Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Αυγ-2017 10:53

  Ρ. Πιτσίκα: Ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να συμπράξει με τα στελέχη της ελεύθερης αγοράς

  Ρ. Πιτσίκα: Ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να συμπράξει με τα στελέχη της ελεύθερης αγοράς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για τα οφέλη που θα αποφέρει στην κοινωνία η ενασχόληση ανθρώπων της ελεύθερης αγοράς, μιλά σε συνέντευξη της στο Capital.gr, η Ρεβέκκα Πιτσίκα, πρόεδρος και CEO της PfB Group. Όπως αναφέρει, οι άνθρωποι της αγοράς είναι καλύτερα καταρτισμένοι σε ζητήματα διαπραγματεύσεων, διαχείρισης πόρων, και λόγω αυτής της εμπειρίας τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα διαπραγματευτικό χαρτί τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στις διαβουλεύσεις του με τους δανειστές σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

  Η κυρία Πιτσίκα αναφερόμενη στο  Μητρώο Επιλογής Στελεχών της ΝΔ, θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρα από το άνοιγμα σε αξιόλογα στελέχη του ιδιωτικού τομέα, κάνει ένα ευρύτερο άνοιγμα προς την κοινωνία, προσθέτοντας ότι όσοι από αυτούς αποφασίσουν να εμπλακούν στην πολιτική ζωή, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, και διαθέτουν όραμα και διάθεση να πάνε τη χώρα παρακάτω, είναι μάλλον πιθανό  να το πετύχουν.

  -κ. Πιτσίκα, μέσα από το Μητρώο Επιλογής Στελεχών της ΝΔ, βλέπουμε, για πρώτη φορά, ανθρώπους της αγοράς στην πολιτική σε πιο δομημένη μορφή. Είναι απαραίτητη μια τέτοια αλλαγή για τη χώρα;

  Μέσα από το Μητρώο Επιλογής Στελεχών της ΝΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει άνοιγμα σε αξιόλογα στελέχη του ιδιωτικού τομέα – στην πραγματικότητα κάνει άνοιγμα στην κοινωνία.

  Η ιστορία των τελευταίων χρόνων έχει δείξει ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα μόνοι τους, χωρίς τη συνεργασία των τεχνοκρατών και των έμπειρων ανθρώπων του ιδιωτικού τομέα. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με την οικονομική κρίση. Ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να συμπράξει με τα στελέχη της ελεύθερης αγοράς, τα οποία γνωρίζουν καλά τους κανόνες και τον ανταγωνισμό της αγοράς – όπως και τα στελέχη της αγοράς θα πρέπει να συμπράξουν με τα πολιτικά στελέχη, με στόχο την υλοποίηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, από τη στιγμή που θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

  Πιστεύω λοιπόν, ότι η αλλαγή που θα μπορούσαν να φέρουν στην πολιτική, οι άνθρωποι της ελεύθερης αγοράς, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία συνολικότερα. Οι επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα έχουν μάθει να κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι από την προσπάθεια ή τα χρόνια προϋπηρεσίας. Έχουν μάθει να μάχονται και γνωρίζουν καλά πως "ουδείς αναντικατάστατος", καθώς η μονιμότητα στην ελεύθερη αγορά εργασίας δεν υπάρχει, ακόμα και σε επιχειρήσεις με παραδοσιακό και συντηρητικό περιβάλλον. Βρίσκονται σε εγρήγορση, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, παίρνουν ρίσκα, σκέφτονται δημιουργικά, δεν φοβούνται τις αλλαγές, αποφασίζουν γρήγορα, αντιλαμβάνονται ότι ζουν και δρουν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Έτσι όσοι από αυτούς αποφασίσουν να εμπλακούν στην πολιτική ζωή, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, και διαθέτουν όραμα και διάθεση να πάνε τη χώρα παρακάτω, είναι μάλλον πιθανό  να το πετύχουν. Παράλληλα, τα στελέχη του ιδιωτικού τομέα θα αποκτήσουν την εμπειρία άλλων μεγεθών, που δύσκολα συναντά κανείς στον ιδιωτικό τομέα στην χώρα μας, και μέσα από την "άσκηση" αυτή θα αναπτύξουν περεταίρω δεξιότητες και ικανότητες που θα τους βοηθήσουν στην συνέχεια της επαγγελματικής τους πορείας.  

  -Θα μπορούσε η ομάδα τεχνοκρατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, εάν αναλάβει την κυβέρνηση να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί για τους δανειστές;

  Λόγω της εμπειρίας και της αξιοπιστίας τους, αυτό είναι αναμενόμενο. Οι άνθρωποι της αγοράς ξέρουν από διαπραγματεύσεις, προθεσμίες, διαχείριση πόρων, προσανατολισμό στο στόχο, δικτύωση, σχεδιασμό και υλοποίηση, έχουν γνώση της αγοράς, των νόμων και των κανόνων – στοιχεία στα οποία χωλαίνουμε μέχρι τώρα. Και είμαι βέβαιη ότι αυτό θα το αναγνωρίσουν οι δανειστές.

  -Πιστεύετε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο στελέχωσης του κόμματος μπορεί σε ευρύτερο πλαίσιο να εφαρμοστεί και στην αξιολόγηση του δημόσιου τομέα;

  Το συγκεκριμένο μοντέλο που εφαρμόζει η ΝΔ αφορά τη στελέχωση, δηλαδή στη διαδικασία προσέλκυσης, επιλογής και αξιολόγησης στελεχών. Όσον αφορά την αξιολόγηση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα, εκεί χρειάζεται ένα νέο, ολοκληρωμένο, σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα διαχείρισης της απόδοσης, που βέβαια προϋποθέτει άλλα πράγματα. Προϋποθέτει ξεκάθαρους ρόλους, δείκτες μέτρησης απόδοσης (kpi’s), μοντέλο δεξιοτήτων και συμπεριφορών, career paths. Με άλλα λόγια, προϋποθέτει μια δομημένη κι ενιαία στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού σε όλο τον δημόσιο τομέα και όχι μεμονωμένες , αποσπασματικές και μη συνδεδεμένες ενέργειες, που βλέπουμε μέχρι τώρα.  

  -Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόσφατα, στην ομιλία του στον Economist τόνισε ότι κεντρική επιλογή του κόμματος του αποτελούν οι συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τι διασφαλίσουν τέτοιου είδους συμπράξεις;  

  Τα τελευταία χρόνια ακούσαμε πολλές φορές για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους στην ουσία όμως πολύ λίγες από τις μεταρρυθμίσεις που συζητήθηκαν και ανακοινώθηκαν πραγματοποιήθηκαν. Το θέμα της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του κράτους επανήλθε πάλι στο προσκήνιο με αφορμή την οικονομική κρίση, η οποία έβγαλε στην επιφάνεια και πάλι τα τρωτά χαρακτηριστικά της δημόσιας διοίκησης και "έδιωξε" και πολλές ξένες επενδύσεις. Χαρακτηριστικά όπως η χαμηλή αποδοτικότητα, η αναποτελεσματικότητα, η συνεχής αποδιοργάνωση, οι πελατειακές σχέσεις, η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια, η σύγχυση αρμοδιοτήτων, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η έλλειψη αξιολόγησης και ο απεργιακός εκβιασμός εις βάρος των πολιτών εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

  Οι συμπράξεις μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορούν να βοηθήσουν το κράτος να παρέχει καλύτερες υποδομές και πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες – είναι προς όφελος των πολιτών, για αυτό εξ άλλου και είναι μια συνηθισμένη πρακτική στις δυτικές οικονομίες. Το σημαντικό είναι η επιλογή των συνεργατών να γίνεται με διαφάνεια και συγκεκριμένα κριτήρια και όχι "φωτογραφικά" όπως έχουμε δει και στο παρελθόν. Σε αυτό το πλαίσιο, στο τέλος της ημέρας διασφαλίζεται χαμηλότερο κόστος και υψηλότερη αποτελεσματικότητα. Ποιος έλληνας πολίτης δεν θα ευχόταν κάτι τέτοιο;

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ