Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Φεβ-2011 09:37

  J.E.Sturm: "Μειώστε ακόμα 40% τους μισθούς!"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νεκτάριου Β. Νώτη

  Δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του European Economic Advisory Group –του ομίλου κορυφαίων Ευρωπαίων οικονομολόγων–, που κάνει λόγο για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, ο επικεφαλής του μιλάει αποκλειστικά στο CapitalTV για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

  Ο Jan-Egbert Sturm εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το 2013, θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί ακόμα περισσότερα χρήματα μετά από αυτή τη χρονιά και προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ως μία εκ των λύσεων για την έξοδο από την κρίση χρέους. Χαρακτηρίζει απολύτως απαραίτητα τα μέτρα, που έχουν ήδη ληφθεί, και θεωρεί ότι οι μισθοί πρέπει να μειωθούν περαιτέρω κατά 30%-40%.

  “Έχουμε ένα πακέτο διάσωσης, που βασικά παρέχει δανεισμό μέχρι το 2013 στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί μετά από αυτό. Χωρίς να γίνομαι πολύ απαισιόδοξος, θα έλεγα ότι είναι σχετικά δύσκολο να δούμε στη συνέχεια την Ελλάδα να διαχειρίζεται την κατάσταση χωρίς έξωθεν βοήθεια και ένας από τους πιθανούς τρόπους βοήθειας είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.”

  - Αναδιάρθρωση σε τι έκταση;

  Δεν υπολογίσαμε μόνοι μας την έκταση, αλλά κυκλοφορούν διάφορα στοιχεία. Ένα πιθανό νούμερο θα ήταν 30% του τρέχοντος χρέους. Δεν το υπολογίσαμε εμείς στην έκθεσή μας. Αυτό που βασικά συνειδητοποιήσαμε είναι ότι είτε χωρίς μια πολύ αισιόδοξη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2013, είτε χωρίς εξωτερική βοήθεια, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να μη δούμε μια κατάσταση, όπου θα απαιτείται αναδιάρθρωση του χρέους.

  - Πολλοί, όμως, υποστηρίζουν ότι η αναδιάρθρωση θα είναι καταστροφική για την ελληνική οικονομία...

  Το πρόβλημα με την ελληνική οικονομία είναι πως βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση και ο,τιδήποτε και αν συμβεί δεν θα είναι κάτι ωραίο. Δεν υπάρχει ωραία ή βολική λύση για την κρίση, στην οποία η Ελλάδα μπήκε από μόνη της.

  - Εκτιμάτε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα μετά το 2013;

  Θα χρειαστεί υποστήριξη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Στο τέλος της ημέρας, ναι, αυτό σημαίνει χρήματα.

  - Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τα μέτρα, που έχει λάβει η κυβέρνηση και υπάρχουν στο μνημόνιο. Ότι, δηλαδή, είναι πολύ οδυνηρά για τους πολίτες. Θεωρείτε ότι είναι αναγκαία ή υπάρχει άλλος δρόμος, που θα μπορούσε να ακολουθηθεί;

  Το συμπέρασμά μας είναι ότι δεν υπάρχει εύκολος τρόπος. Όποιον δρόμο και αν ακολουθήσεις, θα είναι δύσκολος. Πιθανώς εδώ υπάρχει θέμα αναδιανομής και ένα σενάριο είναι ότι οι τράπεζες είναι αυτές που θα υποφέρουν περισσότερο, άλλο σενάριο πως θα είναι η πραγματική οικονομία και οι μικρότερες επιχειρήσεις. Στο τέλος της ημέρας, η ελληνική οικονομία θα περάσει πολύ δύσκολες ημέρες και αυτές έχουν ήδη αρχίσει, και ο κόσμος είναι αυτός που θα πληρώσει το μάρμαρο.

  - Η Ελλάδα πρέπει ή όχι να παραμείνει στην Ευρωζώνη;

  Υποστηρίζουμε  ότι υπάρχουν δύο επιλογές στο τέλος της ημέρας. Η μία είναι ότι η Ελλάδα φεύγει εκτός Ευρωζώνης και προχωρά σε εξωτερική υποτίμηση στο νόμισμά της, τη δραχμή, ή μένει στην Ευρωζώνη, αλλά πρέπει να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών της τάξης του 30%-40% σε σχέση με τώρα, για να προχωρήσει σε εσωτερική υποτίμηση και να γίνει πιο ανταγωνιστική μέσα στην Ευρωζώνη. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, πρόκειται για ένα σκληρό και καθόλου εύκολο σενάριο και, βασισμένοι στα στοιχεία που διαθέτουμε, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ποιο από τα δύο πρέπει να εφαρμοστεί. Αυτό εναπόκειται στους πολιτικούς και την ίδια την Ελλάδα, για το ποιο είναι το λιγότερο δεινό.

  Δείτε στο CapitalTV ολόκληρη τη συνέντευξη του J.E.Sturm. Τι λέει για το χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, για το αν η πτώχευση είναι μονόδρομος για την ελληνική οικονομία, για τα ελληνικά ομόλογα, για τις λύσεις της μείωσης του επιτοκίου των 110 δισ. ΕΥΡΩ και για της επαναγοράς ομολόγων και για το τι μπορούμε να περιμένουμε από τη σύνοδο της 25ης Μαρτίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων