Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Δεκ-2014 07:51

  Start ups και τεχνολογία: Το παράδειγμα του Ισραήλ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Ο  Yoav Chelouche, managing partner  του επενδυτικού κεφαλαίου Aviv Venture Capital και πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Israel Advanced Technology Industries, μέλη της οποίας είναι οι μεγαλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις του Ισραήλ, βρέθηκε για λίγες ημέρες στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση να είναι ο κεντρικός ομιλητής στο ελληνο-ισραηλινό workshop "Experience sharing Workshops-Growth of Innovative Industries", το οποίο διοργανώνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, την ψηφιακή πλατφόρμα του για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, την οργάνωση StartupGreece και την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

  Την ώρα που η ανάπτυξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς και η αναζήτηση για επενδυτικά κεφάλαια γίνεται όλο και πιο έντονη, η “εμπειρία” από το Ισραήλ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί  παγκόσμιο κέντρο υψηλής τεχνολογίας, φαίνεται να είναι σημαντική: 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία, ενώ 2.500 πολυεθνικές εταιρείες έχουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα.

  Είναι δε χαρακτηριστικό πως κάθε χρόνο επενδύονται σε εταιρείες τεχνολογίας 2,2 - 2,3 δισ. δολάρια, από τα οποία το 80% αποτελούν ξένα κεφάλαια. Τα περισσότερα κεφάλαια έρχονται από τις ΗΠΑ, όμως ραγδαία άνοδο σημειώνουν τα τελευταία χρόνια τα ρωσικά και τα κινεζικά κεφάλαια. Στο Ισραήλ ιδρύονται ετησίως έξι χιλιάδες νέες επιχειρήσεις και το 50% των εξαγωγών αφορά σε προϊόντα τεχνολογίας και σε υπηρεσίες. Η χώρα διαθέτει ένα ανθηρό οικοσύστημα επενδυτικού κεφαλαίου και αγγέλων (angels) και υπάρχει μεγάλη χρηματική και θεσμική υποστήριξη του κράτους προς τους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης.

  Όπως εξηγεί στο Capital.gr ο  Yoav Chelouche, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να προωθήσει τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα υψηλής τεχνολογίας, αλλά και για να βρει νέα μοντέλα επιχειρήσεων και “φρέσκιες” ιδέες, χρειάστηκαν περίπου 30 χρόνια μέχρι το Ισραήλ να πετύχει τα παραπάνω νούμερα και να περάσει από την αγροτική οικονομία στην παραγωγή υψηλής τεχνολογίας και στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος νέας επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις, τα επενδυτικά κεφάλαια, εκκολαπτήρια (incubators) και επιταχυντές (accelerators).

  Η “μαγική συνταγή” αποτελείται, όπως δηλώνει, από δύο μόνο συστατικά: την επένδυση στην έρευνα και την παρακίνηση της πολιτείας προς τους νέους επιχειρηματίες να μην φοβούνται να πάρουν ρίσκο, ακόμη και αν η επιχειρηματική τους προσπάθεια αποτύχει. Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως το δημόσιος τομέας του Ισραήλ δίνει χρηματοδότηση 50% στις νέες επιχειρήσεις ως αρχικό κεφάλαιο. Αν η επιχείρηση δεν καταστεί κερδοφόρα, τότε η χρηματοδότηση δεν επιστρέφεται. Αν όμως η επιχείρηση επιβιώσει, τότε το κεφάλαιο επιστρέφεται σταδιακά.

  Τι αναζητούν όμως οι επενδυτές; “Μια νέα επιχείρηση για να καταστεί κερδοφόρα χρειάζεται καταρχήν τύχη, αλλά και ικανό ανθρώπινο δυναμικό. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι καθοριστικός, δεδομένου πως το οικονομικό περιβάλλον συνεχώς μεταλάσσεται, οπότε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι ευέλικτες και να προσαρμόζονται στα καινούργια δεδομένα. Έπειτα έχει σημαντική σημασία το τεχνολογικο προϊόν που αναπτύσσει μια επιχείρηση, καθώς και να γνωρίζει πολύ καλά τον ανταγωνισμό και την αγορά” τονίζει ο  Yoav Chelouche.

  Η συμβολή όμως του δημόσιου τομέα είναι εξίσου σημαντική, όπως λέει, αρκεί το κράτος να μην λαμβάνει το ρόλο του “manager”. “Θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα, με το δεύτερο όχι μόνο να προωθεί επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και να στηρίζει προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης” σημειώνει. Δεν είναι άλλωστε τευχαίο όπως όλοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί, εταξύ των οποίων η Google, το Facebook, το Yahoo, η Samsung, η Apple, έχουν κέντρα έρυνας και ανάπτυξης στο Ισραήλ. Εξίσου σημαντικό είναι ακόμη να υπάρχουν συνεργασίες μεταξύ των διάφορων χωρών με σκοπό κοινά προγράμματα ανάπτυξης. “Η καινοτομία δεν έχει όρια. Το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και στην ελληνική περίπτωση” συμπληρώνει.

  vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ