Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Νοε-2017 08:13

  Άξελ Σέφερ: Tι σημαίνει μια κυβέρνηση CDU - FDP - Πρασίνων για την Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Άξελ Σέφερ: Tι σημαίνει μια κυβέρνηση CDU - FDP - Πρασίνων για την Ελλάδα

   Συνέντευξη στον Δημήτρη Κατσαγάνη
   
  Η παρουσία του FDP, πέραν εκείνης της CSU,  σε μία νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία θα πίεζε προς μία "εθνικοφιλελεύθερη" κατεύθυνση την γερμανική πολιτική προς την ΕΕ, σύμφωνα με όσα δηλώνει αποκλειστικά στο Capital.gr, o αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας, κ. Άξελ Σέφερ.

  Ο ίδιος επισημαίνει πως όχι μόνο το FDP, όσο και η βαυαρική CSU (η οποία ανήκει στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα με την CDU) θα θέσουν εμπόδια στη  μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, γεγονός που δεν φαίνεται να βοηθά την Ελλάδα.

  Σ’ ο,τι αφορά την εσωτερική πολιτική ζωή, ο κ. Σέφερ επισημαίνει πως το κόμμα του έλαβε το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό του από το 1933 επειδή απέτυχε να αναδείξει τα επιτεύγματα της πολιτικής παρουσίας του στο Μεγάλο Συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες την περασμένη περίοδο.

  Ωστόσο, θεωρεί σαν το σημαντικότερο μήνυμα των τελευταίων ομοσπονδιακών εκλογών την είσοδο των εθνικιστών της AfD στην ομοσπονδιακή Βουλή.
                 
  Πώς θα αλλάξει η γερμανική πολιτική απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που σχηματισθεί μία Κυβέρνηση μεταξύ της CDU / CSU, του FDP και των Πρασίνων;

  Εκτιμώ  ότι θα υπάρξουν πολλές διαφωνίες μεταξύ των μελλοντικών εταίρων του συνασπισμού.

  Για παράδειγμα, σε σχέση με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουγγαρίας Orbán και το εθνικιστικό κόμμα Fidezs, που εξακολουθεί να είναι μέλος της χριστιανοδημοκρατικής πολιτικής ομάδας στην  Ευρώπη ή σχετικά με τις ποσοστώσεις των προσφύγων και την έκδοση βίζας.

  Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, το FDP μαζί με την CSU είναι πιθανό να θέσουν εμπόδια.

  - Τι σημαίνει μια τέτοια κυβέρνηση για την Ελλάδα;

  Ελπίζω να συνεχιστούν και να ενταθούν οι καλές σχέσεις που ο Sigmar Gabriel καθιέρωσε αρχικά ως Υπουργός Οικονομίας και έπειτα ως Υπουργός Εξωτερικών .

  Η αποχώρηση του Wolfgang Schäuble από την κυβέρνηση σηματοδοτεί την αποχώρηση ενός σκληροπυρηνικού πολιτικού, ο οποίος ήταν συνυπεύθυνος για τη συντηρητική εξωτερική πολιτική.

  Δεν θα ανήκε, όμως,  στη νέα κυβέρνηση.

  Παραμένει να δούμε ποια θα είναι η μελλοντική κατανομή αρμοδιοτήτων στη νέα κυβέρνηση.

  Ωστόσο, το  FDP (Φιλελεύθεροι) θα μπορούσε να ωθήσει  τον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό  σε εθνικοφιλελεύθερες θέσεις απέναντι στους ευρωπαϊκούς κανόνες.
   
  - Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας,  το σημαντικότερο πολιτικό μήνυμα των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου;

  Για πρώτη φορά οι εθνικιστές και οι δεξιοί λαϊκιστές εκλέχτηκαν με το κόμμα της Afd (σ.σ. Αlternative fuer Deutschland /Εναλλακτική για τη Γερμανία) στην ομοσπονδιακή Βουλή.

  Αυτό είναι ένα βήμα προς τα πίσω για τη χώρα μας, αλλά όχι το τέλος της δημοκρατίας και των αξιών μας.

  Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε ζητήματα παγκοσμιοποίησης και νεωτερικότητας, προκειμένου να τερματιστεί τελικά η ελκυστικότητα  αυτών των εξτρεμιστών στις χώρες μας.
   
  - Πώς αξιολογείτε το αποτέλεσμα των εκλογών για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας;

  Ποτέ από το 1933 το κόμμα μας δεν έλαβε τόσο χαμηλό ποσοστό ψήφων. Αυτή είναι μια πικρή ιστορική αλήθεια.

  Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποτύχαμε να αναδείξουμε τα επιτεύγματα της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής στο μεγάλο συνασπισμό (σ.σ. την κυβερνητική συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών ), όπως οι συντάξεις μετά από 45 χρόνια ασφάλισης, ο κατώτατος μισθός, τα πλαφόν στα ενοίκια, τα οικογενειακά επιδόματα ή τη στήριξη των Δήμων.

  Από τώρα και στο εξής είναι απαραίτητο να στρέψουμε την προσοχή μας στην αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση.


  Διαβάστε ακόμα:

  *Γερμανικό βέτο στα ευρωομόλογα και στην κοινοτικοποίηση των χρεών 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων