Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Ιουλ-2016 00:05

  "Ταλέντα υπάρχουν, χρειάζεται όραμα και σκληρή δουλειά"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Βρέθηκε πρόσφατα στη χώρα μας για να συμμετάσχει στην κριτική επιτροπή για την ανάδειξη του τελικού νικητή στο διαγωνισμό καινοτομίας "StartTelAviv 2016" για νεοφυείς επιχειρήσεις, που διοργάνωσε η Πρεσβεία του Ισραήλ και οι IndustryDisruptors -GameChangers (ID-GC) με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στην καινοτομία.

  Ο Δρ. Dan Marom, Ισραηλινός ειδικός στο FinTech (αναδυόμενες χρηματοοικονομικές τεχνολογίες και εφαρμογές) και το Crowdfunding και πρόεδρος της εταιρείας "Irrational Innovations", μίλησε αποκλειστικά στο Capital.gr για το μέλλον της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στο οικοσύστημα των start ups.

  Συνέντευξη στη Β. Κουρλιμπίνη

  - Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με την πρόοδο της καινοτομίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

  Βλέπω σημαντική πρόοδο στον όγκο και στην ποιότητα των νέων επιχειρήσεων στη χώρα σας. Περισσότερο από αυτό όμως, φαίνεται ότι διανύουμε μία πολύ συναρπαστική εποχή, όπου είμαστε σε θέση να δούμε σημαντικά βήματα σε όλη την ελληνική επιχειρηματικότητα και στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, με νέες δομές και οργανώσεις που υποστηρίζουν τη σχετική εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των εταιρειών, διάφορες πηγές κεφαλαίου και ένα μεγάλο σύνολο διαφορετικών "παικτών” που προσπαθούν να δώσουν ώθηση στην καινοτομία, όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά για χάρη της Ελλάδας. 

  - Πως κρίνετε τις οκτώ επιχειρηματικές ιδέες που πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού "StartTelAviv 2016"; Και τι θα συμβουλεύατε ένα νέο επιχειρηματία;

  Βρήκα μια εξαιρετική ομάδα αφοσιωμένων επιχειρηματιών, που εργάζονται σκληρά για να πετύχουν. 

  Η καλύτερη συμβουλή που έχω ωστόσο να δώσω προς τους νέους επιχειρηματίες θα ήταν να αποφύγουν -ευγενικά- όλα τα είδη της συμβουλών από τους ειδικούς. Οι επιχειρήσεις βέβαια πρέπει σίγουρα να είναι ανοικτές στην εποικοδομητική κριτική, να εξετάζουν την αγορά και τις δυνατότητες του προϊόντος τους, αλλά να μην ξεχνούν να προχωρούν μπροστά με όλες τους τις δυνάμεις. Να μην απομακρυνθούν δηλαδή από το όραμά τους.

  Η επιχειρηματικότητα δεν είναι έμπνευση, χρειάζεται σκληρή δουλειά και πολύ κόπο. Ως εκ τούτου, η καλύτερη μου συμβουλή για τους νέους επιχειρηματίες είναι να συνεχίσουν να οικοδομούν τις επιχειρήσεις τους και να είναι "αρκετά έξυπνοι” ώστε να αποφύγουν τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων. 

  - Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ στο επίπεδο της καινοτομίας;

  Νομίζω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τα τεράστια πλεονεκτήματά της, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η γεωργία και η γαστρονομία, που αποτελούν για αυτή μοναδικά περιουσιακά στοιχεία. Οι νέες επιχειρήσεις θα πρέπει να επωφεληθούν από αυτές τις πολύτιμες δυνατότητες και να προσπαθήσουν να τις αναπτύξουν. Υπάρχει μεγάλο ταλέντο στην ελληνική αγορά και μάλιστα τώρα φαίνεται πως τίθεται στο επίκεντρο η υποστήριξη των νέων επιχειρήσεων.

  Πιστεύω σε αυτό που λέμε "μεγάλη ευκαιρία", αλλά για να το πετύχει κανείς στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον νομίζω πως το επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα θα πρέπει να "αποκρυσταλλωθεί". Αυτό θα βοηθήσει αφενός φέρνοντας κεφάλαια από το εξωτερικό, αλλά και αφετέρου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση της επόμενης γενιάς των ελληνικών επιχειρήσεων. 

  - Και εσείς από ό,τι γνωρίζουμε συμμετέχετε σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα…

  Ερωτεύτηκα το ελληνικό πνεύμα, τους ανθρώπους και τα όμορφα αξιοθέατα. Η ιδέα ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και αφορά την επένδυση κεφαλαίων σε τοπικές real estate εταιρείες και στον τουρισμό. Χτίζουμε ένα δίκτυο μπουτίκ ξενοδοχείων στα Χανιά, το οποίο ελπίζουμε ότι σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία σε αυτές τις αγορές, και περισσότερο από αυτό, η ομάδα μας βλέπει αυτά τα έργα ως μια πλατφόρμα για να συμβάλει και σε άλλους τομείς: στην επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και άλλα πολλά. 

  - Πείτε μας για το μέλλον του FinTech, στο οποίο πολλές start ups έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται.

  Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση ... Το FinTech είναι κάτι πολύ περισσότερο από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει την καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την ασφάλεια και τις απαραίτητες πληροφορίες. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ως επί το πλείστον αναβαθμίζει και ολοκληρώνει χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που επί του παρόντος παρέχονται από τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά ιδρύματα. Πιστεύω ότι οι μεγαλύτερες προοπτικές υπάρχουν στις αναδυόμενες αγορές. Για παράδειγμα εγώ εστιάζω περισσότερο στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του τομέα του FinTech στην υποσαχάρια Αφρική, όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες και οι ευκαιρίες τεράστιες.

  *Ο Δρ. Dan Marom είναι συγγραφέας του βιβλίου "Η επανάσταση στο Crowdfunding" που κυκλοφόρησε το 2010.  Από τότε, μιλά για το  Crowdfunding σε όλο τον κόσμο, διδάσκει, συμβουλεύει επιχειρηματίες και εταιρείες, αλλά και διεθνείς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ τέλος συμμετέχει και σε συμβουλευτικές επιτροπές. Το τελευταίο του βιβλίο "Crowdfunding: Η εταιρική εποχή" (2015) δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Elliott &Thompson.

  vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ