Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Απρ-2016 00:45

  "Χρονιά μεγάλων ευκαιριών για την ιδιωτική ασφάλιση το 2016"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της "Eurolife ERB Ασφαλιστικής” και Πρόεδρος της "ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες” μιλά στο Capital.gr. για την επόμενη ημέρα μετά την είσοδο της Fairfax και τις προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς. Στη συνέντευξή του αναφέρεται στη συμφωνία για την είσοδο της Fairfax στην Eurolife και τις αναφορές του Prem Watsa στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων του καναδικού ομίλου, τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της νέας οδηγίας Solvency στην ασφαλιστική αγορά και τα σχέδια της εταιρείας για τη χρονιά που διανύουμε

  Συνέντευξη στον Νίκο Χρυσικόπουλο

  - Το 2016 βρίσκει τη Eurolife μπροστά στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής, με έναν νέο μέτοχο διεθνούς βεληνεκούς. Ποιες οι προοπτικές της συμφωνίας με τη Fairfax; Ποιες οι αλλαγές και τα οφέλη που επιφέρει στις δικές σας δομές και λειτουργίες αλλά και στην ασφαλιστική αγορά συνολικά;
   
  H Fairfax επέλεξε το 2015 να συμμετέχει στη διαδικασία για την απόκτηση της Eurolife, όταν η Eurobank, βάσει των υποχρεώσεών της, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από το σχέδιο αναδιάρθρωσής της και αφορούσαν τη σταδιακή αποχώρησή της από μη τραπεζικές δραστηριότητες, αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση της εταιρίας. Αναγνωρίζοντας κατ’ ουσία τον τρόπο και την ποιότητα της δουλειάς μας, αποφάσισε να επενδύσει στη Eurolife ενισχύοντας έτσι την παρουσία της στην Ελλάδα σε έναν τομέα που γνωρίζει ιδιαίτερα.
   
  Ο νέος μέτοχός μας είναι ένα παγκόσμιος κολοσσός με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στον κλάδο των ασφαλειών. Είναι ενδεικτικό ότι οι ασφάλειες αποτελούν τις μακροβιότερες επενδύσεις της Fairfax ιστορικά – κάτι που ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία της εταιρείας, να αποτελεί έναν στρατηγικό επενδυτή με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 
   
  - Παραβρεθήκατε στη  Γενική Συνέλευσης των μετόχων της Fairfax που διεξήχθη στο Toronto. Αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στη Eurolife ο κ. Prem Watsa; 

  Η Fairfax ήρθε στη Eurolife για να μείνει. Και όπως ανέφερε και ο κ. Prem Watsa, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Fairfax, έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, την ασφαλιστική αγορά και ιδιαίτερα την εταιρεία μας. Η Fairfax αποτελεί έναν δυνατό μέτοχο με διάθεση να επενδύσει στην ανάπτυξη. Η Eurolife αποτελεί μια υγιή εταιρεία, οργανωμένη και εδραιωμένη, με ισχυρά και stress tested δίκτυα και αυτό, όπως μας ανέφερε, αποτελεί έναν δυνατό συνδυασμό στην παρούσα συγκυρία στη χώρα. 

  Ο νέος μας μέτοχος φέρνει πολύτιμη τεχνογνωσία και καινοτομία στη διαχείριση, τα εργαλεία, τις λύσεις και τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών και λειτουργώντας συμπληρωματικά στις έως τώρα κατακτήσεις της Eurolife στους τομείς αυτούς. Την ίδια στιγμή όμως – και αυτό είναι επίσης θεμελιώδης αρχή της λειτουργίας της – η Fairfax διοικεί με όρους ευελιξίας και προσαρμοστικότητας, επιτρέποντας στους ανά τον κόσμο συνεργάτες της να δραστηριοποιούνται αυτόνομα, ανάλογα με τις ανάγκες και ιδιαίτερες συνθήκες της εκάστοτε αγοράς.
   
  Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι και το ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική αγορά, η οποία αποτελεί όπως ξέρετε μια ιδιάζουσα περίπτωση πανευρωπαϊκά. Το ασφαλιστικό έλλειμμα που έχει προκύψει από την ανεπάρκεια των κρατικών ταμείων (ελέω συνεχιζόμενης ύφεσης) καλείται πλέον επιτακτικά να το συμπληρώσει η ιδιωτική ασφάλιση και είναι μεγάλη η ευθύνη όλων των εταιρειών που δραστηριοποιούμαστε στον ασφαλιστικό κλάδο ενώπιον του Έλληνα ασφαλιζόμενου. 
   
  Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι η υπό έγκριση συμφωνία με τη Fairfax συνεπάγεται τη διατήρηση από τη Eurobank του 20% της Eurolife, γεγονός που καταδεικνύει τη συνέχιση μιας πολύ επιτυχημένης πορείας στο Bancassurance και τη διατήρηση της ηγετικής μας θέσης στον τομέα αυτό. 
   
   
  - Η ελληνική ασφαλιστική αγορά εισήλθε και αυτή σε μια νέα εποχή, αυτή της προσαρμογής στο Solvency II. Τι σημαίνει αυτό για τη Eurolife και τι για τον Έλληνα ασφαλιζόμενο;

  Οι ασφαλιστικές εταιρείες του Ομίλου υπερκάλυψαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του Solvency II, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2016, σε ποσοστό 178% για τις Ασφαλίσεις Ζωής και 152% για τις Γενικές Ασφαλίσεις. Να θυμίσω ότι και στην περίπτωση του Solvency I σημειώσαμε ανάλογες επιδόσεις με το Απαιτούμενο Περιθώριο Φερεγγυότητας να υπερκαλύπτεται σε ποσοστό 573% για τις Ασφαλίσεις Ζωής και 424% για τις Γενικές Ασφαλίσεις. Η Eurolife συνέχισε απρόσκοπτα τη δραστηριότητα και την άρτια παροχή των υπηρεσιών της με ακόμα υψηλότερα standards όπως επιτάσσει το Solvency II, συνεπώς για ό,τι μας αφορά η εγγύηση του Έλληνα ασφαλιζόμενου υπήρξε αδιασάλευτη και απόλυτη.
   
   
  - Τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας σας για το 2015 παρουσίασαν μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά; Τι εκτιμάτε για την πορεία της Eurolife το 2016;
   
  Υπήρξε πράγματι μια μείωση μεγεθών σε σχέση με το 2014, ωστόσο πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό την αρνητική επίδραση της αστάθειας και των οικονομικών συνθηκών που επικράτησαν στην ελληνική αγορά το 2015, καθώς και συγκεκριμένων κινήσεων για ενίσχυση της κερδοφορίας. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση που αναφέρατε, οφείλεται αποκλειστικά στην παραγωγή προγραμμάτων εφάπαξ ασφαλίστρου, κυρίως Unit Linked, λόγω των γνωστών περιορισμών κεφαλαίων, αλλά και στην πολιτική αναδιοργάνωσης του χαρτοφυλακίου μας στον κλάδο αυτοκινήτου. Αντίθετα, οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν πολύ ικανοποιητικά και τα αποτελέσματα όσον αφορά στην κερδοφορία παραμένουν σε εξαιρετικά επίπεδα. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η Νέα Παραγωγή Ζωής μέσω των συνεργατών μας ενισχύθηκε κατά 22% και η Νέα Παραγωγή στις Γενικές Ασφαλίσεις εκτός αυτοκινήτου αυξήθηκε κατά 23%. 

  Επιπλέον, μέσα σε αυτό το δυσχερές περιβάλλον, η Eurolife υπερκάλυψε κατά πολύ τους δείκτες φερεγγυότητας, διασφαλίζοντας την στιβαρότητα και αξιοπιστία των υπηρεσιών της. Ο Έλληνας πολίτης έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ μια πολύπλευρη στήριξη, και το θέμα της ασφάλισης είναι προφανώς εκ των πλέον κομβικών και επιτακτικών, καθώς αποτελεί εγγυητή της κοινωνικής ισορροπίας. Εδώ είναι ακριβώς το σημείο που έρχεται η ιδιωτική ασφάλιση να αναλάβει αυτόν τον πολύ σημαντικό ρόλο και η Eurolife ανταποκρίθηκε με τρόπο απόλυτο, δίνοντας προστιθέμενη αξία στους πελάτες της και θωρακίζοντας ταυτόχρονα τα χαρτοφυλάκιά της. Επομένως, πράγματι, έχω κάθε λόγο να νιώθω αυτοπεποίθηση για το 2016. 

  - Ποια η συμβολή των διαμεσολαβητών στην επιτυχημένη αυτή πορεία;
   
  Η συνεισφορά του δικτύου των ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών συνεργατών μας στα άρτια αυτά αποτελέσματα είναι καθοριστική. Πρόκειται για ένα δίκτυο στο οποίο η Eurolife επενδύει σταθερά κτίζοντας μια μακροχρόνια θεμελιωμένη σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και μια ομάδα άρτια, συμπαγή και άκρως παραγωγική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι περίπου το 40% της παραγωγής συμβολαίων μας οφείλεται στους διαμεσολαβητές μας. Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής είναι αναντικατάστατος και το κλειδί για τη διαχείριση και πώληση των πιο σύνθετων προϊόντων, που προϋποθέτουν μια ενδελεχή συμβουλευτική διαδικασία.      
   
   
  - Τι προβλέπετε για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά το 2016;

  Η εφαρμογή της νέας οδηγίας Solvency επιφέρει ισχυρές ανακατατάξεις στην ασφαλιστική αγορά το 2016. Δεν είναι μόνο η απαίτηση για πολλαπλάσια επιπλέον κεφάλαια που πρέπει να διαθέτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και η δραστική αύξηση των λειτουργικών εξόδων. Ταυτόχρονα, η πτωτική τάση των ασφαλίστρων στις Γενικές Ασφάλειες δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για την κερδοφορία αλλά και την ανάγκη για πολύ μεγαλύτερη παραγωγικότητα, δημιουργικότητα και ευελιξία όλων των εταιρειών προς την κατεύθυνση της αύξησης του όγκου εργασιών. Η αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών είναι ένα από τα βασικά κλειδιά για την επίτευξη αυτών των νέων στόχων.   

  Η φετινή χρονιά θα είναι επίσης χρονιά συγκέντρωσης του κλάδου και ανακατατάξεων γενικότερα. Είναι όμως και χρονιά που γεννά την μεγάλη ευκαιρία στην ιδιωτική ασφάλιση να αφήσει το αποτύπωμά της στις κοινωνικές δομές και να διαδραματίσει έναν θεσμικό ρόλο συμπληρώνοντας το ρόλο της κοινωνικής ασφάλισης όπου αυτή συρρικνούται.   
   
  Ο σημερινός πελάτης δεν είναι ο πελάτης του παρελθόντος. Στην πραγματικότητα μπορούμε να πούμε ότι δεν θα είναι ποτέ ο ίδιος. Έχει περισσότερες απαιτήσεις, μεγαλύτερη ανασφάλεια, είναι ιδιαίτερα πιεσμένος οικονομικά. Επομένως, αυτό που εμείς ως ιδιωτική ασφάλιση και συγκεκριμένα ως Eurolife πράττουμε είναι να του δίνουμε λύσεις επενδύοντας σε σύγχρονα και ευέλικτα συστήματα και εργαλεία, νέα προϊόντα και υπηρεσίες έχοντας πλέον και τη στήριξη ενός πανίσχυρου διεθνούς Ομίλου με τεράστια εμπειρία στην αγορά των Ασφαλειών. 

  - Ποιες θεωρείτε πως είναι οι διαφορές της Eurolife από τον υπόλοιπο κλάδο;

  Η Eurolife έχει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα μιας ελληνικής εταιρείας που όμως πλέον υποστηρίζεται ενεργά από έναν Όμιλο παγκοσμίου βεληνεκούς που φέρει ένα δυνατό αποτύπωμα στο αντικείμενό μας. Συνδυάζουμε επομένως την εμπειρία και γνώση που έχουμε αποκτήσει από την πολύπλευρη δραστηριότητά μας σε Ελλάδα και Ευρώπη με την πολύτιμη τεχνογνωσία και νεωτερικότητα που η Fairfax έρχεται να προσδώσει περαιτέρω. Έχοντας πολύ γερά θεμέλια στο Bancassurance και την απρόσκοπτη συμβολή της Eurobank στον τομέα αυτό, η Eurolife παρέχει ένα ευρύτατο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών και sophisticated πρωτοποριακές λύσεις στα συμβόλαια Ζωής και Γενικών Ασφαλίσεων. Παράλληλα, συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε σε συγκεκριμένους στρατηγικούς πυλώνες και σε νέα πεδία. Εντάσσουμε τις νέες τεχνολογίες στις στρατηγικές μας προτεραιότητες και στο πλαίσιο αυτό προχωρήσαμε πρόσφατα στη σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Τεχνολογίας και Ανάπτυξης, με στόχο τη διερεύνηση του τρόπου αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών για την αναβάθμιση των προϊόντων και υπηρεσιών του Ομίλου, προς όφελος των πελατών και των συνεργατών μας.  

  - Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Ομίλου;

  Από το 2007 η δραστηριότητα του Ομίλου μας έχει επεκταθεί και στη Ρουμανία με τη λειτουργία της θυγατρικής μας Eurolife ERB Romania, στρατηγικό συνεργάτη την Bancpost, με την οποία διατηρεί 15ετή συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας. Η Eurolife ERB Romania διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο Ασφαλίσεων Ζωής και Γενικών Ασφαλίσεων και βρίσκεται μεταξύ των 10 πρώτων εταιρειών στις Ασφάλειες Ζωής. Έχουμε θέσει ως στόχο να ενισχύσουμε περαιτέρω την κερδοφόρο ανάπτυξή της, μέσα από τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της εταιρείας, την ανάπτυξη και νέων, εναλλακτικών καναλιών διάθεσης και την αξιοποίηση των ευκαιριών που φαίνεται να δημιουργεί η συγκέντρωση της ασφαλιστικής αγοράς στη Ρουμανία.

  Παράλληλα, η θυγατρική μας εταιρεία ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ κάνει μια εξαιρετική δουλειά ευρισκόμενη σε τροχιά διαρκούς ανάπτυξης, με καινοτόμες και ποιοτικές ασφαλιστικές λύσεις, έχοντας συμβάλλει καθοριστικά στις εργασίες του Ομίλου μας μέσα στα χρόνια της κρίσης.  Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες τις οποίες παρέχει, με εξειδίκευση στον επιχειρηματικό πελάτη, είναι σήμερα πιο επίκαιρες και αναγκαίες από ποτέ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων