Έρευνα Bloomberg: Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο 2% για τα επόμενα δύο χρόνια

Παρασκευή, 24-Οκτ-2025 09:29

Πώς η κατάρρευση της SVB βάζει 'φρένα' στα επιτόκια των ΕΚΤ και Fed

Στο 2% έως το 2027 "βλέπουν" τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. 

Η πρόβλεψη αφορά και στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, δεν αποκλείονται εντελώς περαιτέρω ενέργειες: Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων βλέπει τουλάχιστον μία ακόμα μείωση να προστίθεται στις οχτώ που έχουν ήδη σημειωθεί, ενώ το 17% βλέπει μία ή περισσότερες αυξήσεις μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η απόφαση του Δεκεμβρίου, οπότε και οι προβλέψεις θα αφορούν και στο 2028 για πρώτη φορά, θεωρείται καθοριστική.

Οι αξιωματούχοι φαίνεται απίθανο να αλλάξουν τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον, καθώς δηλώνουν ικανοποιημένοι με την πορεία του πληθωρισμού και την ανθεκτική οικονομία της Ευρώπης. 

Αυτό, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιων πολλαπλών προκλήσεων: Από την εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μέχρι την αβεβαιότητα γύρω από την κατάσταση της Γαλλίας και ενώ επίσης αναδύονται αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των σχεδίων της Γερμανίας για εκτεταμένες επενδύσεις σε υποδομές και άμυνα.

"Δεν αναμένουμε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων φέτος, αλλά η ΕΚΤ θα διατηρήσει ανοιχτές τις επιλογές της" δήλωσε ο Dennis Shen, οικονομολόγος της Scope, ο οποίος προειδοποιεί επίσης για μια σημαντική ανατίμηση του ευρώ πέραν του 1,20 δολαρίου και πρόσθετες περικοπές από την Fed. 

Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θεωρούνται γενικά ισορροπημένοι, ενώ η αβεβαιότητα για το μέλλον παραμένει υψηλή. Παρ'όλα αυτά, οι περισσότεροι ερωτηθέντες ανησυχούν για τους ανοδικούς παρά για τους καθοδικούς κινδύνους για τις τιμές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 2,2% τον Σεπτέμβριο - ο ταχύτερος ρυθμός του τελευταίου πενταμήνου.

"Ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στον στόχο και, ενώ ορισμένοι δείκτες ανάπτυξης έχουν ταλαντευτεί τους τελευταίους μήνες, τίποτα δεν δικαιολογεί ακόμη αλλαγή στη νομισματική πολιτική" δήλωσε ο Nerijus Maciulis, επικεφαλής οικονομολόγος της Swedbank. "Η Λαγκάρντ μπορεί κάλλιστα να επαναλάβει το κύριο μήνυμά της από τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου - βρισκόμαστε σε "καλή θέση"" ανέφερε.