Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Δεκ-2016 00:06

  Τα νέα μέτρα που φέρνει το υπ. Υγείας στο φάρμακο σβήνουν κάθε σκέψη για επενδύσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανυπολόγιστες, τόσο για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες (ήδη ο χρόνος αναμονής για να έρθει ένα νέο φάρμακο στην Ελλάδα φτάνει τα 2,5 χρόνια), όσο και για τη βιωσιμότητα του κλάδου θα είναι σύμφωνα με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις οι επιπτώσεις από τα νέα μέτρα που επιβάλλει το υπουργείο Υγείας στο φάρμακο. 

  Τα μέτρα αφορούν μεταξύ άλλων στην επιβολή 25 % επιπλέον προκαταβολικών εκπτώσεων (rebate) για τα νέα φάρμακα που εισάγονται στην Ελλάδα και αύξηση των εκπτώσεων για τα υπόλοιπα σκευάσματα, ώστε να μειωθεί το clawback κατά 30% το 2017, κάτι που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.

  Χθες ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος παραχώρησε συνέντευξη τύπου τονίζοντας τις παρενέργειες που θα έχουν οι νέες παρεμβάσεις του υπουργείου. Μια μέρα μετά, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, μιλά στο Capital.gr και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το σοβαρό ενδεχόμενο αποσύρσεων φαρμάκων και το πλήγμα για την αγορά και τη δημόσια Υγείας. 

  Συνέντευξη στη Βασιλική Κουρλιμπίνη

  - Προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός πως ενώ επί σχεδόν ενάμιση μήνα οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, μαζί με άλλους φορείς, συμμετείχατε σε ειδική επιτροπή για τη διαμόρφωση φαρμακευτικής πολιτικής, τελικά το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να εφαρμόσει δικά του μέτρα για το φάρμακο, ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές σας προτάσεις. Πρόκειται μάλιστα για νέα οριζόντια μέτρα περικοπής που αναμένεται να "βυθίσουν" ακόμη περισσότερο την αγορά. Πως θα αντιδράσετε και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας;

  Ενώ συμμετέχουμε στην Επιτροπή Διαλόγου για τις δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η δημόσια Υγεία, μια επιτροπή που η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Υγείας θέσπισε, με έκπληξη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε τα νέα προτεινόμενα μέτρα του Υπουργείου για την φαρμακευτική πολιτική. Τα μέτρα αυτά τα απορρίψαμε επί της αρχής, καθώς πρόκειται για μέτρα:

  * Επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία που πλήττουν καίρια την καινοτομία, καθώς την τιμωρούν με 25% επιπλέον rebate (προκαταβολικές επιστροφές), την πρόσβαση σε θεραπείες βαρέως και χρονίως πασχόντων ασθενών, την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τις θέσεις εργασίας. 

  * Που βαπτίζονται "πρόσκαιρα", ενώ μετατρέπονται συστηματικά σε μόνιμη αφαίμαξη των φαρμακευτικών εταιριών.

  * Οριζόντια, φοροεισπρακτικά εις βάρος της καινοτομίας, που αποτρέπουν κάθε ιδέα για επένδυση και ουδεμία σχέση έχουν με πραγματικές μεταρρυθμίσεις. 

  * Που στην ουσία καθυστερούν σημαντικά την είσοδο νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά για τουλάχιστον δύο έως τέσσερα χρόνια.

  * Διαιωνίζουν τις ήδη υπάρχουσες στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά.

  * Θα επιβαρύνουν επιπλέον το σύστημα Δημόσιας Υγείας. 

  * Και τέλος που αντί να μειώνουν τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) κατά 30% για το 2017 έναντι του 2016 (όπως επιβάλλεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις) μετακυλούν την επιβάρυνση στις προκαταβολικές εκπτώσεις (rebate) μέσω ενός πολύπλοκου μηχανισμού.

  Όπως πολύ σωστά είπατε τα προτεινόμενα μέτρα καταδικάζουν τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου πάνω από όλα όμως αποτελούν άμεση απειλή για τη διαφύλαξη του δικαιώματος των Ελλήνων ασθενών για απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση στις θεραπείες που έχουν ανάγκη. Τα μέτρα αυτά βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την άρση των εμποδίων πρόσβασης και των ανισοτήτων στην υγεία και την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών. 

  Επίσης, έρχονται σε συνέχεια της οκταετούς κρίσης κατά την οποία ο ΣΦΕΕ και οι εταιρίες μέλη του προασπίστηκαν, πάση θυσία και με τεράστιο κόστος, το δικαίωμα των Ελλήνων ασθενών να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Δεν αφήσαμε το πρόβλημα να φτάσει στους ασθενείς, απορροφώντας τους κραδασμούς. Αλλά η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Με τα μέτρα αυτά θα οδηγηθούμε σε ελλείψεις ή και αποσύρσεις φαρμάκων από την αγορά, με άμεση επίπτωση στη δημόσια Υγεία και στην Εθνική Οικονομία, αλλά κι επιπλέον σε απώλειες θέσεων εργασίας στην αγορά του φαρμάκου.

  Και επειδή ειλικρινά, δεν θέλουμε να αποδώσουμε καμία αρνητική πρόθεση σε κανένα, καλούμε την Πολιτεία να υπολογίσει ρεαλιστικά τις συνέπειες των επιλογών που προκρίθηκαν και να διορθώσει έστω και την ύστατη στιγμή τις επιχειρούμενες παρεμβάσεις.

  - Πείτε μας πιο συγκεκριμένα, ποιες εκτιμάτε πως θα είναι οι άμεσες και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τις νέες παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας; Θεωρείτε πως θα έχουν επίδραση στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης;

  Οι περιοριστικές συνθήκες που διαμορφώνονται στη φαρμακευτική περίθαλψη από την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων και η απουσία ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα τώρα και στο μέλλον, με αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονων καθυστερήσεων στις θεραπείες των ασθενών και μεγάλη ταλαιπωρία για εκείνους και τους οικείους τους. 

  Συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι η βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου και κατ’ επέκταση η καινοτομία τίθενται σε κίνδυνο, είναι πολύ πιθανόν στο μέλλον οι ασθενείς στην Ελλάδα να μην έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες που αλλάζουν τον τρόπο αντιμετώπισης των νόσων, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και αυξάνουν την επιβίωση. 

  Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι επικίνδυνα, γιατί πλήττουν την ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε νέες, σωτήριες θεραπείες και δημιουργούν ασθενείς δύο ταχυτήτων. Με απλά λόγια η πλειοψηφία των ασθενών δεν θα έχει πρόσβαση σε νέες, καινοτόμες θεραπείες, αλλά μόνο οι πλούσιοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα αυτά από το εξωτερικό. Τα προτεινόμενα μέτρα του υπουργείου Υγείας θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την ποιότητα της παρεχόμενης Υγείας.

  Παράλληλα, όμως τα συγκεκριμένα μέτρα επιβαρύνουν την ήδη ανεπαρκή φαρμακευτική δαπάνη αντί να την συγκρατήσουν. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι και χρειάζεται να γίνει ορθολογική χρήση. Μέχρι τώρα, όμως, η Πολιτεία περιορίστηκε σε οριζόντιες μειώσεις τιμών και φοροεισπρακτικά μέτρα που μετατρέπονται συστηματικά σε μόνιμη αφαίμαξη των φαρμακευτικών εταιριών. 

  Απαιτείται να υλοποιηθούν μια σειρά κρίσιμων διαρθρωτικών αλλαγών που επείγουν, για να υπάρξει πραγματικός εξορθολογισμός και έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης. Από την πλευρά μας έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες, δοκιμασμένες, τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις οι οποίες έχουν εφαρμοστεί με αποτέλεσμα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

  Περιμένουμε τώρα από την Πολιτεία να υλοποιήσει και εκείνη τις δικές της δεσμεύσεις, σε ένα πεδίο που όλοι οφείλουμε να είμαστε από την ίδια πλευρά, αυτό της διασφάλισης της Υγείας των Ελλήνων.

  - Ήδη φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει να εκφράζουν δημόσια και έντονα τη δυσαρέσκειά τους για τους ανεπαρκείς κλειστούς προϋπολογισμούς του φαρμάκου σε ΕΟΠΥΥ και δημόσια νοσοκομεία. Πόσο ορατό είναι σήμερα το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από τη χώρα μας;

  Τα μέτρα που προωθούνται αποτρέπουν κάθε ιδέα για επένδυση και ουδεμία σχέση έχουν με πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, η φαρμακευτική δαπάνη δεν είναι επαρκής, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη συνεχιζόμενη υπέρβασή της. 

  Επιτρέψτε μου να αναφέρω ένα απλό παράδειγμα: πέρσι τέτοιον καιρό η Πολιτεία θέσπισε το νοσοκομειακό clawback, το οποίο ήταν ένα άδικο μέτρο σε μια καθαρά ελεγχόμενη (από την Πολιτεία) αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν προβλήματα στην προσβασιμότητα των νοσοκομειακών φαρμάκων και ελλείψεις, να ανέλθει ο αυτόματος μηχανισμός επιστροφών (clawback) σε 280 εκατ. ευρώ σε ένα κονδύλι 570 εκατ. ευρώ και τελικά απώλεια θέσεων εργασίας για τη βιομηχανία. Δε νοείται οι φαρμακευτικές εταιρίες να πληρώνουν στη νοσοκομειακή δαπάνη υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) μέχρι 49%. Αυτό το φαινόμενο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και ισοδυναμεί με επιπλέον φορολόγηση των φαρμακευτικών εταιριών.

  Η λανθασμένη εκτίμηση των κλειστών προϋπολογισμών (ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία) για το φάρμακο σε συνδυασμό με τα προαναγγελθέντα μέτρα που προωθεί το Υπουργείο Υγείας αποτελούν τεράστια απειλή και για τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιριών. Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρίες - μέλη συνεχίζουν ακόμη να επενδύουν, αλλά για πόσο; Οι συνεχόμενες πιέσεις οδηγούν σε αποεπένδυση, απώλειες θέσεων εργασίας, αλλά και ελλείψεις φαρμάκων, με άμεση επίπτωση στη Δημόσια Υγεία και στην εθνική οικονομία. 

  Τα όρια αντοχής του κλάδου δεν έχουν απλώς εξαντληθεί πια, αλλά έχουν ξεπεραστεί και οφείλει η Πολιτεία να στραφεί στον πραγματικό και όχι προσχηματικό διάλογο για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του και να αποτρέψει την άμεση πλέον κοινωνική και ανθρωπιστική απειλή. "Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι” και είναι αδιανόητο να πνίξει τους Έλληνες ασθενείς και πολίτες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ