Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Απρ-2010 11:25

  Dow Jones: Αμφίβολη η ζήτηση για το ελληνικό ομόλογο σε δολάρια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ditas Lopez

  (Dow Jones)—Αν εξαρτηθεί από την Κίνα, η διάθεση από την Ελλάδα του παγκόσμιου ομολόγου σε δολάρια δεν αναμένεται να βρει σημαντική ζήτηση από την Ασία.

  Η Αθήνα ελπίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ασιατικής ζήτησης, στην επόμενη έκδοση ομολόγου, θα προέλθει από την Κίνα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο θέμα, δεδομένων των σημαντικών συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και των κεφαλαίων προς επένδυση.

  Ωστόσο φαίνεται ότι οι Κινέζοι επενδυτές δεν προτίθενται ακόμη να διαθέσουν τα χρήματά τους. Το τεραστίων διαστάσεων Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης της Κίνας δεν σκοπεύει να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, όπως ανέφερε στο Dow Jones Newswires αξιωματούχος του κρατικού συνταξιοδοτικού οργανισμού.

  Και στις αρχές Μαρτίου, ο Jesse Wang, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της China Investment Corp τόνισε ότι ο στόχος του κρατικού fund είναι να βρει ικανοποιητικές αποδόσεις σε επενδύσεις, και ότι στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προτίθεται να βοηθήσει ένα κράτος-μέλος είναι παράλογο να περιμένουμε κάποιος άλλος να δράσει σαν λευκός ιππότης για την Ελλάδα.

  Τα ιαπωνικά funds επίσης δεν αναμένεται να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια.

  Οι Ιάπωνες επενδυτές «δεν έχουν διάθεση να αναλάβουν ουσιαστικά ξένους πιστωτικούς κινδύνους», σχολίασε ο αναλυτής της Deutsche Securities, Makoto Yamashita. «Οι εγχώριοι επενδυτές αναμένεται να διατηρήσουν τη στάση αποστροφής κινδύνου αυτό το χρόνο. Από τη στιγμή που υπάρχουν επενδυτές στην Ιαπωνία που είχαν κακή εμπειρία το περασμένο οικονομικό έτος όταν τα ελληνικά premium διευρύνθηκαν, το κλίμα στην ιαπωνική αγορά προς τα ελληνικά ομόλογα δεν ενδέχεται να αλλάξει».

  Οι ασιατικές προσφορές είναι σημαντικές για την επιτυχία των διαθέσεων υψηλής αξιολόγησης από τον ανεπτυγμένο κόσμο, και συχνά αποτελούν το ένα τρίτο των προσφορών μίας έκδοσης. Τα τελευταία χρόνια οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τις τοποθετήσεις ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, όπως των γερμανικών, των γαλλικών και των ολλανδικών.

  Ωστόσο αν τα αποτελέσματα των πρόσφατων διαθέσεων ομολόγων της Ελλάδας αποτελούν ένδειξη, το ενδιαφέρον της περιφέρειας για ελληνικά ομόλογα σε γενικές γραμμές είναι χλιαρό. Η Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα άντλησε 5 δισ. ευρώ μέσω της διάθεσης επταετούς ομολόγου, στην τρίτη έκδοση της χώρας αυτό το χρόνο, η οποία προσέλκυσε 6,25 δισ. ευρώ προσφορών.

  Ωστόσο, οι Ασιάτες επενδυτές αγόρασαν μόλις το 5% της έκδοσης, σύμφωνα με τις τράπεζες που ανέλαβαν το deal.

  Το κύριο μέρος της έκδοσης – σχεδόν το 43% - καλύφθηκε από επενδυτές στην Ελλάδα, ενώ το 15% πήγε σε επενδυτές στη Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία, ενώ το υπόλοιπο πήγε στη Σκανδιναβία, την Αυστρία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

  Τον Ιανουάριο, όταν η Ελλάδα πούλησε 8 δισ. ευρώ σε ομόλογα, η συμμετοχή της Ασίας διαμορφώθηκε στο 2,6% των αγορών.

  Η Ελλάδα έχει σχεδιάσει να εκδώσει ομόλογα 54 δισ. ευρώ αυτό το χρόνο με σκοπό να καλύψει τα αναμενόμενα ελλείμματα και τη λήξη υποχρεώσεων, από τα οποία τα 21 δισ. ευρώ λήγουν τον Απρίλιο και το Μάιο.

  Οι αμφιβολίες αναφορικά με την φερεγγυότητα της Ελλάδας, η οποία αξιολογείται με Α2 από την Moody’s Investors Service και με BBB+ από την Standard & Poor’s Ratings Services, έχουν αυξηθεί από τον Ιανουάριο όταν αποκαλύφθηκε ότι η χώρα διαθέτει πολύ υψηλότερο χρέος από ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί.

  Έλληνες αξιωματούχοι σκοπεύουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ και την Ασία στο δεύτερο εξάμηνο του Απριλίου ενόψει της διάθεσης ενός παγκόσμιου ομολόγου σε δολάρια που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με όσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου.

  © Dow Jones Newswires

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ