Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Οκτ-2017 08:28

  Γερμανικό βέτο στα ευρωoμόλογα και στην κοινοτικοποίηση των χρεών

  Γερμανικό βέτο στα ευρωoμόλογα και στην κοινοτικοποίηση των χρεών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνέντευξη στον Δημήτρη Κατσαγάνη

  Ξεκάθαρα ενάντια στην έκδοση ευρωομολόγων και στην κοινοτικοποίηση των  χρεών των κρατών - μελών της ευρωζώνης τάσσεται o κ. Μίκαελ Γκρόσε- Μπρέμερ (Michael Grosse –Broemer), α΄ γενικός διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CDU – CSU (της κας. Άγκελα Μέρκελ και του κ. Χορστ Ζέεχοφερ) στην πρώτη συνέντευξη Γερμανού πολιτικού σε ελληνικό μέσο  μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

  Ο ίδιος, όμως,  δηλώνει πως η CDU - CSU είναι "ανοιχτή σε προτάσεις" για το πώς θα μπορούσε η ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική να γίνει "πιο αποτελεσματική".

  Ο  γενικός διευθυντής της Κ.Ο. της CDU-CSU  επισημαίνει πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί "αποφασιστικά" την "ευθύνη της Γερμανίας για την Ευρώπη". Κατά τα άλλα ο ίδιος δεν έκανε κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη για το "αν" και "πότε" θα σχηματισθεί κυβέρνηση μεταξύ CDU - CSU, Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων.

  Σε σχέση με την Ελλάδα, ο κ. Γκρόσε - Μπρέμερ επισημαίνει πως "προκειμένου να ξεπεραστεί μόνιμα η κρίση, χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες".

  Πότε βλέπετε τη δημιουργία της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης;

  Στο Βερολίνο, έχουν ξεκινήσει οι  διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ του CDU/CSU, FDP και των Πράσινων  για το σχηματισμό κοινής κυβέρνησης. Το αν και πότε αυτές οι συνομιλίες μπορούν να οδηγήσουν στη σύναψη συμφωνίας συνασπισμού δεν είναι ακόμη προβλέψιμο. Στόχος είναι να διαμορφωθεί μια καλή κυβέρνηση, το συντομότερο δυνατόν, η οποία θα αντιληφθεί επίσης αποφασιστικά την ευθύνη της Γερμανίας για την Ευρώπη.

  Ποιες διαφωνίες υπάρχουν μεταξύ των πιθανών κυβερνητικών εταίρων (CDU / CSU, FDP, Πράσινων);

  Για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, σας παραπέμπω στο κυβερνητικό πρόγραμμα της CDU και της CSU, καθώς και στα εκλογικά προγράμματα των FDP και των Πρασίνων. Είναι εύκολο να δούμε πού υπάρχουν διαφορές μεταξύ των διαφόρων κομμάτων, αλλά και ομοιότητες.

  Πόσο έντονα επηρεάζουν τα αποτελέσματα των αυστριακών εθνικών εκλογών την πολιτική κατάσταση στη Γερμανία;

  Η Αυστρία είναι ένα σημαντικό κράτος - μέλος της ΕΕ και ένας καλός γείτονας στη Γερμανία. Δεν βλέπω τον αντίκτυπο των εθνικών εκλογών στην πολιτική κατάσταση στη Γερμανία.

  Ποιες είναι οι προτεραιότητες του κόμματός σας σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

  Η Γερμανία θα συνεχίσει να εργάζεται για ένα καλό μέλλον για την ΕΕ σε στενή συνεργασία με τις άλλες χώρες μέλη.

  Τι πρέπει να γίνει όσον αφορά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών θεμάτων;

  Τα ευρωομόλογα και η κοινοτικοποίηση χρέους στη ζώνη του ευρώ απορρίπτεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της CDU / CSU. Είμαστε, όμως, ανοικτοί σε προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές δημοσιονομικές πολιτικές μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικές και διαφανείς. Όπως και στο παρελθόν, θα καθοδηγούμαστε από τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.

  Πώς αξιολογείτε την τρέχουσα οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα;

  Η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες από τότε που ξεκίνησε η κρίση χρέους. Οι πολίτες της έχουν κάνει πολλές θυσίες γι’ αυτό. Αυτό αξίζει μεγάλο σεβασμό. Προκειμένου να ξεπεραστεί μόνιμα η κρίση, χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες. Μας ενδιαφέρει πολύ μια επιτυχημένη και ευημερούσα Ελλάδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ