Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Φεβ-2008 08:52

  Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στην Κύπρο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Έληξε χθες το βράδυ, η προεκλογική εκστρατεία για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, με τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των δύο διεκδικητών της προεδρίας Ιωάννη Κασουλίδη και Δημήτρη Χριστόφια.

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοσιογράφων και αναλυτών, η συζήτηση ήταν η πιο ζωντανή από τις τρεις που έγιναν στη διάρκεια ολόκληρης της προεκλογικής εκστρατείας και ίσως η καλύτερη που έγινε σε προεδρικές εκλογές.

  Οι δύο διεκδικητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις που ήθελαν να περάσουν στους ψηφοφόρους. Και οι δύο το έπραξαν με δυναμικότητα και χωρίς κανένας από τους δύο να διαπράξει το μεγάλο λάθος.

  Και οι δύο παρουσίασαν τις θέσεις που ανέπτυξαν πλειστάκις για το Κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση, με έμφαση στο οικονομικό μοντέλο που θα ακολουθήσουν.

  Το βασικό μήνυμα του κ. Κασουλίδη ήταν ότι το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στην Ευρώπη και στις συμμαχίες που πρέπει να αναπτυχθούν στον ευρωπαϊκό χώρο προκειμένου να εξασφαλισθεί υποστήριξη στις θέσεις για το κυπριακό, καθώς και στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς.

  Ο κ. Κασουλίδης αμφισβήτησε τη δυνατότητα του κ. Χριστόφια να αξιοποιήσει τον ευρωπαϊκό χώρο λόγω του ευρωσκεπτικισμού του και παρουσιάστηκε ως ο ηγέτης που μπορεί να κινηθεί άνετα και αποτελεσματικά στην Ευρώπη και να εφαρμόσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο, σε αντίθεση με τον κ. Χριστόφια, λόγω των πολιτικών καταβολών του.

  Ο κ. Χριστόφιας απέρριψε τη θέση για ευρωσκεπτικισμό και πρόβαλε την υποστήριξη που είχε από τον ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό χώρο και την παράταξη της ευρωπαϊκής αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

  Επίσης παρουσιάστηκε ως ο άνθρωπος που παρέχει τα εχέγγυα να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, αναφέροντας ευθέως ότι πίσω από τον κ. Κασουλίδη θα είναι ο δυναμικός πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

  Ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι όταν υπέβαλλε την υποψηφιότητά του ξεκαθάρισε στο ΔΗΣΥ ότι οι δεσμεύσεις του θα είναι μόνον έναντι του λαού και ότι η θέση του αυτή έγινε δεκτή.

  Η συζήτηση άναψε όταν ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε σε μηνύματα SMS και ηλεκτρονικά μηνύματα που υποστήριξε ότι είχαν υβριστικό περιεχόμενο. Υποστήριξε επίσης ότι προέρχονταν από το επιτελείο του Ιωάννη Κασουλίδη και κατηγόρησε ονομαστικά την 25χρονη κόρη του ανθυποψηφίου του Ιωάννα για ενεργό συμμετοχή στην αποστολή τους.

  Ο κ. Κασουλίδης αντέδρασε έντονα και διαμαρτυρήθηκε για την προσωπική επίθεση εναντίον της κόρης του και γιατί το επιτελείο του κ. Χριστόφια ανήγαγε το ζήτημα σε μείζον θέμα συζήτησης τις τελευταίες δύο ημέρες. Αντέστρεψε το επιχείρημα, αναφέροντας ότι ανάλογα μηνύματα στάληκαν και από την άλλη πλευρά, αλλά ποτέ δε διανοήθηκε ότι πίσω από αυτά βρισκόταν ο κ. Χριστόφιας.

  Σε κάποιο σημείο έγινε αναφορά και σε διαπαιδαγώγηση των παιδιών των υποψηφίων.

  Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η οικογένειά του δεν έχει ανάμιξη στην πολιτική, ότι αυτός που θα εκλεγεί είναι ο ίδιος και δεν θα γίνει επιλογή οικογενειακής δυναστείας και για το λόγο αυτό η οικογένειά του έπρεπε να αφεθεί έξω από την αντιπράθεση. Ο κ. Χριστόφιας ανταπάντησε ότι ο ίδιος διαπαιδαγώγησε τα παιδιά του να είναι πολιτικοποιημένα.

  Ένα άλλο θέμα που αναδείχθηκε στη διάρκεια της συζήτησης ήταν η ανάμιξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην προεκλογική εκστρατεία και η υποστήριξή του προς τον Ιωάννη Κασουλίδη.

  Ο κ. Χριστόφιας επέκρινε τον Αρχιεπίσκοπο για τη στάση του και ισχυρίστηκε ότι ο κ. Κασουλίδης ανέλαβε δεσμεύσεις έναντι του προκαθημένου της κυπριακής εκκλησίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στο διορισμό του Υπουργού Παιδείας.

  Ο κ. Κασουλίδης απέρριψε τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση. Επικαλέστηκε τη μαρτυρία άλλων που παρευρίσκονταν στη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο που, όπως ανέφερε, απλώς ανέπτυξε τις θέσεις του για το κυπριακό και την παιδεία, όπως είχε δικαίωμα να το πράξει.

  Στην κατακλείδα της συζήτησης ο κ. Χριστόφιας απευθύνθηκε προς τους οπαδούς των κομμάτων που τον στηρίζουν για να τον αναδείξουν στην προεδρία της δημοκρατίας.

  Ο κ. Κασουλίδης απευθύνθηκε απ’ ευθείας στους ψηφοφόρους ανεξάρτητα από τον κομματικό χώρο στον οποίο ανήκουν ή τον οποίο υποστηρίζουν και ζήτησε τη ψήφο τους για εφαρμογή όσων είναι κοινά για όλους και που αναφέρονται στο μέλλον της Κύπρου στην καρδιά της Ευρώπης.

  Στο τέλος της συζήτησης οι δύο υποψήφιοι έδωσαν τα χέρια. Κατά τον κ.

  Χριστόφια, «αλληλοσυγχωρήθηκαν» και ευχήθηκαν ο ένας στον άλλο καλή τύχη, ενώ ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θεώρησε ότι έπρεπε να πλησιάσει τον κ. Χριστόφια και να του δώσει το χέρι.

  Κατά την έξοδό τους από το στούντιο, ο κ. Χριστόφιας εκτίμησε ότι η συζήτηση ήταν καλή και ζωντανή, αλλά πολιτισμένη και ότι δεν υπήρξε ένταση.

  Ο κ. Κασουλίδης συμφώνησε σε γενικές γραμμές με την εκτίμηση αυτή, αλλά και πάλι διαμαρτυρήθηκε έντονα για την προσωπική επίθεση εναντίον της κόρης του, την οποία χαρακτήρισε άδικη. Ενώ μιλούσε, τον πλησίασε η κόρη του και φανερά στεναχωρημένη τον αγκάλιασε και τον φίλησε.

  Δύο από τα πέντε κανάλια που μετέδιδαν τη συζήτηση διενήργησαν τηλεψηφοφορίες, που είχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους.

  Στην τηλεοψηφοφορία του ΑΝΤ1 Κύπρου με το ερώτημα «ποιος σας πείθει περισσότερο» ποσοστό 50,5% πήγε στον κ. Χριστόφια και 49,5% στον κ. Κασουλίδη.

  Στην τηλεψηφοφορία του ΣΙΓΜΑ, το ποσοστό του κ. Κασουλίδη ήταν 73% και του κ.

  Χριστόφια 27%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ