Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Δεκ-2018 00:08

  Η δημιουργία πλούτου από τις επιχειρήσεις δημιουργεί πλεόνασμα για κοινωνική πολιτική

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Η περίπτωση της Isomat, μιας εταιρίας που τιμά το ελληνικό επιχειρείν στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές, είναι ενδεικτική του πώς ένας επιχειρηματίας με όραμα, συνέπεια και "νοικοκυροσύνη" μπορεί, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, να δημιουργήσει και να διαπρέψει προς όφελος της χώρας του και της κοινωνίας.

  "Η δημιουργία κέρδους και πλούτου πρέπει να επιδιώκεται από το κράτος αντί να λοιδορείται, διότι μόνο έτσι δημιουργείται υγιές πλεόνασμα για υγιή και στέρεη κοινωνική πολιτική που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της κοινωνίας", λέει μιλώντας στο Capital.gr, ο Πρόεδρος της Isomat, Στέφανος Τζιρίτης, ξεδιπλώνοντας την ιστορία και τους στόχους της Isomat για το αύριο.

  - Κύριε Τζιρίτη, πώς δημιουργήθηκε η ISOMAT, ποια είναι η διεθνής της παρουσία και ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον;

  Έχοντας σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και έχοντας εξασκήσει κάποια χρόνια το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού, απέκτησα μία σημαντική εμπειρία για τα οικοδομικά υλικά.

  Έτσι, με πολύ όραμα και ενέργεια και με ελάχιστα χρήματα ξεκίνησα την ISOMAT γύρω στο 1980. Σκοπός της εταιρίας ήταν να παράγει και να προσφέρει στον κατασκευαστικό κλάδο ειδικά δομικά υλικά σε εφάμιλλη ποιότητα με τα εισαγόμενα, αλλά σε προσιτές τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή.

  Κρίθηκε σκόπιμο να συνάψουμε σύμβαση παροχής τεχνολογίας με μία γερμανική εταιρία για την απόκτηση του απαραίτητου know-how ούτως ώστε τα προϊόντα μας να έχουν εξ αρχής γερμανική ποιότητα. Εδώ και πολλά χρόνια έχει σταματήσει αυτή η σχέση, έμεινε όμως η φιλία.

  Ο πρώτος χώρος παραγωγής που νοικιάσαμε ήταν κάπου στην Ν. Ιωνία Θεσσαλονίκης. Επρόκειτο για ένα παλιό ορνιθοτροφείο 250τ.μ. με τσιμεντόλιθους και ξύλινη στέγη.

  38 χρόνια αργότερα, η μικρή εκείνη επιχείρηση εξελίχθηκε με μεγάλο κόπο στη σημερινή ISOMAT, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες δομικών υλικών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με 3 μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα, Σερβία και Ρουμανία, 7 θυγατρικές εταιρίες σε Γερμανία, Ρουμανία, Σερβία, Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σλοβενία και εξαγωγικές πωλήσεις σε περισσότερες από 50 χώρες σε 6 ηπείρους.

  Η εταιρία παράγει και διαθέτει σήμερα μία ευρεία γκάμα δομικών χημικών προϊόντων και κονιαμάτων που χρησιμοποιούνται σε γενικές και ειδικές οικοδομικές εφαρμογές, επισκευές, βελτιώσεις, κλπ. Αναλυτικότερα, διαθέτει 6 βασικές κατηγορίες προϊόντων:

  1.    Στεγανωτικά Υλικά
  2.    Χρώματα και Σοβάδες
  3.    Κόλλες &Αρμόστοκοι
  4.    Επισκευαστικά Υλικά
  5.    Βελτιωτικά Πρόσμικτα
  6.    Επιστρώσεις Δαπέδων

  Ο όμιλος ISOMAT απασχολεί σήμερα 417 άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εκ των οποίων 67 είναι μηχανικοί και χημικοί. Η μητρική εταιρία στην Ελλάδα έχει 280 άτομα προσωπικό, 44 εκ των οποίων είναι μηχανικοί και χημικοί. Άλλα 137 άτομα απασχολούνται στις 7 θυγατρικές της στο εξωτερικό, εκ των οποίων 23 είναι μηχανικοί και χημικοί.

  Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ISOMAT για το 2017 ανήλθε στα 48,42 εκατ. ευρώ, με αύξηση 13,7% από το 2016 και αναμένεται να κλείσει για το 2018 με αύξηση περίπου στο 18%. Αντίστοιχα, ο τζίρος της ISOMAT Ελλάδος για το 2017 ανήλθε στα 40,15 εκατ. ευρώ, με αύξηση 8,37% από το 2016 και αναμένεται να κλείσει για το 2018 με αύξηση περίπου στο 13%. 

  Στο μέλλον, θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την εξωστρέφειά μας τόσο μέσω των θυγατρικών μας όσο και μέσω της εισόδου σε νέες αγορές. Όσον αφορά την Ελλάδα, στοχεύουμε σε περαιτέρω ανάπτυξη του μεριδίου μας στην αγορά. 

  - Πώς η Isomat αντιμετώπισε την κρίση, τη στιγμή που το αντικείμενό της είναι συνδεδεμένο με τον κλάδο της οικοδομής, η οποία χτυπήθηκε κυρίως και άμεσα με την έναρξη της κρίσης;

  Στη διάρκεια της κρίσης μειώθηκε η οικοδομική δραστηριότητα σε ό,τι αφορά την κατασκευή νέων οικοδομών άνω του 90% σε τ.μ. και όγκο, καταρρέοντας κάθε έτος περίπου κατά 35% σε σχέση με το προηγούμενο. Ενόψει μίας τέτοιας καταστροφής του οικοδομικού τομέα αποφασίσαμε να μην μείνουμε παθητικοί, αλλά να αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

  Κινηθήκαμε σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός στη δημιουργία νέων προϊόντων και γραμμών παραγωγής και αφετέρου στην εντατικοποίηση της εξωστρέφειας. 

  Έτσι, εντείναμε τον ρόλο της Έρευνας & Ανάπτυξης μέσω των 5 χημείων R&D και 2 χημείων Ποιοτικού Ελέγχου που έχουμε στην εταιρία. Το τμήμα R&D της ISOMAT δημιουργεί κάθε χρόνο 20 περίπου νέα προϊόντα και συγχρόνως βελτιώνει, όπου απαιτείται, τα υπάρχοντα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις της τεχνολογίας. 

  Τα τελευταία χρόνια δημιουργήσαμε νέες ομάδες προϊόντων που ανταποκρίνονται περισσότερο στη νέα τάση της αγοράς για ανακαίνιση και βελτίωση των υφιστάμενων οικοδομών, δεδομένης της ανύπαρκτης νέας οικοδομικής δραστηριότητας λόγω της οικονομικής κρίσης. 

  Μεταξύ άλλων, εισήλθαμε στην αγορά των οικοδομικών χρωμάτων, αναπτύσσοντας βαφές εσωτερικών και εξωτερικών χώρων με γνώμονα την πολύ υψηλή ποιότητα, την εύκολη τους εφαρμογή από τον μάστορα και το άρτιο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, και για το λόγο αυτό είχαν εξαιρετική αποδοχή από την αγορά. 

  Επίσης, κάναμε μία επένδυση αρκετών εκατομμυρίων για την ανάπτυξη πολυουρεθανικών προϊόντων ενός συστατικού, τα οποία είναι κυρίως πολύ υψηλής ποιότητας στεγανωτικά. Για τα προϊόντα αυτά παράγουμε μέσω δικών μας προηγμένων εγκαταστάσεων (αντιδραστήρων) και την πρώτη ύλη, πράγμα που μας καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

  Επιπλέον, εξελίξαμε και συμπληρώσαμε τη σειρά προϊόντων πατητής τσιμεντοκονίας, η οποία έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση στην αγορά, τόσο για την ποιότητα όσο και για την υψηλή αισθητική των προϊόντων.

  Στα πλαίσια του προγράμματος "εξοικονόμηση κατ’ οίκον", και για την ενεργειακή αναβάθμιση των οικοδομών, αναπτύξαμε μία σειρά ολοκληρωμένων προϊοντικών λύσεων που απαρτίζονται από ειδικά κονιάματα και έγχρωμους ακρυλικούς σοβάδες, οι οποίοι προσφέρουν συνάμα και αισθητική αναβάθμιση των κτιριακών προσόψεων.

  Τέλος, η αγορά, αναγνωρίζοντας την εξαιρετική ποιότητα και των υπόλοιπων προϊόντων της εταιρίας, όπως τις κόλλες πλακιδίων και τους αρμόστοκους, τα παραδοσιακά μας στεγανωτικά και τα επισκευαστικά μας κονιάματα, συνεχίζει να τα προτιμά και να τα στηρίζει.  

  Ένας άλλος τομέας που δώσαμε ιδιαίτερο βάρος και ενισχύσαμε ήταν οι εξαγωγές. Επανδρώσαμε το τμήμα εξαγωγών με εξειδικευμένα και έμπειρα στελέχη και ενισχύσαμε τη συμμετοχή μας με δικά μας μοντέρνα περίπτερα στις σημαντικότερες κλαδικές εκθέσεις του κόσμου, καλύπτοντας περιοχές από την Ασία έως την Αμερική. Ενδεικτικά αναφέρω τις εξής: BAU – Γερμανία, BATIMAT – Γαλλία, ECOBUILD – Ηνωμένο Βασίλειο, WORLDOFCONCRETE – ΗΠΑ, MOSBUILD – Ρωσία, CONSTRUCTCANADA – Καναδάς, BIG5 – Ντουμπάι, WORLDBUILD – Ινδία, YAPI – Τουρκία, HKTDC – Χονγκ - Κονγκ.

  Δώσαμε επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση των πελατών μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μέσω σεμιναρίων, ώστε να είναι καλοί γνώστες της σωστής εφαρμογής των προϊόντων μας. Ενδεικτικά το 2017 έγιναν 126 σεμινάρια και εκπαιδεύτηκαν συνολικά 2.783 άτομα.

  Τέλος, θεωρούμε ότι ο βασικότερος παράγοντας επιτυχίας της εταιρίας μας είναι οι άνθρωποί μας, τα εξαιρετικά στελέχη μας (η εταιρία απασχολεί μεταξύ άλλων 67 διπλωματούχους μηχανικούς και χημικούς στην Ελλάδα και στις θυγατρικές της), που εργάζονται με κοινό όραμα και στρατηγική. 

  - Πόση σημασία έχει για μια εταιρία, ειδικά σε περιόδους κρίσης, να έχει δίπλα της τις τράπεζες; 

  Σε περιόδους κρίσης μειώνονται πολλές φορές δραματικά τα κέρδη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη τόσο για κεφάλαιο κίνησης, όσο και για νέες επενδύσεις. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η βοήθεια από τις τράπεζες είναι απαραίτητη. Φέρνω σαν παράδειγμα την EUROBANK που σε όλη τη διάρκεια της κρίσης στάθηκε στο πλευρό μας. Η σχέση μας "κτίστηκε" όλα τα προηγούμενα χρόνια σε στέρεα βάση.

  Πιστεύω ότι η πορεία της ISOMAT και των τραπεζών, που συνεργαζόμαστε, είναι κοινή και βασίζεται στην καλή συνεργασία και αμοιβαιότητα. Η μακρόχρονη σχέση μας βασίζεται στην αλληλοεκτίμηση, αλλά και στην απόλυτη συνέπεια εκ μέρους μας στην έγκαιρη πάντα αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας.

  - Με την μακρά επιχειρηματική εμπειρία σας, τι χρειάζονται σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα, με τελικό όφελος την ανάπτυξη της Οικονομίας και την ανάκαμψη της κοινωνίας;

  Από την πλευρά των επιχειρήσεων απαιτείται:

  * Όραμα και θάρρος για την υλοποίηση του οράματος.
  * Αγάπη για αυτό με το οποίο ασχολείσαι, αν είναι δυνατόν να είναι και χόμπι.
  * Πίστη και μεγάλη επιμονή στην προσπάθεια για την υλοποίηση του οράματος.
  * Άξια στελέχη, που να συμμερίζονται και να συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση της κοινής προσπάθειας.

  Από την πλευρά του κράτους απαιτείται:

  Φιλικότητα στην επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας μας, που είναι και ο εξαγωγικός.

  Αυτό σημαίνει λιγότερους φόρους, γρήγορη διεξαγωγή των αδειοδοτήσεων, γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, που είναι τα βασικότερα και που δυστυχώς στην Ελλάδα συμβαίνουν τα αντίθετα.

  Πρέπει η δημιουργία κέρδους και πλούτου να επιδιώκεται αντί να λοιδορείται, διότι μόνο έτσι δημιουργείται υγιές πλεόνασμα για υγιή και στέρεη κοινωνική πολιτική που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της κοινωνίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων