Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 01-Ιαν-2023 15:21

  Η ΕΚΤ επιβάλλει υψηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας στην Deutsche Bank

  Η ΕΚΤ επιβάλλει υψηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας στην Deutsche Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Deutsche Bank πρέπει να στηρίξει τις δραστηριότητές της φέτος με περισσότερα ίδια κεφάλαια από ό,τι πέρυσι. Αυτό διατάχθηκε από την τραπεζική εποπτική αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Ως αποτέλεσμα, η ατομική πρόσθετη κεφαλαιακή επιβάρυνση για το ίδρυμα θα αυξηθεί συνολικά κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε 2,7 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, οι απαιτήσεις για την Commerzbank δεν άλλαξαν.

  "Η αύξηση οφείλεται στην πρόσφατα εισαχθείσα ξεχωριστή αξιολόγηση των κινδύνων από τις λεγόμενες μοχλευμένες χρηματοοικονομικές συναλλαγές από την ΕΚΤ", εξηγεί η Deutsche Bank στην ανακοίνωσή της. Πρόκειται για συναλλαγές με εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, οι οποίες συνήθως αναλαμβάνουν εταιρείες με υψηλό ποσοστό χρέους. Αυτό καθιστά μια τέτοια χρηματοδότηση σχετικά επικίνδυνη.

  Οι αυστηρότερες απαιτήσεις των τραπεζικών εποπτικών αρχών της ΕΚΤ για την εν λόγω χρηματοδότηση με ιδιωτικά κεφάλαια είχαν ήδη γίνει εμφανείς τους τελευταίους μήνες. Οι εποπτικές αρχές των τραπεζών είχαν επανειλημμένα επισημάνει ότι βλέπουν υψηλούς κινδύνους σε αυτόν τον επιχειρηματικό τομέα, τους οποίους πιστεύουν ότι τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποτιμούν.

  Οι εποπτικές αρχές των τραπεζών είχαν ζητήσει από τα ιδρύματα να μειώσουν τις δραστηριότητες αυτές και τα απείλησαν επίσης με υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Τέτοια μέτρα είναι δυσάρεστα για τα ιδρύματα, διότι όσο περισσότερα κεφάλαια των μετόχων πρέπει να χρησιμοποιήσει μια τράπεζα για τις δραστηριότητές της, τόσο πιο δύσκολο είναι για αυτήν να κερδίσει υψηλή απόδοση από αυτά.

  Οι τράπεζες πρέπει να πληρούν διαφορετικούς δείκτες κεφαλαίου για τις δραστηριότητές τους. Ο σημαντικότερος είναι ο λεγόμενος δείκτης σκληρού πυρήνα κεφαλαίου, ο οποίος λαμβάνει υπόψη μόνο το μετοχικό κεφάλαιο και τα κέρδη εις νέον ενός ιδρύματος. Αθροίζοντας όλες τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών, η Deutsche Bank χρειάζεται τώρα τουλάχιστον 10,55% σε σκληρό βασικό κεφάλαιο από την 1η Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου ατομικού αποθέματος ασφαλείας.

  Οι τράπεζες που υπολείπονται του ορίου που απαιτεί η εποπτική αρχή θα πρέπει επίσης να περιορίζονται σε ορισμένα ομόλογα κατά τη διανομή μερισμάτων, μπόνους και τόκων. Ωστόσο, η τράπεζα απέχει πολύ από αυτό: πιο πρόσφατα, ο δείκτης κεφαλαίου σκληρού πυρήνα ήταν 13,33%.

  Υψηλότερες απαιτήσεις και για την BNP Paribas


  Η Deutsche Bank δεν είναι το μόνο ευρωπαϊκό ίδρυμα που θα αναγκαστεί να αυξήσει το μετοχικό του κεφάλαιο φέτος: Στη μεγάλη γαλλική τράπεζα BNP Paribas, οι απαιτήσεις για σκληρά βασικά κεφάλαια σε επίπεδο ομίλου αυξάνονται από 9,27% σε 9,56%. Η BNP Paribas, όπως και η Deutsche Bank, εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση με μόχλευση.

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Kρίστιαν Σούινγκ, είχε επικρίνει πρόσφατα τη σκληρή στάση της ΕΚΤ όσον αφορά τη χρηματοδότηση με μόχλευση. "Κατά τη γνώμη μου, εμείς στη Deutsche Bank δεν χρειαζόμαστε μια εποπτική αρχή που να μας λέει πώς να μειώσουμε και τι να κάνουμε", είχε δηλώσει σε συνέδριο των "Financial Times" στις αρχές Δεκεμβρίου. Η τράπεζα είχε το δανειακό της χαρτοφυλάκιο "υπό απόλυτο έλεγχο". 

  Όσον αφορά τα δάνεια υψηλού κινδύνου, η Deutsche Bank είχε ήδη ανακοινώσει τον Νοέμβριο ότι είχε "συνειδητά περιορίσει τις δραστηριότητες των κεφαλαιαγορών μοχλευμένου χρέους (LDCM) λόγω του τρέχοντος περιβάλλοντος της αγοράς".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ