Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 02-Δεκ-2025 16:58

    Μαραθώνια συνάντηση Πούτιν με τους αμερικανούς απεσταλμένους στη Μόσχα

    Μαραθώνια συνάντηση Πούτιν με τους αμερικανούς απεσταλμένους στη Μόσχα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23.42

    Η συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και των Αμερικανών διαπραγματευτών Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 23.30 (ώρα Ελλάδος) ανακοίνωσε με το Κρεμλίνο.

    Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και ο σύμβουλός του Πούτιν Γιούρι Ουσακόφ και ο απεσταλμένος Κιρίλ Ντμίτριεφ διήρκησε σχεδόν πέντε ώρες.

    Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε ότι ο Γουίτκοφ μετέβη στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα μετά τις συνομιλίες.

    Μιλώντας μετά το τέλος της μαραθώνιας συνάντησης, ο Ουσάκοφ δήλωσε ότι "δεν είμαστε πιο κοντά στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, και υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει".

    Ανέφερε ειδικότερα ότι "δεν έχει βρεθεί ακόμη συμβιβαστική λύση στο εδαφικό ζήτημα, αλλά η αμερικανική πλευρά έχει ανακοινώσει τις προτάσεις της".

    Είπε επίσης ότι οι δύο πλευρές "αποφασίσαμε να μην αποκαλύψουμε την ουσία των συνομιλιών. Η συζήτηση ήταν εμπιστευτική".

    Σημείωσε ότι "οι Αμερικανοί θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ, θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματά τους στον Τραμπ και θα επικοινωνήσουν μαζί μας", προσθέτοντας ότι οι επαφές μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ "συνεχίζονται".

    Από την πλευρά του, ο Ντμίτριεφ  έγραψε για τις συνομιλίες στο Χ: "Παραγωγικές" - ενώ πρόσθεσε ένα emoji λευκού περιστεριού, που συμβολίζει την ειρήνη.

    Στην αρχή της συνάντησης, παρόντων των δημοσιογράφων, ο Πούτιν δήλωσε ότι χαίρεται που βλέπει τον Γουίτκοφ και τον Κούσνερ, και επισήμανε ότι πριν αρχίσει η συνάντηση πρόλαβαν να κάνουν ένα περίπατο στη Μόσχα.

    "Ναι κάναμε έναν καλό, ευχάριστο περίπατο στην πόλη" είπε ο Γουίτκοφ.

    "Οι αρχές της Μόσχας δικαίως υπερηφανεύονται με όσα έκαναν για την ανάπτυξη της πρωτεύουσας το τελευταίο διάστημα. Ελπίζω να μπορέσατε να τα δείτε" τόνισε ο Πούτιν.

    "Είναι μια υπέροχη πόλη", είπε ο Γουίτκοφ στον Πούτιν αφού νωρίτερα έκανε μια βόλτα με τον Κούσνερ και Ντμιτρίεφ, στην Κόκκινη Πλατεία κοντά στο μαυσωλείο του ιδρυτή του σοβιετικού κράτους Βλαντίμιρ Λένιν.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο για τις συνομιλίες και ότι θα συζητήσουν "όσο χρειαστεί".

    Ο  Γουίτκοφ και ο Κούσνερ, γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, έφτασαν στο Κρεμλίνο λίγο μετά τις 16.00. 

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, οι συνομιλίες θα εστίαζαν σε "πτυχές της συμφωνίας για το Ουκρανικό". Σημειώνει μάλιστα ότι πρόκειται για την έκτη συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Γουίτκοφ από την αρχή του έτους, "καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, με το νέο της σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία να βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών της Τρίτης".

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο η κυβέρνησή του χαρακτηρίζει ως "αιματοχυσία" και "έμμεσο πόλεμο", αλλά οι προσπάθειές του μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένης της Συνόδου Κορυφής με τον Πούτιν στην Αλάσκα τον Αύγουστο, δεν έχουν ακόμη φέρει την ειρήνη.

    Μια σειρά από 28 προτάσεις ειρήνης των ΗΠΑ διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας ανησυχία στους Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι θεώρησαν ότι υποκύπτουν στις βασικές απαιτήσεις της Μόσχας σχετικά με το ΝΑΤΟ, τον έλεγχο της Μόσχας στο ένα πέμπτο της Ουκρανίας και τους περιορισμούς στον ουκρανικό στρατό, όπως μεταδίδει το Reuters.

    Στη συνέχεια, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις υπέβαλαν την αντιπρότασή τους για την ειρήνη και, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Γενεύη, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία δήλωσαν ότι είχαν δημιουργήσει ένα "επικαιροποιημένο και εξειδικευμένο πλαίσιο ειρήνης" για τον τερματισμό του πολέμου.

    Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι συζητήσεις μέχρι στιγμής δεν αφορούν ένα σχέδιο συμφωνίας, αλλά μια σειρά προτάσεων που, όπως είπε την περασμένη εβδομάδα, "θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για μελλοντικές συμφωνίες".

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ