισης και εκπαίδευσης, πρέπει να πω πως είμαστε σε μια "σύνθετη” χώρα. Αυτό δεν είναι αναγκαστικά αρνητικό, καθώς κάθε μέρα μαθαίνεις και κάτι καινούργιο.

  - Πείτε μας για το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων σας.

  Στη Sobi είμαστε επικεντρωμένοι στις σπάνιες παθήσεις και αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτή τη στιγμή έχουμε εστιάσει στον τομέα της αιμορροφιλίας και σε νέα προϊόντα, με πολύ θετικά αποτελέσματα και αντίκτυπο στα άτομα που ζουν με τη νόσο. Παράλληλα πιστεύουμε πως οι τεχνολογίες που έχουμε αναπτύξει μπορεί να αλλάξουν συνολικά τον τρόπο που βλέπουμε τη διαχείριση της νόσου και έτσι να πάμε ένα βήμα μπροστά. Είμαστε εδώ για να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να βοηθήσουμε τους ασθενείς.

  Έχουμε και άλλες θεραπείες που έρχονται και αυτή τη στιγμή είναι σε επίπεδο εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ αυτών, έχουμε ένα νέο φάρμακο για το σύνδρομο HLH (αιμοφαγοκυτταρικό σύνδρομο ή αιμοφαγοκυτταρική λεμφοϊστιοκυττάρωση), που είναι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς υπολογίζουμε πως δεν νοσούν περισσότεροι από 5.000 σε Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία με πρωτοπαθή και δευτεροπαθή αιμοφαγοκυτταρική λεμφοϊστιοκυττάρωση, για το οποίο όμως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής θεραπεία.  Αν όλα πάνε καλά, πιθανώς να έχουμε έγκριση για αυτό το φάρμακο μέχρι το τέλος του έτους.

  - Ποια είναι η άποψή σας για το ελληνικό σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων;

  Για μένα που έρχομαι από την Ιταλία, είναι ένα πλαίσιο που δεν αποτέλεσε έκπληξη. Σε πολλές χώρες υπάρχει αυτή η οπτική για τον τρόπο που πρέπει να τιμολογούνται οι θεραπείες. 

  Το πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα δεν είναι το claw back και το rebate (σ.σ. αναγκαστικές επιστροφές για να καλυφθεί η διαφορά στις δαπάνες φαρμάκου σε σχέση με το δημόσιο προϋπολογισμό και αναγκαστικές εκπτώσεις αντίστοιχα), αλλά το ύψος τους, που είναι κάτι που προβληματίζει τις επιχειρήσεις. Επίσης το ύψος της φορολόγησης που υπάρχει στην Ελλάδα, καθώς και η μη προβλεψιμότητα του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 

  Ξέρουμε ότι πρέπει να πληρώσουμε, για να το πω με απλά λόγια, αλλά δεν ξέρουμε πόσα και πότε. Αυτό είναι κάτι που δυσκολεύει όταν θέλεις να πραγματοποιήσεις μια επένδυση, ανεξαρτήτως αν είσαι μικρή ή μεγάλη επιχείρηση. Υπάρχει πάντα ένα μεγάλο ερωτηματικό στα επιχειρηματικά πλάνα.

  sobi

  - Αυτό θα έχει επιπτώσεις στη "σύνθεση” της αγοράς;

  Πιστεύω εντούτοις πως οι εταιρείες που επενδύουν στις νέες τεχνολογίες και στην έρευνα, με βιώσιμο τρόπο, θα συνεχίζουν να δίνουν το "παρών" στις εξελίξεις. Η αγορά νομίζω θα στηριχτεί στην καινοτομία για τους ασθενείς και στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων. Όμως, αναφορικά με τα παραπάνω, πρέπει να συζητήσουμε, να συνεργαστούμε και να βρούμε μια λύση για το μέλλον και για το πώς θα κυκλοφορήσουμε τα προϊόντα μας.

  - Ανησυχείτε για τον ανταγωνισμό;

  Προσωπικά είμαι πολύ ανταγωνιστικός και σε ατομικό επίπεδο αγαπώ τον ανταγωνισμό.  Στον επαγγελματικό χώρο συνιστά πρόκληση. Η δουλειά μας είναι να βελτιωνόμαστε καθημερινά προς όφελος των ασθενών. Στη φαρμακευτική αγορά ειδικότερα, ο ανταγωνισμός πιστεύω είναι θετικός, καθώς μας οδηγεί σε καλύτερες λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

  - Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για την Ελλάδα;

  Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να φέρουμε κάτι πρωτότυπο, κάτι "σπάνιο” για τις σπάνιες παθήσεις. Θέλουμε να μεγαλώσουμε και να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας και να πάμε στο επόμενο επίπεδο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων