Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Δεκ-2018 08:14

  Μ. Βέμπερ: Οι προτάσεις της ΝΔ συνταγή νίκης επί του λαϊκισμού

  Μ. Βέμπερ: Οι προτάσεις της ΝΔ συνταγή νίκης επί του λαϊκισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

  Την πλήρη στήριξή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο πιστεύει ότι "θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να προσελκύσει επενδύσεις και να φέρει πίσω την Ελλάδα στην πορεία βιώσιμης ανάπτυξης”, εξέφρασε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ.

  Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Capital.gr, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ βλέπει στις μεθόδους της Νέας Δημοκρατίας, τη συνταγή για τη νίκη επί του λαϊκισμού στην ΕΕ, "μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας, εκθέτοντας προτάσεις πολιτικής που μπορούν να ενώσουν τον ελληνικό λαό”.

  Ο Μάνφρεντ Βέμπερ επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα να νουθετήσει την ιταλική κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι "ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια στροφή στο τέλος, τελικά αποφασίζοντας να ακολουθήσει τις συμβουλές που του είχαμε δώσει από την αρχή” και ανησυχεί για τη ρωσική επιρροή στις επικείμενες ευρωεκλογές.

  Προαναγγέλλει τον τερματισμό της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας και έναν ισχυρότερο μηχανισμό για την επιβολή των αρχών του Κράτους Δικαίου στην ίδια την ΕΕ. 

  Η συνέντευξη του Μάνφρεντ Βέμπερ στον Θάνο Αθανασίου

  - Τι θα αποτελέσει το επίκεντρο της πρότασης του προγράμματός σας; Πόσος... "Γιούνκερ" υπάρχει στο δικό σας μείγμα; Σχεδιάζετε να διατηρήσετε και να επεκτείνετε στοιχεία όπως η επένδυση, η αποζημίωση και η ατζέντα ασφάλειας και άμυνας;

  Η προτεραιότητά μου είναι να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι στο χωριό μου στη Βαυαρία λένε ότι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στις "Βρυξέλλες", αισθάνονται ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς αυτούς. Είναι κάτι που ακούω παντού στην Ευρώπη. Η προτεραιότητά μου θα είναι η επανασύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον λαό της Ευρώπης. Το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν αφορά τις ελίτ. Πρόκειται για την προσέγγιση των ανθρώπων, γιατί μαζί είμαστε ισχυρότεροι.

  Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες κάθε προγράμματος της ΕΕ. Ο Jean-Claude Juncker έχει κάνει πολλά καλά πράγματα για να βοηθήσει στην επανεκκίνηση του οικονομικού κινητήρα και πάλι σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο. Εμείς, η πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ, θα παρουσιάσουμε το λεπτομερές πρόγραμμα μας τον Μάρτιο.

  - Χρειάζεται η Ευρώπη έναν πραγματικό στρατό της ΕΕ όπως προτείνει ο Εμ. Μακρόν; Πόσο μακριά είμαστε από ένα τέτοιο θεσμό;

  Χαιρετίζουμε τον Πρόεδρο Μακρόν και την Καγκελάριο Μέρκελ για τις φιλόδοξες προτάσεις τους. Η πρόταση θα δώσει πολύ αναγκαία ώθηση σε πιο συγκεκριμένη συνεργασία επί τόπου και δεν έρχεται σε αντίθεση με την αποστολή μας στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο βραχυπρόθεσμος στόχος να καταστεί η Ευρώπη πιο ανεξάρτητη για την ασφάλειά μας, είναι ζωτικής σημασίας.

  Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με πολύ συγκεκριμένα βήματα, όπως μια ομάδα παρέμβασης, η ικανότητα του κυβερνοχώρου ή το Ταμείο Εξοπλισμών. Οι ευρωπαϊκές χώρες δαπανούν περισσότερα από 200 δισ. ευρώ για την άμυνα στην Ευρώπη, με πολλές αλληλοεπικαλύψεις από τη μια χώρα στην άλλη. Θα αυξήσουμε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και θα εξοικονομήσουμε χρήματα από τους φορολογούμενους.

  - Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την εξέλιξη και την εμβάθυνση της ευρωζώνης; (Προϋπολογισμός, EDIS, SRM και άλλα διαρθρωτικά στοιχεία)

  Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να βοηθήσει ένα κράτος-μέλος σε μια χρηματοπιστωτική κρίση. Ωστόσο, κάθε κράτος-μέλος έχει την υποχρέωση να διαχειρίζεται υπεύθυνα τα οικονομικά του. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρωζώνη είναι το κοινό μας σπίτι και ότι είναι δίκαιο για τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης να μην δίνουμε ειδική μεταχείριση σε καμία χώρα σχετικά με τους κανόνες του προϋπολογισμού.

  Δεύτερον, η προτεραιότητα πρέπει να είναι να καταστεί η ευρωζώνη προφυλαγμένη από μελλοντικές κρίσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ολοκληρώσουμε την Τραπεζική Ένωση για να την κάνουμε πιο ισχυρή και να ενισχύσουμε τη ρύθμιση και την εποπτεία της. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι οι αποταμιεύσεις των Ευρωπαίων πολιτών είναι ασφαλείς.

  Είμαι επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ούτως ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσει να λύσει τα προβλήματά της ανεξάρτητα από τους όρους που επιβάλλει το ΔΝΤ.

  - Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τη διάταξη δυνάμεων στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο? Πόσο ανησυχητική είναι για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η αύξηση της παρουσίας των λαϊκιστών και των ευρωσκεπτικιστών;

  Αναμένω οι εκλογές να είναι σαν εκλογές σε όλη την Ευρώπη. Θα υπάρξει περισσότερος κατακερματισμός και θα είναι πιο δύσκολο να οικοδομηθούν πλειοψηφίες. Θα κάνουμε το καλύτερό παντού στην Ευρώπη για να πείσουμε τους ανθρώπους ότι έχουμε τις καλύτερες προτάσεις για το μέλλον. Αλλά το σημαντικότερο, δεν πρέπει να έχουμε μια εκστρατεία με το ερώτημα "Ναι ή Όχι" στην Ευρώπη. Το ερώτημα πρέπει να είναι "τι είδους Ευρώπη επιθυμείτε". Για μένα αρχίζει με μια Ευρώπη που ακούει τους ανθρώπους και υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους.

  - Πρόσφατα καλέσατε τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα να συμβουλεύσει τους λαϊκιστές στην Ιταλία για τους κινδύνους μιας παρατεταμένης δημοσιονομικής διαμάχης με την ευρωζώνη. Ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο αυτών των συμβουλών, μπορείτε ουσιαστικά να περιγράψετε τους κινδύνους που διακυβεύονται;

  Ήταν μια θαυμάσια στιγμή αυτό το καλοκαίρι όταν ακούσαμε ότι τελικά η Ελλάδα έφυγε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα υποστήριξης. Οι προσπάθειες του ελληνικού λαού ήταν τεράστιες και είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν ήταν μάταιες. Η Ελλάδα τα πάει καλύτερα τώρα. Αυτό που εννοώ είναι ότι οι πολιτικές μάχες με την Κομισιόν αύξησαν το κόστος και καθυστέρησαν την έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας εις βάρος του ελληνικού λαού. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια στροφή στο τέλος, αποφασίζοντας τελικά να ακολουθήσει τις συμβουλές που του είχαμε δώσει από την αρχή. Η εμπειρία του θα ήταν σίγουρα χρήσιμη για την ιταλική κυβέρνηση!

  - Αφού εγκαταλείψαμε την κληρονομιά της κρίσης, ενώ η απασχόληση είναι σε επίπεδα ρεκόρ, η ανεργία σε επίπεδα κάτω του 2008 και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά επεκτείνουν τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις τους, γιατί ακόμα οι άνθρωποι αναζητούν σωτηρία στους λαϊκιστές;

  Είναι πράγματι μια γενική τάση στις περισσότερες δυτικές χώρες - κοιτάξτε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, πιστεύω ότι υπάρχουν δύο πτυχές που πρέπει να καταλάβουμε. Η πρώτη είναι η οικονομική. Ακόμη και αν η απασχόληση είναι υψηλή, και η ανάπτυξη έχει επανέλθει στις περισσότερες χώρες, δεν το βλέπουν όλοι στην καθημερινή τους ζωή. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, ακόμα κι αν η χώρα πηγαίνει καλύτερα, η αλλαγή έρχεται αργά και πολλοί Έλληνες δυσκολεύονται. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το χάσμα μεταξύ όσων ευημερούν, του πολύ μορφωμένου λαού, που ωφελείται περισσότερο από τις θετικές τάσεις, και των φτωχών, διευρύνεται. Αυτό είναι πολύ σαφές, για παράδειγμα, στο κίνημα των "κίτρινων γιλέκων" στη Γαλλία. Στον καιρό της παγκοσμιοποίησης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι μένουν πίσω. Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, για πρώτη φορά από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι γονείς φοβούνται ότι τα παιδιά τους δεν θα έχουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο με αυτό που είχαν οι ίδιοι και αυτό δημιουργεί πολλές ανησυχίες.

  Η δεύτερη πτυχή είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα εν γένει, επειδή τους έχουν απογοητεύσει. Συχνά απευθύνονται στα εξτρεμιστικά κόμματα ως έσχατη λύση, για να δοκιμάσουν κάτι "νέο". Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις δύο αυτές πτυχές: πρώτον, να δείξουμε στους ανθρώπους ότι τους προσφέρουμε ένα έργο που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ευκαιρίες και θα βελτιώσει τη ζωή τους. Δεύτερον, να τους αποδείξουμε, μέσω της ευθύνης και των ενεργειών μας, ότι μπορούν να μας εμπιστευτούν - και να τους δείξουμε ότι τα εξτρεμιστικά κόμματα δεν τους λένε την αλήθεια.

  - Τελικά, ποιος εγχειρίδιο μάχης σας ενάντια στο λαϊκισμό;

  Καταρχάς, πρέπει να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να προστατεύσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Για μένα αυτό σημαίνει επίσης την προστασία των ανθρώπων από τη φτώχεια και την αδικία. Πρέπει να δείξουμε στους Έλληνες πολίτες ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο για τους προϋπολογισμούς, αλλά κυρίως για τους ανθρώπους. Κατανοώ την απογοήτευση πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα ότι δεν έχουν δει το ανθρώπινο πρόσωπο της ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Θέλω να το αλλάξω αυτό. Το σταμάτημα του λαϊκισμού σημαίνει επίσης ότι πρέπει να ακούσουμε καλύτερα τις ανησυχίες των πολιτών και να τους δώσουμε ένα πραγματικό λόγο στο μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να επιλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο της Κομισιόν.

  Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι πολλοί άνθρωποι στην οικογένεια του ΕΛΚ και πέραν αυτής εξετάζουν πολύ προσεκτικά τα πράγματα που κάνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα: μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας, εκθέτοντας προτάσεις πολιτικής που μπορούν να ενώσουν τον ελληνικό λαό με αυτό που κάνουν! Αυτή είναι πράγματι η σωστή προσέγγιση!

  - Ανησυχείτε για την παρέμβαση των ρωσικών υπηρεσιών ή άλλων τρίτων στις ευρωπαϊκές εκλογές; Έχουμε ενδείξεις πιθανών οικονομικών δεσμών μεταξύ της Μόσχας και των εσωτερικών εχθρών της ευρωπαϊκής ενότητας; Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτούς;

  Πρέπει να ανησυχούμε πολύ για την ξένη επιρροή στις εκλογές μας. Επειδή υπάρχουν πολλά κράτη και οργανώσεις που θέλουν να δουν την ΕΕ να αποτύχει, που θέλουν να μας χωρίσουν. Και αυτή τη στιγμή ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αγορά διαφημίσεων στο Facebook, η διάδοση ψεύτικων ειδήσεων και η τροφοδοσία της πόλωσης στην κοινωνία μας. Οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων έχουν τεράστια ευθύνη να διασφαλίσουν ότι θα γίνουν διαφανείς σχετικά με το ποιος πληρώνει για το περιεχόμενό τους, να αναπτύξουν αλγορίθμους που δεν δίνουν προτεραιότητα σε ψεύτικα νέα και διχαστικό περιεχόμενο και να δείξουν σαφώς αν οι πηγές που αναφέρονται στις καταχωρήσεις είναι αξιόπιστες ή δεν είναι. Αυτές οι εκλογές θα είναι μια δοκιμαστική υπόθεση για το Facebook, τη Google και το Youtube για να δείξουν ότι μπορούν να βρουν οι ίδιοι λύσεις για αυτά τα προβλήματα. Εάν αποτύχουν, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να προτείνουμε νέους νόμους που θα τους αναγκάσουν να σέβονται ορισμένους κανόνες, όπως κάναμε με τον ευρωπαϊκό νόμο περί ιδιωτικότητας.

  - Πώς θα χειριστείτε τα φυγόκεντρα στοιχεία όπως ο Orban και η πολωνική κυβέρνηση για παράδειγμα;

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ένα σύνολο εργαλείων για την προστασία των θεμελιωδών μας αξιών. Το ερώτημα που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι εάν τα εργαλεία έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι οι συντάκτες των Συνθηκών θα ήταν έκπληκτοι και ακόμη και σοκαρισμένοι για βλέποντας τις διαστάσεις που πήρε συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι το Δικαστήριο της ΕΕ χρειάστηκε να παρέμβει στην Πολωνία για να προστατεύσει την ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, μας δείχνει ότι τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα είναι εύθραυστα. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ισχυρότερα μέσα που μπορούν να παρεμβαίνουν ταχύτερα και αποφασιστικά, για να προστατευθούμε από τη διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη. Θα προτείνω έναν ισχυρότερο μηχανισμό κράτους δικαίου ως Πρόεδρος της Κομισιόν.

  - Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τη διεύρυνση, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία; Πρέπει η Τουρκία να παραμείνει υποψήφια χώρα;

  Είμαι ανοιχτός σε μια εποικοδομητική εταιρική σχέση βασισμένη σε συμφωνίες, όπως η συμφωνία μετανάστευσης που έχουμε μαζί τους, αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί επιλογή. Η υπόσχεσή μου στους ψηφοφόρους είναι ότι θα σταματήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

  - Ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού πληθυσμού, τόσο οι ελληνοκύπριοι όσο και οι τουρκοκύπριοι, θα ήθελαν μια μεγαλύτερη και βαθύτερη παρέμβαση της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

  Το κυπριακό πρόβλημα είναι επίσης ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού. To έχουμε δείξει και στο παρελθόν, όταν η Τουρκία κλιμάκωσε την κατάσταση απειλώντας την Κύπρο στη Μεσόγειο. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κεκτημένο της ΕΕ. Η τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου είναι απαράδεκτη και αποτελεί μία από τις ανοιχτές πληγές της ιστορίας στην ευρωπαϊκή μας ήπειρο.

  - Όσον αφορά την Ελλάδα. Ποια είναι τα στοιχεία που μπορούν να εγγυηθούν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης;

  Η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αυτό το καλοκαίρι. Χαιρετίζω αυτή την εξέλιξη, διότι γνωρίζω πολύ καλά ότι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού ήταν τεράστιες και είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν ήταν μάταιες. Είναι όμως επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι παρόλο που από την κρίση δημιουργήθηκαν δεκατρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν έχει επωφεληθεί πλήρως από αυτή την άποψη. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στις αγορές. Έτσι, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει ακόμα να γίνει. Η δουλειά μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σίγουρα υπήρξαν λάθη και από τις δύο πλευρές, αλλά με ανυπομονησία, είμαι βέβαιος ότι μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να προσελκύσει επενδύσεις και να φέρει πίσω την Ελλάδα στην πορεία ανόδου και βιώσιμης ανάπτυξης.

  - Είστε ικανοποιημένος με τις πρώτες "κυρίαρχες" οικονομικές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης (προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, δαπάνες για συντάξεις); Ή, υπάρχει καλύτερο δημοσιονομικό μείγμα; Εσείς, ως ενδεχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, πως θα βοηθήσετε και πως θα καθοδηγούσατε τον κ. Μητσοτάκη, ως ενδεχόμενο Πρωθυπουργό, να διαμορφώσει ένα καλύτερο αναπτυξιακό δημοσιονομικό σχέδιο;

  Πιστεύω ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να απαντήσει στην τεράστια κοινωνική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η ΕΕ πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική και να μην ξεχνά ποτέ ότι εξυπηρετεί τη βούληση του λαού. Οι ανησυχίες των πολιτών για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε. Μια από τις προτάσεις που θα θέσω στο τραπέζι είναι ένα επενδυτικό σχέδιο κατά της ανεργίας των νέων. 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν μετά την οικονομική κρίση, αλλά αυτό δεν είναι ακόμη αρκετό. Χρειαζόμαστε επενδύσεις και μια πραγματική προοπτική για τις νεότερες γενιές, ειδικά στο νότο της Ευρώπης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων