ΔΕΗ: Σε νέα εποχή οι σχέσεις διοίκησης - συνδικάτων

Πέμπτη, 17-Δεκ-2009 04:45

By Alkman Granitsas

ΑΘΗΝΑ (Dow Jones)--Η εκλογή του Αρθούρου Ζερβού στη θέση του επικεφαλής της κυρίαρχης ενεργειακής εταιρείας στην Ελλάδα, της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ενδέχεται να σηματοδοτεί μία νέα εποχή συναίνεσης στην εταιρεία μετά από δύο χρόνια σφοδρών – και μερικές φορές βίαιων – αντιπαραθέσεων μεταξύ της διοίκησης και των συνδικάτων.

Την Τρίτη, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ εξέλεξε επισήμως τον κ. Ζερβό, έναν 57χρονο ακαδημαϊκό και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της κατά 51% κρατικής εταιρείας, σε αντικατάσταση του απερχόμενου προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου κ. Τάκη Αθανασόπουλου.

Ωστόσο ακόμη και πριν αναλάβει τη θέση – μαζί με τη νεο-εκλεγμένη σοσιαλιστική κυβέρνηση που τον διόρισε – είχε προβεί σε κινήσεις κατευνασμού του ισχυρού εργατικού συνδικάτου της ΔΕΗ, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, το οποίο επανειλημμένα ήρθε σε σύγκρουση με τον προκάτοχό του και παρεμπόδισε τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Ειδικότερα, ο κ. Ζερβός και η κυβέρνηση έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν τις δύο καθυστερημένες επενδύσεις για τα εργοστάσια λιγνίτη και θα επιδιώξουν την αναδιάρθρωση και πιθανή αύξηση των τιμολογίων με σκοπό την εξυπηρέτηση του αυξημένου κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο μέλλον, δύο σημαντικών ζητημάτων για τη ΓΕΝΟΠ.

Σε ανακοίνωση του συνδικάτου την περασμένη εβδομάδα, η ΓΕΝΟΠ υπογράμμισε το “καλό κλίμα” με τη νέα διοίκηση, ωθώντας τους αναλυτές να επισημάνουν την διαφαινόμενη συναίνεση στην εταιρεία.

“Σε πρόσφατες ανακοινώσεις του συνδικαλιστικού φορέα της ΔΕΗ γίνεται λόγος για τις νέες επενδύσεις λιγνίτη και την ανάγκη αναδιάρθρωσης των τιμολογίων με σκοπό την ενσωμάτωση των επιβαρύνσεων από το CO2”, σημειώνει η Eurobank Securities. “Οι ανακοινώσεις αυτές βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις δηλώσεις του κ. Ζερβού και τα σχετικά σχόλια του υπουργείου ενέργειας, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη συναίνεσης σε καίρια ζητήματα για τη ΔΕΗ”.

Η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση θεωρείται ότι είναι πολύ πιο φιλικά προσκείμενη στα συνδικάτα σε σύγκριση με την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ ήθελε να διασπάσει και να ιδιωτικοποιήσει την κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας.

Κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Τρίτη, η κυβέρνηση επίσης διόρισε τον Ιωάννη Τσαρουχά, επί μακρόν ηγέτη του εργατικού κινήματος, ως έναν από τους επίσημους εκπροσώπους της κυβέρνησης στο συμβούλιο. Σε συνδυασμό με τις δύο θέσεις που κατά την τρέχουσα περίοδο κατέχει η ΓΕΝΟΠ, ο διορισμός συνεπάγεται ότι το συνδικάτο θα έχει στην ουσία τρεις ψήφους στο 11μελές συμβούλιο.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις σηματοδοτούν μία μεγάλη αλλαγή έναντι των δύο προηγούμενων ετών, όταν η ΓΕΝΟΠ συστηματικά προκαλούσε αναταράξεις στα συμβούλια, οργάνωνε απεργίες και στην ουσία υπονόμευε τις προσπάθειες του κ. Αθανασόπουλου να δημιουργήσει μία νέα κοινοπραξία με την γερμανική RWE AG.

“Φαίνεται ότι κυριαρχεί συναινετικό κλίμα μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ, της κυβέρνησης και των συνδικάτων”, σχολίασε αναλυτής μίας από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές της Ελλάδας. “Και η έξυπνη κίνηση που πρέπει να κάνει η διοίκηση είναι βρει ένα σημείο επαφής και συνεργασίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα επιστρέψουμε στο παλιό σενάριο των συνεχόμενων αντιπαραθέσεων”.

© Dow Jones Newswires