Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Οκτ-2013 07:50

  "Στην Τουρκία ο Ερντογάν βρίσκεται στο πλευρό των επενδυτών"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Eldorado Gold θα μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της Ελλάδας, όταν ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιεί στην Χαλκιδική, αναφέρει ο Paul Wright, διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου Eldorado Gold που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, μέσω της Ελληνικός Χρυσός και της Χρυσωρυχεία Θράκης.
   
  Ο Wright, που γνωρίζει όσο ελάχιστοι παγκοσμίως τη δραστηριότητα εξόρυξης και κατεργασίας πολύτιμων μετάλλων, μιλά για την πορεία των έργων του ομίλου στη Βόρεια Ελλάδα και αποκαλύπτει πως ήδη η Eldorado έχει δεχθεί 2.500 αιτήσεις εργασίας για το project στο Πέραμα, το οποίο θα απασχολήσει 250 εργαζόμενους.

  Ακόμη, αναφέρεται στην επένδυση που έχει υλοποιήσει ο καναδικός όμιλος στην Τουρκία, αντιμετωπίζοντας αρχικά και εκεί αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Σήμερα, όμως, έπειτα από επτά χρόνια πλήρους λειτουργίας του μεταλλείου στο Kisladag, ουδέποτε εμφανίστηκαν οι οδυνηρές επιπτώσεις για τις οποίες έκαναν λόγο όσοι ήταν ενάντιοι στην εξορυκτική δραστηριότητα.

  Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο

  - Πώς εξελίσσονται τα έργα στη Βορειοανατολική Χαλκιδική;

  Στη Χαλκιδική δραστηριοποιούμαστε στο Στρατώνι, όπου κατεργαζόμαστε τα αποθέματα μολύβδου και ψευδάργυρου. Στις Σκουριές, όπου δεν υπήρχε εξορυκτική δραστηριότητα στο παρελθόν, το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και απασχολεί περίπου 350 άτομα. Και στην Ολυμπιάδα όπου κατεργαζόμαστε, αυτή τη στιγμή, συμπυκνώματα χρυσού και προχωρούμε στην περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής. Η κατεργασία των συμπυκνωμάτων θα ολοκληρωθεί σε περίπου δυόμιση χρόνια, ενώ, παράλληλα, υλοποιούμε τις απαιτούμενες πρόδρομες εργασίες για την ανάπτυξη εξορυκτικής δραστηριότητας στο μεταλλείο που προϋπάρχει.

  Συνολικά στη Χαλκιδική απασχολούσαμε, πριν από δύο χρόνια, 400 άτομα τα οποία έχουν αυξηθεί σε 1.600. 

  Τα έργα αυτά δεν θα πρέπει να υποεκτιμηθούν, δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Όταν τεθούν σε φάση πλήρους ανάπτυξης, η Eldorado θα μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της Ελλάδας.

  Υπολογίζουμε επίσης, ότι από τα έργα μας, η Ελλάδα θα αποκτήσει έσοδα από εξαγωγές από 600 εκατ. δολάρια έως 1 δισ., ετησίως. Και εάν διαμορφώσετε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, επιτρέποντας σε άλλες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στον μεταλλευτικό κλάδο, το μέγεθος αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί βελτιώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας. 

  - Πότε εκτιμάτε ότι θα αδειοδοτηθεί το έργο χρυσού στο Πέραμα;

  Στην ερώτηση αυτή θα πρέπει να απαντήσει, μάλλον, η κυβέρνηση, καθώς δεν θα ήταν εύκολο να προβλέψουμε πότε θα αδειοδοτηθεί το έργο. Ενδεχομένως, έως το τέλος του χρόνου η έγκριση να παρασχεθεί, καθώς οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου έχουν λάβει το «πράσινο φως». Ο δείκτης ανεργίας στο Πέραμα είναι ιδιαίτερα υψηλός και επιθυμία μας είναι η επένδυση στην περιοχή να υλοποιηθεί. Στο έργο θα απασχοληθούν 250 άτομα και ήδη έχουμε δεχτεί περισσότερες από 2.500 αιτήσεις. 

  - Υπήρξαν, πράγματι, οφέλη λόγω της λειτουργίας του χρυσωρυχείου στο Kisladag;

  Το χρυσωρυχείο αυτό βρίσκεται στο Ουσάκ, μία από τις φτωχότερες επαρχίες  της περιοχής. Εάν ταξιδέψετε στα χωριά πέριξ του μεταλλείου, στο οποίο απασχολείται  καλοπληρωμένο και υψηλά καταρτισμένο προσωπικό, θα διαπιστώσετε μεγάλες αλλαγές.  

  Αντίθετα με άλλα αγροτικά χωριά της Τουρκίας, τα χωριά που γειτνιάζουν με το Kisladag διαθέτουν, σήμερα, τις απαραίτητες υποδομές, αποχευτικό δίκτυο και σχολεία. Επίσης, η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων έχει βελτιωθεί σημαντικά, γεγονός που καταδεικνύει ότι όσα υποστήριζαν οι ενάντιοι της επένδυσης δεν  ευσταθούν. 

  - Στην Τουρκία αντιμετωπίσατε αντιδράσεις, όπως συνέβη στην Ελλάδα;

  Είναι γεγονός ότι τμήμα της τοπικής κοινωνίας είχε παρερμηνεύσει τι σημαίνει πραγματικά εξόρυξη και κατεργασία χρυσού και γι’ αυτό αφιερώσαμε αρκετό χρόνο για να καταδείξουμε τα οφέλη από την υλοποίηση επενδύσεων στο χρυσό. Η Βόρεια Ελλάδα διαθέτει ίδια γεωλογικά πετρώματα με την Τουρκία, καθώς αυτά βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική ζώνη. Και, όπως έχω αναφέρει σε μέλη όλων των ελληνικών κομμάτων, είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της Βόρειας Ελλάδας, όπως συμβαίνει σε Ιράν, Ιράκ, Τουρκία, Βουλγαρία και Σερβία.   

  - Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει την εξορυκτική δραστηριότητα;

  Βεβαίως. Τα αρχικά προβλήματα ξεπεράστηκαν χάρη και στην ισχυρή πεποίθηση της τουρκικής κυβέρνησης ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις πρέπει να προχωρήσουν, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται οι πιο αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι. 

  Η Tuprag, η θυγατρική μας στην Τουρκία, όπως και ο κλάδος της εξορυκτικής δραστηριότητας χαίρει της απολύτου στήριξης από την κυβέρνηση του Ερντογάν. 

  Εξάλλου, τα τελευταία επτά χρόνια που το μεταλλείο στο Kisladag λειτουργεί εύρυθμα δεν εμφανίστηκαν οι οδυνηρές επιπτώσεις για τις οποίες έκαναν λόγο όσοι ήταν ενάντιοι στην εξορυκτική δραστηριότητα.

  Η Eldorado Gold ξεκίνησε την σύγχρονη εξόρυξη και κατεργασία χρυσού στην Τουρκία, ούσα, τέλη 1990 - αρχές 2000, η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού της χώρας. Όταν ανακαλύψαμε το κοίτασμα στο Kisladag επικεντρωθήκαμε στην αξιοποίησή του, όπως και στην εκπαίδευση της τοπικής κοινότητας. Το μεταλλείο στο Kisladag εδραίωσε την πεποίθηση στην τουρκική κυβέρνηση ότι η εξορυκτική δραστηριότητα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια και σε όφελος της κοινωνίας. Και το συγκεκριμένο έργο  προσέλκυσε νέες επενδύσεις στη χώρα.

  - Έχετε παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην τουρκική κυβέρνηση;

  Πριν από αρκετά χρόνια, είχα προσκληθεί να συμμετάσχω στην ομάδα εργασίας του πρωθυπουργικού γραφείου που συνεδριάζει, μία φορά τον χρόνο και αποτελείται από τον πρωθυπουργό, υπουργούς και δώδεκα διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

  - Ποιος ο σκοπός της συγκεκριμένης συνάντησης;

  Ο σκοπός είναι ο πρωθυπουργός να βρίσκεται σε απευθείας επικοινωνία με τους επενδυτές και να αφουγκράζεται τα προβλήματά τους. Πρόκειται για μία εξαιρετικά καινοτόμο προσέγγιση, καθώς, κεκλεισμένων των θυρών, εξετάζαμε τι θα πρέπει να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση για να διευκολύνει το επενδυτικό περιβάλλον.

  Μία τέτοια συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχω, προγραμματίζεται τέλη Οκτωβρίου. Στην Τουρκία οι ξένες επενδύσεις είναι ιδιαίτερα επιθυμητές, με την ανάπτυξη του μεταλλευτικού τομέα να αποτελεί προτεραιότητα της.

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 5ης Οκτωβρίου

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ